Connect with us

Szerbia

A szerb elnök az Orosz Házból üzente a brit külügyminiszternek, hogy Szerbia nem orosz proxi

Vučić az Orosz Házban nyilatkozott David Cameron kijelentésével kapcsolatban: Szerbia független és szuverén állam, és nem Oroszország, de nem is Nagy-Britannia vagy Amerika, Németország vagy bárki más proxija. Szerbia büszke a függetlenségére, és ezért vagyok csalódott a kijelentés miatt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

David Cameron a brit "tisztelt házban", Aleksandar Vučić a belgrádi Orosz Házban
David Cameron a brit "tisztelt házban", Aleksandar Vučić a belgrádi Orosz Házban (Screenshot)
A cikk meghallgatása

A szerb elnök szerdán felkereste a belgrádi Orosz Házat, amelynek megalapítását 1933-ban I. Sándor (Karađorđević) jugoszláv király is támogatta nem sokkal az ellene elkövetett Marseille-i merénylet előtt. Közel száz évvel később – mint a kormányközeli Pink Televízió fogalmazott, “egy másik Sándor, Szerbia elnöke”, aki tehát nem király, az Orosz Házban kijelentette, hogy Szerbia és Oroszország kapcsolatai “tradicionálisan jók”. Az elnöki látogatás említésre méltó sem lenne, ha a “másik Sándor” nem éppen az Orosz Házból üzente volna meg David Cameron brit külügyminiszternek, hogy Szerbia nem orosz proxi. Cameron nemrég járt Koszovóban, és ezt követően jelentette ki a brit külügyi bizottságban tartott meghallgatásán, hogy Oroszország még inkább destabilizálni kívánja a Balkánt, olyan proxi országokon keresztül, mint például Szerbia. Ez az álláspont nem áll messze attól a szinte általánosan elfogadott koszovói vélekedéstől, amely szerint Szerbia azonos Oroszországgal, így Koszovó nem is Szerbiával, hanem Oroszországgal határos.

A másik Sándor, és a csalódottak társasága

A másik Sándor, azaz Aleksandar Vučić, egyes szerbiai beszámolók szerint váratlan látogatást tett az Orosz Házban, ahol véletlenül találkozott egy harmadik Sándorral, vagyis Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz nagykövettel.

A szerb elnök az Orosz Házban nyilatkozik a kormánypárti médiának

A szerb elnök az Orosz Házban nyilatkozik a kormánypárti médiának (Forrás: Screenshot, Pink)

A találkozó médiaszempontból mindenképpen váratlan volt, mert a felvételek tanulsága szerint arra csak a Tanjug szerb állami hírügynökséget és a Pink Televíziót rendelték ki, az utóbbi – igaz – két mikrofonnal is képviseltette magát.

– Szerbia és Oroszország között tradicionális a barátság és a testvériség. Nekünk ebben a nehéz helyzetben is sikerült arcvesztés nélkül viselkednünk

– jelentette ki az egyik Sándor, nem nehéz kitalálni, hogy melyik, aki egyúttal kiábrándultan nyilatkozott a szintén csalódott David Cameron kijelentésével kapcsolatban. Cameron a szerbekben csalódott, Vučić pedig Cameronban, így társalapítóként létrehozhatnák a csalódottak társaságát.

A szerbeket korábban többször is erősen bíráló Alicia Kearns brit konzervatív bizottsági elnök kérdésére válaszolva Cameron azt mondta, hogy Nagy-Britanniának nagyobb csalódottságot kellene mutatnia a szerb kormány irányában, vagyis az egész Egyesült Királyságnak rá kellene hangolódnia az ő csalódottságára.

A brit külügyminiszternek, volt miniszterelnöknek az első idei külföldi útja Koszovóba vezetett, és ezt követően figyelmeztetett arra, hogy a Nyugatnak, amely az Ukrajna elleni orosz invázió előtt alakította ki az álláspontját a Balkánnal kapcsolatban, erősen el kellene gondolkodnia azon, hogy azóta mi változott.

Cameron ugyan nem tudja, hogy az Európai Unió és az USA osztozik-e a brit frusztrációban, ami abból ered, hogy Oroszország proxi országokon keresztül, beleértve Szerbiát is, fokozni kívánja a Balkán destabilizálását, ami ellen fel kell venni a harcot.

– Szerbia független és szuverén állam, és nem Oroszország, de nem is Nagy-Britannia vagy Amerika, Németország vagy bárki más proxija. Szerbia büszke a függetlenségére, és ezért vagyok csalódott a kijelentés miatt

– mondta a Tanjug és a Pink mikrofonjába beszélve a szerb elnök, aki amiatt is csalódott, hogy a szerb kormányt tekintik destabilizáló erőnek, miközben ezt a szerepet mások töltik be éppen azoknak a támogatásával, akik ezzel kapcsolatban naponta leckéztetik meg Belgrádot.

Az előző rafinált megfogalmazás két bújtatott alanyt is tartalmaz, az egyik minden kétséget kizáróan a szerbiai ellenzékkel azonosítható, a másik pedig azoknak a kilétét rejti véka alá, akik az ellenzéket támogatják, de hát mit tehet az ember – sóhajtott fel a szerb elnök – ha önálló, és nem talpnyaló politikát folytat.

A harmadik Sándor az Orosz Házból

Ezek után már csak az hiányzik ebből a beszámolóból, hogy mit mondott a harmadik Sándor, vagyis az orosz nagykövet, aki a szerb elnökhöz hasonlóan szintén csak testvériséget emlegetett Szerbiával kapcsolatban, amelyet így nem tekint az oroszok kiszolgáló szerverének.

– Oroszország soha nem törekszik arra, hogy a partnerországok, mint például Szerbia, amely testvéri ország, oroszbarát (pro Russian) országgá váljon. Nem. Mi azt szeretnénk, hogy a (partnerországok) találják meg és tiszteljék a saját nemzeti érdekeiket, mert az teremti meg a legjobb lehetőséget a normális kétoldalú kapcsolatokhoz, és azok fejlesztéséhez

– mondta bele a Pink Televízió mindkét mikrofonjába Oroszország belgrádi nagykövete.

A Pink Televízió két mikrofonjának nyilatkozik az orosz nagykövet

A Pink Televízió két mikrofonjának nyilatkozik az orosz nagykövet (Forrás: Screenshot, Pink)

Az Orosz Házban tett elnöki látogatásról beszámolva a belgrádi kormánypárti Novosti úgy fogalmazott, hogy David Cameron a szerb portál által hamis államnak nevezett Koszovóban folytatja a “piszkos küldetést”.

A tudósítások szerint a belgrádi sajtó – legalábbis, amit mi láttunk – nem tért ki Cameronnak arra a kijelentésére, miszerint London osztja mások aggodalmát azzal kapcsolatban, ahogy a december 17-i szerbiai választások lezajlottak.

Lehet, hogy ez lesz a következő csörte témája, mert a nyugati hivatalos reakciókban egyelőre igencsak csalódott szerbiai ellenzék nemzetközi vizsgálatot követel a választásokkal kapcsolatban, amiből nem biztos, hogy lesz valami, – főleg azt követően, hogy a szerb elnök csütörtökön délelőtt az amerikai nagykövettel tárgyalt a Szerbia és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok erősítéséről, Koszovóról és minden egyébről – az viszont már most látható, hogy további tagokkal bővülhet a csalódottak társasága. Hiába, sok a frusztrált ember a Balkánon.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava