Connect with us

Szerbia

Emelkedik a tanárok bére, a szerbiai iskolák 150 kínai okostáblát kapnak
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tanárok bére iskola
Két millió eurót érő reklámfelület, a szerb elnök a szikicsi általános iskolában kínai okostáblát ad át (Forrás: Tanjug)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Növekedik a tanárok bére, miközben a Huawei 150 okostáblát adományozott a szerbiai iskoláknak, amit maga Aleksandar Vučić jelentett be. A szerb elnök Szabadkára tartva megállt Szikicsen (Szeghegy, Lovćenac), ahol felkereste a Vuk Karadžić általános iskolát. Szerbiában tehát megkezdődött a tanítás az iskolákban, de a szerb elnök a napot nem a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában kezdte, pedig megítélésünk szerint ez nemcsak elnöki, hanem “erkölcsi kötelessége” is lett volna. Emlékezetes, hogy május 3-án az eben az iskolában történt lövöldözés következtében kilenc diák és az iskolaőr vesztette életét. A szerb elnök azonban inkább Szabadkára indult, hogy átvegye a város diszpolgári címét. Igaz, útközben két iskolában is megállt, az egyik volt a szikicsi. Mindeközben a hackerek a belgrádi iskolai mészárlást elkövető fiúról neveztek el egy dél-szerbiai gimnáziumot a Google Maps-en.

Az elnök, mint reklámfelület

A szerb elnök korábbi televíziós szereplései és “nemzeti sajtótájékoztatói” során többször is eldicsekedett azzal, hogy okos táblákat kapott a kínaiaktól, amelyek segítségével prezentálta, hogy Szerbia milyen nagyszerűen teljesít, és a bérből és fizetésből élők számára hamarosan eljön a szerb Kánaán.

Vučić délelőtt a szikicsi Vuk Karadžić Általános Iskolában átadta a Huawei IdeaHub típusú okostábláját, amelyet eddig hét iskolába juttattak el, vagyis Krupanjban, Pancsován, Petrovac na Mlaviban, Varvarinban, Negotinban és Merošinában szereltek fel.

– Amikor a kínaiak látták, hogy hirdetem ezeket a táblákat, úgy döntöttek, hogy 150 táblát adnak nekünk, több mint kétmillió euró értékben

– mondta a szerb elnök, amiből kiderül, hogy a kínaiak ennyire árazták be őt, mint reklámfelületet.

tanárok bére iskola

Ebbe az iskolába érkezett meg az első okostáblák egyike (Forrás: Tanjug)

Vučić közölte, hogy ma hét iskolában telepítettek kínai okostáblákat, és hogy a következő egy hónapban Szerbiában 150 iskola jut hozzá ehhez az oktatási segédeszközhöz.

A szerb elnök az okostáblákon kipróbálta, hogy miként működik az iskolák közötti kommunikáció, váltott néhány szót az egyik krupanji osztály tanárával, akitől megkérdezte, hogy szót fogadnak-e neki a gyerekek, amire persze igenlő választ kapott.

Vučić az okostábla átadásakor úgy fogalmazott, hogy ez a kezdeményezés újabb lépés egy modern és technológiailag fejlett szerbiai oktatási rendszer kiépítése felé, hangsúlyozva, hogy az oktatás az az alap, amelyre a sikeres társadalom épül.

A tanárok bére

Szerbiában 65 000 elsős és 760 000 további általános és középiskolai diák számára kezdődött meg az új tanév, amely olyan előadásokkal vette kezdetét, amelyek a biztonságról és az értékek ápolásáról szóltak.

Ezt a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt lövöldözés indokolta.

Véleményünk szerint a májusi eseményeket követően “elnöki kötelesség” lett volna a napot a Ribnikarban kezdeni, még utána is oda lehetett volna érni Szabadkára, vagyis Vučić nem késett volna le a diszpolgárrá történő avatásáról.

Ehelyett csak egy minisztériumi iránymutatás érkezett cirka két héttel ezelőtt a Vladislav Ribnikarba, akárcsak a többi oktatási intézménybe, amely szerint egy új tantárgyat vezetnek be “Erények és értékek, mint életiránytűk” elnevezéssel.

Ennek keretében az órákon aktívan foglalkoznak az életértékekkel és az emberi erényekkel, a tantárgy egyelőre tág teret biztosít a tanároknak az órai beszélgetések témáinak meghatározására.

Az előrejelzések szerint növelték az iskolai rendőrök és a járőröző rendőrök jelenlétét az iskolákban és azok környékén, és általános elvárás, hogy minden oktatási intézményben legyen iskolapedagógus vagy iskolapszichológus is.

Ezt a rövid beszámolót azzal zárnánk, hogy a tanárok bére – csak mellékesen szólva – mától 5,5 százalékkal, januártól pedig további 10 százalékkal emelkedik Szerbiában, merthogy minden fenti bírálat ellenére Vučić tisztában van azzal – mint említettük is – hogy az oktatás az az alap, amelyre a sikeres társadalom épül.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava