Connect with us

Szerbia

Sztrájkhullám van kialakulóban Szerbiában(?)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sztrájk
A gazdák traktorokkal állták el az utat Homokbálványoson (Forrás: Vreme)
play icon A cikk meghallgatása

A héten sztrájkolni kezdtek a gazdák Szerbiában, mindenekelőtt a Vajdaságban, ahol több utat is lezártak, de traktorokkal állták el az újvidéki olajfinomító összes kijáratát, szám szerint mind a hatot. A gazdák demonstrálnak Dél-Szerbiában is, a málnatermesztők bejelentették, hogy csatlakoznak a tiltakozásokhoz, decemberben pedig a belgrádi magánóvodák is sztrájkba lépnek, miközben a postások már három hete nem dolgoznak. A sztrájk jóformán csak az ellenzéki média számára létezik, a kormányközeli Pink Televízió tudomást sem vett róla, a koradélutáni híradójában megsem említette, de a szerb elnök kedvenc lapja, az Informer sem foglalkozott vele, a postások tiltakozásáról pedig legutóbb négy nappal ezelőtt számolt be. Félő, hogy a sztrájkhullám, ha egyáltalán kialakul, politikai színezetet kap, és a pártok megpróbálják kihasználni a megmozdulásokat, hogy a saját pecsenyéjüket sütögessék általa a választási kampányban.

Traktorokkal szavaznak

A gazdák sokfelé elállták az utakat, és kisebb-nagyobb megszakításokkal lezárták a Nagybecskerek (Zrenjanin)-Belgrád és a Nagybecskerek-Újvidék közötti útvonalat.

Blokád alá vették az újvidéki olajfinomítót, és hasonló a helyzet a pancsovai (Pančevo) finomító környékén is, de megmozdulások vannak Szabadka környékén is, a várostól délre lévő Nagyfény (Žednik) felé délután akadozott a forgalom.

sztrájk

Traktorokkal lassított forgalom Szabadka és Nagyfény között (Forrás: Facebook, Subotica.info)

Ezek csak példák, a gazdák ugyanis közel negyven vajdasági településen mentek ki az utakra, egyebek között Zombor, Cservenka, Nagykikinda, Bácspalánka és Ópazova térségében.

A mezőgazdasági termelők azt követelik, hogy hektáronként háromszáz eurós támogatást kapjanak, és hogy január elsejétől jövedéki adó- és áfamentes legyen a gázolaj.

A követelések közé tartozik az is, hogy a májusi megállapodás alapján literenként 19 dinár (körülbelül 60 forint) legyen a tejprémium, és hogy tehenenként 40 000 dinár (127 ezer forint) támogatást kapjanak.

A demonstrálók azt is szeretnék, hogy január elsejétől 1%-os kamatozású hitelt vehessenek fel, amely az eddigi hitelek finanszírozására is fordítható.

A szerbiai mezőgazdasági minisztérium, és maga Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter azt közölte, hogy a kormányzat a májusban kötött megállapodás minden pontját teljesítette.

A tárca tárgyalásokra szólított fel annak konstatálásával, hogy a gazdák politikailag motivált megmozdulásba kezdtek, amire a demonstrálók azt válaszolták, hogy csak a követelések teljesítése után hajlandók tárgyalni, és csak “saját térfélen”.

A minisztériumba csak akkor mennek be, ha a kormány képviselőivel folytatott megbeszélések a sajtó nyilvánossága előtt zajlanak, és nem zárt ajtók mögött folynak. A megmozdulás egyes résztvevői azt üzenték, hogy akár húsvétig is készek tüntetni.

sztrájk

A BLOKÁD BLOKÁDJÁNAK BLOKÁDJA: A traktorokkal fogságba ejtett autók (Forrás: X-platform, Screenshot)

A tiltakozó akciót egy incidens is kísérte, Homokbálványoson (Bavanište) ugyanis a Szerb Haladó Párt tagjai lezárták az egyik szervező kapubejáratát, amire a gazdák traktorokkal körbeállták a haladók autóit, amelyeket ezáltal csapdába ejtettek.

Miután a férfi a sajtóhoz fordult segítségért, itt az ellenzéki médiára kell gondolni, kevevárai (Kovin) munkahelyéről felhívták az édesanyját, hogy nem kell bemennie dolgozni.

A sztrájkolókat hétfőn este felkereste az ellenzéki Demokrata Párt (Demokratska Stranka) és az Ökológiai Felkelés (Ekološki ustanak) két parlamenti képviselője, a szintén ellenzéki Szabad Polgárok Mozgalmának Pokret slobodnih građana (PSG) vajdasági szervezete pedig teljes támogatásáról biztosította az utakat lezáró gazdákat.

A postások sztrájkja

A Szerb Posta futárjai, postásai és más alkalmazottai három héttel ezelőtt több mint 100 szerbiai postahivatalban függesztették fel a munkát, mert elégedetlenek a munkakörülményekkel, mindenekelőtt pedig a fizetésükkel.

Az október 24-e óta tartó sztrájk során már tárgyaltak a Szerb Posta vezetőivel és Mihailo Jovanović információs és távközlési miniszterrel, de a találkozók sikertelenül végződtek, mert a hatóságok megtagadták, hogy 30 százalékkal emeljék a dolgozók fizetését.

Zoran Đorđević, a Szerb Posta igazgatója, aki korábban miniszter is volt, november 7-én azt mondta, hogy nem kapott hivatalos kéréseket, de teljesítette mindazt, amiről informális forrásokból hallott.

A postások bocsánatot kértek a lakosságtól, de nem hagyták abba a sztrájkot, amelyet – megfogalmazásuk szerint – a puszta túlélésért folytatnak.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

4
Sztrájkba léptek a szerbiai gazdák, akik úgy érzik, hogy a kormány nem teljesítette a korábbi megállapodások alkalmával vállalt kötelezettségeit

Legitimek-e a sztrájkok a gazdák esetében?

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava