Connect with us

Törökország

A brit-török közeledés szellemében hazaküldik az illegális török bevándorlókat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

illegális bevándorlók
A török hatóságok 50 illegális bevándorlót fogtak el Tokat tartományban, Törökország északi részén. A katari hírügynökség (QNA) jelentése szerint a bevándorlókat átadták a migrációs hivatalnak, amíg további jogi intézkedéseket nem hoznak ellenük (Forrás: X-platform, QNA)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az utóbbi években az illegális bevándorlás miatt egyre több gonddal küszködő Egyesült Királyság augusztus elején jelezte, hogy megállapodást kötött Törökországgal. Az egyezség szerint a két fél fel is egy közös műveleti központot állít fel a kis-ázsiai államban azért, hogy tevékenyen hozzájáruljon az illegális bevándorlást szervező bűnözői hálózatok felszámolásához. Ennek keretében a királyság még több szakembert küld Törökországba, hogy az még sikeresebben vegye fel a harcot az embercsempészekkel. Egyúttal folytatják a titkosszolgálati együttműködést és az adatok megosztását is.

Pénzt is fektetnek bele

London nem csak élőerővel, de anyagilag is támogatja a Balkán kapuját: az elmúlt bő egy évben a brit kormány három millió dollárral támogatta a török határvédelmet. Amennyiben még több sikert szeretnének látni, úgy borítékolható, hogy még többel kell majd segíteni Ankarát.

A migráció egyre érzékenyebb téma Törökországban, amely közel ötmillió menekültnek ad otthont: többek között Szíriából, Afganisztánból és Iránból. Július óta a török kormány széles körű kitoloncolási kampányt indított, amely nagyrészt a papírokkal nem rendelkező szíriaiakat és afgánokat célozta meg.

illegális bevándorlók

Kapcsolódó cikk:

RÁSEGÍTETT ÖNKÉNTESSÉG: Mi a helyzet a menekültekkel Törökországban?

A britek számára nemcsak a Törökországon keresztül érkező afgánok, szírek, közép-ázsiaiak és más nációk jelentik az utóbbi időben a problémát, hanem maguk a törökök is.

Április óta a La Manche fodrozó hullámait megjárva, kis hajón több mint 1300 török állampolgár lépett partra a brit szigeten, amivel a második legnagyobb ilyen úton érkező nációt teszik ki – az afgánok után.

Ezzel pár hónap alatt már túlszárnyalták a tavalyi számokat, akkor közel 1100 török próbálkozott vízi úton. A növekedés mögött a februári földrengés áll: sok török próbál meg fejlett nyugati országokban új életet kezdeni a pusztítás után.

Minden brit belügyér szeretné elérni, hogy egy „albán típusú” megegyezés szülessen Ankarával, ami lehetővé tenné, hogy az illegális úton érkezőket gyorsan vissza is küldjék a hazájukba.

Ezt még egyelőre nem sikerült tető alá hozni, de a központ felállítása és brit munkatársak küldése valószínűleg ezt készíti elő. Sajtóértesülések szerint London azt is megígérte, hogy támogatja Erdoğan török államfő migrációval kapcsolatos felvetéseit a következő G20 csúcson.

Az illegális albán bevándorlók

De mi is történt az albán relációval? Az albánok bevándorlása még korábban kivívta a brit honatyák haragját: a hivatalos statisztikák szerint tavaly az albán állampolgárok folyamodtak a legtöbb menekültstátuszért az országban. Ráadásul a több mint 14 ezer albán kérelemből megközelítőleg 9500-at olyanok adtak be, akik hajóval keltek át a La Manche csatornán.

A britek azt is nehezményezték, hogy a kérelmezők elsöprő többsége, 83 százalékuk férfi volt, ami miatt sokan ezt az illegális bevándorlást csak a családegyesítés első lépéseként látják.

A kérelmezők közül több százan minden esetre arra hivatkoznak, hogy rabszolgaság elől menekülnek – ezt pedig megint többen úgy magyarázzák, hogy ez csak a brit törvények kijátszását célozza az albánok részéről.

Minden esetre tavaly december közepén aláírt megállapodás – amelyhez néhány keményebb odaszólogatással kikövezett út vezetett az albán és a brit fél között – végül hozott némi eredményt.

Nemcsak egy brit tiszt lett kirendelve a tiranai reptérre, hanem a brit kormány már áprilisban arról számolhatott be, hogy ezer embert vissza is küldtek Albániába.

Nem biztonságos harmadik ország

Az ebbéli igyekezet Ankara esetében azonban egyelőre több problémába ütközik: Törökország – Albániával szemben – nincs rajta a biztonságos harmadik országok listáján, így nem lehet csak úgy hazatoloncolni a kéretlen jövevényeket.

Törökország biztonságos harmadik országként való elfogadása viszont rögtön ellenzéki és emberi jogi aktivisták kereszttüzét eredményezné, amit majd a konzervatívoknak kell kezelni.

Törökország egy ilyen megállapodás esetén vélhetően nem köti az ebet a karóhoz, különösen akkor, ha menekülő gülenisták hazaküldéséről lesz szó.

Még akkor is, ha az együttműködési megállapodás kisebb belpolitikai vihart kavart az országban, mivel a török hatóságok nem közöltek erről hivatalos kommünikét, a brit sajtóból derült ki, hogy született egy ilyen megegyezés.

Minden esetre a kormányzat igyekezett megnyugtatni a hazai közönséget, hogy Törökország rendszeresen folytat megbeszéléseket az illegális migráció kérdésében más országokkal és együttműködik az Egyesült Királysággal is. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor nem várható, hogy harmadik államok polgárait visszaküldjék Törökországba.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékPénzt is fektetnek beleAz illegális albán bevándorlókNem biztonságos harmadik ország A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5]...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava