Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel


Bosznia

SZESZFŐZDÉBEN IS JÁRTAK: Támogatást vár a boszniai szerb vezető Orbántól, mert az Európai Unió szankciókra készül ellene

orbán viktor SZESZFŐZDÉBEN IS JÁRTAK: Támogatást vár a boszniai szerb vezető Orbántól, mert az Európai Unió szankciókra készül ellene dodik orban
hu orbán viktor SZESZFŐZDÉBEN IS JÁRTAK: Támogatást vár a boszniai szerb vezető Orbántól, mert az Európai Unió szankciókra készül ellene hu Hungarian

Olvasási idő: 3 perc

Orbán Viktor magyar miniszterelnök mindössze négy órás látogatást tett Banja Lukában, ahol a bosznia-hercegovinai háromtagú elnökség szerb tagjával, Milorad Dodikkal tárgyalt. A találkozón konstatálták, hogy a boszniai Szerb Köztársaság és Magyarország kiváló együttműködést folytat. A magyar miniszterelnök szinte az egyedüli külföldi vezető a délszláv térségen kívül, aki szóba áll Dodikkal, miközben Brüsszel az elszigetelésére készül. Az Egyesült Államok balkáni megbízottja ugyanakkor úgy véli, hogy minden, amit Dodiok tesz, az a korrupcióval megszerzett személyes vagyonának védelmét és biztonságba helyezését szolgálja.

Egy szeszfőzdét is útba ejtettek

Milorad Dodik háláját és köszönetét fejezte ki azért, hogy kitűnő együttműködés alakult ki a boszniai Szerb Köztársaság és Magyarország között.

Hálásak vagyunk azért a megértésért, amelyet Magyarország tanúsít a Boszniai Szerb Köztársaság iránt, és mindig készen állunk arra, hogy vendégül lássuk jó barátainkat

– mutatott rá Dodik a magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után kiadott közlemény szerint. orbán viktor SZESZFŐZDÉBEN IS JÁRTAK: Támogatást vár a boszniai szerb vezető Orbántól, mert az Európai Unió szankciókra készül ellene dodova rakija 242x500

Boszniai szerb médiabeszámolók szerint Dodik a boszniai Szerb Köztársaság nevében a találkozón hitet tett a daytoni békemegállapodás és Bosznia-Hercegovina alkotmányának végrehajtása, valamint Bosznia-Hercegovina területi integritásának tiszteletben tartása mellett.

Orbán Viktor a találkozó alkalmából elmondta, Magyarország számára fontos a nyugat-balkáni térség stabilitása és békéje, ezért a hangsúlyt minden szinten a kapcsolatok javítására, valamint a gazdasági együttműködésre kell helyezni.

A hivatalos megbeszélést követően Milorad Dodik ebéden látta vendégül Orbán Viktor miniszterelnököt, és Szijjártó Péter magyar külügyminisztert, akiket ezt követően abba a laktaši szeszfőzdébe vitt el, ahol a Đedova rakija (Nagyapa pálinkája) elnevezésű szeszes italt állítják elő.

hu Hungarian

hu Hungarian

A szeszfőzdébe történ félórás kitérőt követően a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja kikísérte a repülőtérre a magyar miniszterelnököt, ahol még egyszer köszönetet mondott a Orbánnak azért, hogy felkereste Banja Lukát.

Mivel boszniai szerb részről a találkozót “hivatalos jellegűnek, illetve barátinak” de nem “hivatalos látogatásnak” minősítették, ezért az újságírókat nem engedték be sem a reptérre, sem az étterembe, ahol a magyar és a szerb delegáció a munkaebédet tartotta.

A látogatást jelentős biztonsági intézkedések kísérték, rendőri felügyelettel és felvezetéssel, mint az a Sprskainfo által készült videóból is kiderül.

Miután a magyar delegáció mindössze négy órás látogatást tett Bosznia-Hercegovinában, így arra nem jutott idő, hogy felkeresse az ország árvízzel sújtott területeit, a szarajevói média viszont leginkább ezzel volt elfoglalva az országban uralkodó katasztrofális helyzet miatt, így a magyar miniszterelnök látogatásáról csak röviden számoltak be, általában csak Dodik sajtóirodájának közleményére támaszkodva.

Szankciók Dodik ellen

Közben a korábban a non-paper botrányt kirobbantó Poltički.ba azt írja:az európai külügyminiszterek következő ülésükön arról tárgyalnak, hogy szankciókat vezetnek be Milorad Dodik ellen. Erről minden bizonnyal a külügyi tanács november 15-i és 16-i brüsszeli ülésén lesz szó, de formális okok miatt ezzel kapcsolatban valószínűleg még nem születik döntés.

A folyamat azonban elindul, mert mint az említett szarajevói hírportál írja “a növekvő instabilitásra és a daytoni szerződés nyílt megsértésére Bosznia-Hercegovinában – amit Milorad Dodik és társai idéznek elő – az Európai Uniónak is válaszolnia kell.

Egyre szorosabb a koordináció az Egyesült Államok és az Európai Unió között, ami a nyugat-balkáni helyzetet illeti. Az amerikaiak egyre komolyabban beszélnek a szankciókról, és egyre több EU-tagállam vélekedik úgy, hogy határozottabban kell reagálni

– jegyezte meg a Poltički.ba.

hu Hungarian

hu Hungarian

A szankciók elfogadása konszenzus alapján történhet, de vannak, akik ellenzik a Dodik elleni büntető intézkedések bevezetését.

A szarajevói hírportál brüsszeli forrásokra hivatkozva azonban hozzáteszi, hogy a döntés megszületését mégsem kell eleve kizárni, mivel kezdetben voltak akik ellenezték az Oroszország vagy a Fehéroroszország elleni szankciókat is, ám azokat végül mégis elfogadták.

SZESZFŐZDÉBEN IS JÁRTAK: Támogatást vár a boszniai szerb vezető Orbántól, miközben az Európai Unió szankciókra készül Dodik ellen orbán viktor SZESZFŐZDÉBEN IS JÁRTAK: Támogatást vár a boszniai szerb vezető Orbántól, mert az Európai Unió szankciókra készül ellene eu tanacs 395x500

A Politicki.ba úgy értesült, hogy ezzel hozható összefüggésbe Orbán Viktor Banja Lukában tett “baráti látogatása”, egyes informátorai szerint a magyar miniszterelnök ugyanis azért utazott Boszniába, hogy támogatásáról biztosítsa a boszniai szerb vezetőt az ellene készülő európai szankciókkal szemben.

Mások viszont úgy vélik: az sem a véletlen műve, hogy Orbán Viktor ezt megelőzően Budapesten találkozott Christian Schmidt boszniai főmegbízottal, és hozzáteszik, hogy a magyar miniszterelnök számára inkább fontos az, hogy milyen álláspontra helyezkedik Aleksandar Vučić, szerb elnök, mint az, hogy mit gondol Milorad Dodik.

A Poltički.ba informátorai felhívták a figyelmet Gabriel Escobarnak, az Egyesült Államok balkáni különmegbízottjának álláspontjára is, aki szerint Dodik “semmiféle politikát nem folytat”, az összes tevékenysége ugyanis a korrupcióval megszerzett személyes vagyonának védelmét és biztonságba helyezését szolgálja.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

orbán viktor SZESZFŐZDÉBEN IS JÁRTAK: Támogatást vár a boszniai szerb vezető Orbántól, mert az Európai Unió szankciókra készül ellene balkanac nagy


Google-válogatás