Connect with us

Szerbia

Se egy levél… – Befejeződik-e az egy hónapja tartó postássztrájk Szerbiában?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Gyülekeznek a viharfelhők, a szerbiai főposta monumentális épülete Belgrád központjában, a szerb parlament szomszédságában
Gyülekeznek a viharfelhők, a szerbiai főposta monumentális épülete Belgrád központjában, a szerb parlament szomszédságában
Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Talán Aleksandar Vučić nyugdíjasoknak írt köszönőlevele volt az utolsó, ami a háztartások postaládájában landolt október végén, éppen abban az időszakban, amikor a postások első csoportja sztrájkba lépett. Igaz ugyan, hogy a Szerb Haladó Párt busás összeget fizetett ezért a postának (36 millió dinárt, vagyis mintegy 90 millió forintot), csakhogy az egyszerű, kerékpáron közlekedő postás ebből semmit sem látott. A postások tiltakozása október 24-e óta tart, viszont mára már csak mintegy 500 dolgozó sztrájkol, a többiek az ígérgetések hatására és a fenyegetések nyomása alatt felvették a munkát.

Éhbérért dolgoznak a postások

A Szerb Postánál 2012-ben 15.056, 2022 elején pedig 14.912 alkalmazott volt. A szolgáltatások száma 30 százalékkal csökkent, de a munkamegosztással évek óta baj van. Míg az irodákban, vagyis az adminisztrációban 20 százalékkal többen dolgoznak, mint amennyire szükség lenne, addig kézbesítőkből hiány van.

A postások fizetése alig haladja meg az országos minimálbért, mivel legfeljebb 50.000 dinárt (125 ezer forintot) visznek haza.

Azok az alkalmazottak, akik állandó munkaszerződéssel dolgoznak, és ki mertek állni magukért, azt mondják, hogy ebből a bérből lehetetlen eltartani egy családot, miközben tisztességesen dolgoznak.

A munkát beszüntető postai alkalmazottak 30 százalékos fizetésemelést követeltek. Ezzel szemben a kormány 10 százalékos béremelést akart adni novemberben, további 10-et pedig januárban – az utóbbit minden közvállalati dolgozó megkapja az ígéretek szerint.

Természetesen csak akkor, ha jól szavaz december 17-én, mint ahogy azt a szerb elnök korábban kijelentette arra utalva, hogy a januárra tervezett juttatások csak akkor érnek célba, ha a Szerb Haladó Párt győz.

Emellett az is egy kormányígéret, hogy egyszeri, 20.000 dináros támogatást kap minden postás, még november 25-e előtt, függetlenül attól, hogy sztrájkolt-e vagy sem.
A kormányközeli B92 médiacsatorna értesülése szerint azonban csak azoknak utalnak, akik addig felveszik a munkát.

Miközben három szakszervezet a hatból elfogadta a kormány javaslatát, a másik három, vagyis a Sloga, a Solidarnost és az Önálló Szakszervezet elutasította az ajánlatot. Sem a kétszer tíz százalékos béremelést, sem az egyszeri segélyt nem fogadják el és tovább radikalizálják a tiltakozást.

Legalábbis ez volt a terv, mert az ígéretekkel párhuzamosan zajlottak a fenyegetések is, ellenzéki források szerint az utóbbi napokban a postai vezetés képviselői telefonon hívták fel az alkalmazottakat, és elbocsátással fenyegették meg őket, ha nem állnak azonnal munkába.

A hétvégén végül a kormány ünnepélyesen bejelentette, hogy a posták már szombaton és vasárnap is három váltásban dolgoznak, hogy behozzák a lemaradást, közben egyik forrásunk szerint, Nišből, Vranjéből és Kragujevacból – vagyis a vidéki városokból – sztrájktörőket vittek Belgrádba, a posta vezetősége ugyanis ezzel akarta fenntartani a látszatot, hogy ura a helyzetnek, a posta ugyanis működik.

Ezzel párhuzamosan új alkalmazottak felvételét is meghirdették számos szerbiai városban, például Újvidéken is.

A szerb posta új alkalmazottakat keres Belgrádban és Újvidéken, de más városokban is (Forrás: Szerb Posta)

A szerb posta új alkalmazottakat keres Belgrádban és Újvidéken, de más városokban is (Forrás: Szerb Posta)

Szabadkán november 21-én már mind a 11 állandó alkalmazottnak számító postás letette a munkát, csupán 2-3 szerződéses dolgozott. Magyarkanizsán, Zentán, Adán, Moholon, Óbecsén, Topolyán, Temerinben is sztrájkkal kezdődött a nap. A nap végére viszont néhány postás meggondolta magát, s úgy döntött, elfogadja a kormány egyszeri, 20.000 dináros támogatását.

Az ellenzékkel együtt kampányoló Sloga (Egyetértés) szakszervezet elnöke, Željko Veselinović kategorikusan kijelentette: nincs megállapodás, a végsőkig kitartanak. A közben létrejött alku egyáltalán nem azoknak a szakszervezeteknek a részvételével született, akik a sztrájkot kezdeményezték.

Rájuk uszították volna a titkosszolgálatot?

Közben a nagyon ellenzéki Nova.rs-nek nyilatkozó egyik tiltakozó azt mondta, hogy Ana Brnabić kormányfő megfenyegette őket, hogy vagy visszatérnek a munkahelyükre hétfőn 22 óráig, vagy működésbe hozzák velük szemben azokat az intézményeket, amelyek az állambiztonsággal foglalkoznak.

Ezzel kapcsolatban az érintettek azt feltételezték, hogy a kormányfő minden bizonnyal a szerbiai polgári titkosszolgálatra, BIA-ra (Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség) gondolt, de hogy mi köze ennek a postások sztrájkjához, amihez egyébként joguk van, egyelőre nem derült ki.

De a hatóságok más eszközökkel is nyomást gyakorolnak a postásokra. Többüket mondvacsinált okokkal ideiglenesen eltávolították volna a munkahelyükről, de az érintettek voltak olyan bátrak és nem írták alá a végzést. Az indoklásban az szerepelt, hogy az érintettek megszegték a szabályzatot.

Aleksandar Vučić szerb államfő közben kedvenc televíziós csatornáján, a Pinken bírálta Zoran Đorđevićet, a Szerb Posta igazgatóját. Azt mondta, látja, hogy a postán jó és felelősségteljes emberek dolgoznak, de gond van az igazgatóval.

Szavai szerint ezért “felmerül a kérdés, hogy mivel foglalkozott az igazgató, hogy nem hallotta meg ezeket a komoly és felelősségteljes embereket. Az államfő arra volt kíváncsi, hogy Đorđević miért nem szentelt nagyobb figyelmet a postások gondjainak.

Vučić nem először bírálta a postai vezetőt, elégedetlen volt vele akkor is, amikor munkaügyi és szociális miniszter volt.

Ki viszi ki a választási papírokat?

A kormány azt feltételezi, hogy az állami posta sztrájkja mögött egy vagy több magánfuvarozó és csomagszállító cég áll, például a DExpress, amelynek épületébe néhány nappal ezelőtt éjszaka, bírósági végzés nélkül hatolt be a bűnügyi rendőrség, és öt órán keresztül benn tartózkodtak, állítólag a vállalat szabálytalan működése miatt.

A United Group nevű konglomerátum, amely a DExpress működtetője, közölte, hogy nekik semmi közük nincs a postások sztrájkjához, a kormány hozta ilyen helyzetbe a Szerb Postát, mert alkalmatlan vezetőket tett a vállalat élére.

A United Group az a cégcsoport, amely az N1 ellenzéki televízió tulajdonosa is, így a postássztrájknak erős politikai vonatkozása is van.

Az embereket érthetően aggasztja az előállt helyzet, hiszen a közüzemi számlákat annak ellenére határidőre ki kell fizetni, hogy azok nem érkeztek meg hozzájuk.

A közüzemi cégek és a mobilszolgáltatók felszólították ügyfeleiket, hogy a tartozásukat online vagy személyesen az ügyfélszolgálati pontokon rendezzék, ez a postássztrájk negatív hozadéka a Szerb Posta szempontjából.

Nem világos az sem, hogy hogyan kapják meg a járandóságukat azok a nyugdíjasok, akiknek a postás vitte házhoz a pénzüket.

Mindeközben folyik a december 17-i választásokra való készülődés Szerbiában, ami miatt szükség lenne a postára, amely egyébként jelentős összegektől eshet el a sztrájk miatt a választási hajrában.

Az is a helyzet megoldására serkenti a kormányzatot, hogy a választási értesítőket valahogy el kell juttatni az emberekhez, mert azok hiányában szavazni sem lehet.

Ezért várható, hogy a szerb vezetés egy ígérgetés-fenyegetés mixszel biztosan megoldja a postássztrájkot, és az sem kizárt erre nemcsak paraszt-, hanem akár vezéráldozatra is hajlandó.

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava