Connect with us

Szerbia

Sztrájkhullám van kialakulóban Szerbiában(?)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sztrájk
A gazdák traktorokkal állták el az utat Homokbálványoson (Forrás: Vreme)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A héten sztrájkolni kezdtek a gazdák Szerbiában, mindenekelőtt a Vajdaságban, ahol több utat is lezártak, de traktorokkal állták el az újvidéki olajfinomító összes kijáratát, szám szerint mind a hatot. A gazdák demonstrálnak Dél-Szerbiában is, a málnatermesztők bejelentették, hogy csatlakoznak a tiltakozásokhoz, decemberben pedig a belgrádi magánóvodák is sztrájkba lépnek, miközben a postások már három hete nem dolgoznak. A sztrájk jóformán csak az ellenzéki média számára létezik, a kormányközeli Pink Televízió tudomást sem vett róla, a koradélutáni híradójában megsem említette, de a szerb elnök kedvenc lapja, az Informer sem foglalkozott vele, a postások tiltakozásáról pedig legutóbb négy nappal ezelőtt számolt be. Félő, hogy a sztrájkhullám, ha egyáltalán kialakul, politikai színezetet kap, és a pártok megpróbálják kihasználni a megmozdulásokat, hogy a saját pecsenyéjüket sütögessék általa a választási kampányban.

Traktorokkal szavaznak

A gazdák sokfelé elállták az utakat, és kisebb-nagyobb megszakításokkal lezárták a Nagybecskerek (Zrenjanin)-Belgrád és a Nagybecskerek-Újvidék közötti útvonalat.

Blokád alá vették az újvidéki olajfinomítót, és hasonló a helyzet a pancsovai (Pančevo) finomító környékén is, de megmozdulások vannak Szabadka környékén is, a várostól délre lévő Nagyfény (Žednik) felé délután akadozott a forgalom.

sztrájk

Traktorokkal lassított forgalom Szabadka és Nagyfény között (Forrás: Facebook, Subotica.info)

Ezek csak példák, a gazdák ugyanis közel negyven vajdasági településen mentek ki az utakra, egyebek között Zombor, Cservenka, Nagykikinda, Bácspalánka és Ópazova térségében.

A mezőgazdasági termelők azt követelik, hogy hektáronként háromszáz eurós támogatást kapjanak, és hogy január elsejétől jövedéki adó- és áfamentes legyen a gázolaj.

A követelések közé tartozik az is, hogy a májusi megállapodás alapján literenként 19 dinár (körülbelül 60 forint) legyen a tejprémium, és hogy tehenenként 40 000 dinár (127 ezer forint) támogatást kapjanak.

A demonstrálók azt is szeretnék, hogy január elsejétől 1%-os kamatozású hitelt vehessenek fel, amely az eddigi hitelek finanszírozására is fordítható.

A szerbiai mezőgazdasági minisztérium, és maga Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter azt közölte, hogy a kormányzat a májusban kötött megállapodás minden pontját teljesítette.

A tárca tárgyalásokra szólított fel annak konstatálásával, hogy a gazdák politikailag motivált megmozdulásba kezdtek, amire a demonstrálók azt válaszolták, hogy csak a követelések teljesítése után hajlandók tárgyalni, és csak “saját térfélen”.

A minisztériumba csak akkor mennek be, ha a kormány képviselőivel folytatott megbeszélések a sajtó nyilvánossága előtt zajlanak, és nem zárt ajtók mögött folynak. A megmozdulás egyes résztvevői azt üzenték, hogy akár húsvétig is készek tüntetni.

sztrájk

A BLOKÁD BLOKÁDJÁNAK BLOKÁDJA: A traktorokkal fogságba ejtett autók (Forrás: X-platform, Screenshot)

A tiltakozó akciót egy incidens is kísérte, Homokbálványoson (Bavanište) ugyanis a Szerb Haladó Párt tagjai lezárták az egyik szervező kapubejáratát, amire a gazdák traktorokkal körbeállták a haladók autóit, amelyeket ezáltal csapdába ejtettek.

Miután a férfi a sajtóhoz fordult segítségért, itt az ellenzéki médiára kell gondolni, kevevárai (Kovin) munkahelyéről felhívták az édesanyját, hogy nem kell bemennie dolgozni.

A sztrájkolókat hétfőn este felkereste az ellenzéki Demokrata Párt (Demokratska Stranka) és az Ökológiai Felkelés (Ekološki ustanak) két parlamenti képviselője, a szintén ellenzéki Szabad Polgárok Mozgalmának Pokret slobodnih građana (PSG) vajdasági szervezete pedig teljes támogatásáról biztosította az utakat lezáró gazdákat.

A postások sztrájkja

A Szerb Posta futárjai, postásai és más alkalmazottai három héttel ezelőtt több mint 100 szerbiai postahivatalban függesztették fel a munkát, mert elégedetlenek a munkakörülményekkel, mindenekelőtt pedig a fizetésükkel.

Az október 24-e óta tartó sztrájk során már tárgyaltak a Szerb Posta vezetőivel és Mihailo Jovanović információs és távközlési miniszterrel, de a találkozók sikertelenül végződtek, mert a hatóságok megtagadták, hogy 30 százalékkal emeljék a dolgozók fizetését.

Zoran Đorđević, a Szerb Posta igazgatója, aki korábban miniszter is volt, november 7-én azt mondta, hogy nem kapott hivatalos kéréseket, de teljesítette mindazt, amiről informális forrásokból hallott.

A postások bocsánatot kértek a lakosságtól, de nem hagyták abba a sztrájkot, amelyet – megfogalmazásuk szerint – a puszta túlélésért folytatnak.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

4
Sztrájkba léptek a szerbiai gazdák, akik úgy érzik, hogy a kormány nem teljesítette a korábbi megállapodások alkalmával vállalt kötelezettségeit

Legitimek-e a sztrájkok a gazdák esetében?

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava