Connect with us

Szerbia

Ígérgetett és ijesztgetett: Vučić fényes jövőt ígért Szerbiának, majd világháborút vizionált

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia
"Szerbia a szerelmem, a nép az erő" - ezzel felütéssel terjesztik ezt a propagandafotót a Szerb Haladó Párt hívei és trolljai az interneten
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiára fényes jövő vár, legalább is ezt jósolta a vasárnapi első kampánygyűlésén a szerb elnök. Mint azt korábban a BALK feltételezte: Vučić “veszi magára a munka dandárját”, és ő kampányol a Szerb Haladó Párt nevében a december 17-ére kitűzött választásokra történő felkészülés során, mert hogy híre-hamva sincs az általa meghirdetett népi mozgalomnak, amelynek az esernyőpárt szerepét kellene betölteni, pedig sok állami pénzt elköltöttek arra a nagygyűlés sorozatra, amellyel megpróbálták életre hívni. Azoknak a kedvéért, akiknek egy vasárnapi nagygyűlés nem volt elég, Vučić az esti órákban interjút adott a nyolcvan éves Tanjug hírügynökségnek, amelyben újabb világháborút vizionált, vagyis a szerb elnök vasárnap ígérgetett és ijesztgetett.

A fényes jövő

Szerbia már nem álmodik, viszont nem akar megállni, ami azt jelenti, hogy a szerb elnök új jelszót adott ki. A mára már elfelejtett népi mozgalmas “Szerbia álmodik, és megvalósítja az álmait” szlogen helyett, most az a haladó elnöki jelszó, miszerint “Szerbiának nem szabad megállnia”.

A BALK-on nem foglalkoztunk túl sokat a korábban nagy garral meghirdetett “népi mozgalommal”, mert nem láttunk üresedést a szerbiai politikai színtéren, ahova az új politikai gyülekezet pozícionálhatta volna magát.

Az új vučići mozgalomnak azért sem igen volt létjogosultsága, mert sem új értéket, sem új tartalmat nem kínált, ráadásul a Szerb Haladó Párt már rég begyűrte maga alá a hasonszőrű kék páviánokat, a zöld rinocéroszok pedig a láthatáron sincsenek, hogy Cseh Tamást parafrazáljuk, bár ezt Szerbiában aligha értik.

A kilencvenes évek “nagygyűléses politizálásán” szocializálódott szerb elnök vasárnap a leskovaci sportcsarnokba csődített boldogot és boldogtalant, hogy Szerbia legszegényebb térségének középpontjában vázolja fel a fényes jövőt, amely az országra vár.

Leskovacban, ahol az átlagfizetés 400 euró körül van, 2027 végére 1400 eurót ígért, aztán némileg korrigálta magát, mert hozzátette, hogy a Szerbia déli részén lévő elmaradott városban csak 1000 euróra emelkednek a bérek az említett időpontig.

Ezek szerint röpke három-négy év alatt nem a háromszorosára, hanem csak jócskán kétszeresére növelik a fizetéseket a szegénységi bajnokságot vezető városban, aminek körülbelül akkora a lehetősége, mint hogy a pápa áttér a muszlim hitre.

– Tudjátok, hogy amit mondunk, azt valóra is váltjuk, mert az adott szó maga a törvény számunkra

– nyomatékosította a kormány- és állampártot képviselve a jövendölést a szerb elnök, ennek a mondatnak a valóságtartalmát azonban nem vizsgálnánk, mert igencsak siralmas eredményre jutnánk.

fényes jövő Leskovac Tanjug

Szerbia nem állhat meg – A szerb elnök a leskovaci nagygyűlésen (Forrás: X-platform, Szerb Haladó Párt)

A december 17-i választások legfontosabb ütőkártyája mindenképpen a koszovói aduász lesz, miután a szerb elnök, aki pártjának szinte egyetlen szószólója, már korábban felerősítette a narratívát, miszerint a “demokratikus ellenzék” lemondana Koszovóról, ami álláspontja szerint egyenlő az árulással.

A szerb elnök egy alkalommal azt is elmagyarázta azoknak a szerencsétleneknek, akik a kormánypropagandát sugárzó országos frekvenciával rendelkező tévécsatornák nézésére vannak ítélve, hogy miért használja az ellenzék a demokratikus jelzőt.

Megboldogult gyermekkorára visszatekintve a szerb elnök egy hasonlattal élt, miszerint sosem tudott rajzolni, és amikor egy lovat próbált ábrázolni, akkor a felismerhetetlenségig torz kép alá mindig odaírta, hogy az egy ló, nehogy bárki is mást lásson bele, és így van ez azzal is, hogy az ellenzék folyton-folyvást demokratikusnak nevezi magát.

Ha ezt a hasonlatot Koszovóra alkalmazzuk, akkor nem lehet véletlen, hogy a szerb elnök annyiszor elmondja, hogy Koszovó Szerbia része, és ezúttal sem volt ez másként, pedig már – mint megjegyezte – több mint kétszáz alkalommal járt Brüsszelben Koszovó ügyében. Tegyük hozzá, hogy osztva öttel, ha nem tízzel.

– Mindig megismétlem, hogy Koszovó Szerbia része, ez benne van az alkotmányban. Az volt és az lesz

– mondta a szerb elnök, amit úgy lehetne lefordítani, hogy ló volt, és ló lesz, csakhogy ott van egy zöld rinocérosz, amely a Bondsteel bázisra vette be magát. Ana ha beg bah, így kell szeretni!

A véres jövő

A szerb elnök este már a Tanjug hírügynökség stúdiójában volt, hogy interjút adjon a megalakulásának nyolcvanadik évfordulóját ünneplő hírügynökségnek, ahol elég szerencsétlenül arra emlékeztették, hogy számára is évforduló ez az év, mert harminc éve van a politikában. Láthatóan feszélyezte ennek a felemlegetése, mert nemigen beszélhetünk dicső kezdetekről.

De aztán csak kikecmergett ebből a témából, hogy ezúttal is koszovózzon egyet, majd átnyergelt egy másik lóra, és a gázai válságról kezdett beszélni, igazat adva Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azzal kapcsolatban, hogy a közel-keleti konfliktus miatt a figyelem jelentős mértékben elterelődött Ukrajnáról.

fényes jövő Leskovac Tanjug

A szerb elnök a Tanjug stúdiójában (Forrás: Screenshot Tanjug)

– Még ha lesz is békeszerződés, világos, hogy minden regionális erő várja a maga pillanatát, és hogy egy kicsit megerősödjön, mert most azt látták, hogy Izrael nem sebezhetetlen

– állapította meg a szerb elnök, aki szerint Izrael úgy szeretné megoldani a mostani helyzetet, hogy a közeljövőben ne kerüljön veszélybe, ami különösen nehéz, mert a többiek látták, hogy a leghatalmasabb közel-keleti erő mennyire sebezhető, ezért ez nem áll meg itt.

– Az emberek azt mondják, hogy sok regionális konfliktus van, de ez még nem világháború, viszont már közeledünk ahhoz, ami korábban volt, vannak ugyan különbségek az első és a második világháború vonatkozásában, de sok a hasonlóság is

– elemezte a helyzetet Vučić, aki megjegyezte, hogy ha kitör még egy regionális konfliktus, a szereplők ugyanazok lesznek. Ezt a gondolatot azonban nem tudta kifejteni, mert a riporternő belekotyogott, és Kína irányába terelte a beszélgetést.

– A kínaiak nagyon türelmesek, mert tudják, hogy az idő nekik dolgozik, számukra történelmi léptékkel mérve harminc-ötven év nem jelent semmit, náluk sohasem láthatók a türelmetlenség jelei, ez másoknál fog előbb jelentkezni

fényes jövő Leskovac Tanjug

Virággal kedveskedett Ursulának (Screenshot, szerb elnöki Instagram)

– szögezte le a szerb elnök, de ezt sem fejthette ki, mert a műsorvezető visszafordította a beszélgetést Koszovó, és az azzal kapcsolatos európai magatartás irányába.

A szerb elnök itt kihasználta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon Ursula von der Leyenek azért a sok pénzért, amelyet Belgrádnak adott, például a Niš felé vezető vasút építésére.

A szerb elnök azért is hálát rebegett, hogy az Európai Bizottság elnöke nem ütötte le az első labdát, amikor a Szerbia elleni szankciók bevezetése került szóba, majd belekezdett az ellenzéki tévécsatornák sározásába, mert azok szerinte az oligarchák és a bűnözők érdekeit szolgálják.

fényes jövő Leskovac Tanjug

Ami a szerb elnöki interjú médiavisszhangját illeti, meg kell jegyeznünk, hogy a RIA Novosti orosz hírügynökség a több, mint egy órás interjúból éppen azt emelte ki, ami a világháborús fejtegetésre vonatkozott, persze mínusz a Zelenszkijre történt utalás, miközben tényként kezelte, hogy a szerb elnök számításai szerint a közel-keleti katonai konfliktus világháborúvá fajul.

 


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava