Connect with us

B A Balkanac

29. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál – innen (erről a balkonról)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

filmfesztivál
Fuck the past, kiss the future: Bono és a The Edge a szarajevói filmfesztivál megnyitóján (Forrás: X-platform, Fernanda Bottini)
A cikk meghallgatása

Kezdjük azzal, hogy szóban forgó történetben központi helyet foglal el egy langaléta, tizenkilenc éves, Fanni nevű transzvesztita, akit famíliájának tagjai – eme számukra elfogadhatatlan identitása miatt – kizárnak a család köréből. Magyarán simán kidobnak, így Fanninak mennie kell. Némi hánykolódás után egy magányos, hatvanas éveit taposó hajléktalan férfi, bizonyos Laci összeeszkábált kunyhójában lel otthonra a kitagadott fiúlány. Idővel apja helyett apjává válik László Fanninak, hogy azután együtt küzdjenek szegény pátyolgatásra szoruló lélek démonaival, harcoljanak a külvilág elutasítása ellen.

Megjegyzendő, hogy ez a makacs elutasítás itt a nyilvánvaló fő rossz, ez kerül többszöri megvilágításba.

fesztivál filmfesztivál

Somogyvári Gergő egész estés, a maga módján trendi dokumentumfilmje FAIRY GARDEN (Fanni kertje) címmel szerepel az idei, augusztus 11–18 között zajló szarajevói szemlén, ahol több magyar filmet is láthatunk versenyezni (írásunk kezdetén még kérdőjeles sikerrel). Így például a rövidfilmesek rajtvonalához áll többek között Buda Flóra Anna 27 című, cannes-i Aranypálmás animációs filmje, amely Annecyban is sikert aratott. Vagy például Erhardt Domonkos SZEMEM SARKA c., Berlinálén díjazott diplomamunkája. Nem utolsósorban okvetlenül megemlítendő Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta sci-fije, a MŰANYAG ÉGBOLT, amelyet a fesztivál In Focus programjába válogattak be.

fesztivál  filmfesztivál

Rátérve a hivatalos játékfilm kategóriára, nos, ott vár bennünket a valódi szabadság! Viccet félre, itt egy román–magyar koprodukciós alkotásnak szurkolhatunk, nevezetesen a LIBERTATE… címűnek, amely – másoké mellett – a magyar Nemzeti Filmintézet támogatásában részesült, és amely az 1989-es nagyszebeni eseményeket dolgozza fel. Rendezője a széles látkörű Tudor Giurgiu (az egyik legismertebb román leszbikus filmdráma megalkotója is egyben). A teljesen elkészült, történelmi tematikájú alkotás első bemutatója Kolozsváron volt nem olyan rég, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol egyből közönségdíjat nyert. A rendezőről egyébként tudni illik még, hogy producerként ugyancsak számos művet jegyez, meg hogy társ-producerként több magyar mozi gyártásában is részt vett. A Libertate vágója Lemhényi Réka, zeneszerzője Cári Tibor, míg a főbb szerepekben román és erdélyi magyar színészeket láthatunk, köztük Bíró Józsefet, Dimény Áront és Deák Zoltánt. – Magyarországi bemutató novemberben. (!)

Különben idén is megtartják e fesztivál keretében a Talents Sarajevo elnevezésű szakmai találkozót pályakezdő filmeseknek, ahova ezúttal öt magyar fiatal: Farkas Marcell, Paczolay Zsófia, Kungl Zsigmond, Ladányi Jancsó Jákob és Berecz Márton kapott meghívást. Aztán ezzel még ki sem merítettük az esemény összes magyar vonatkozását, ám a továbbiakban nézzünk picit szerte másfelé is a terepen, önmagunkon túlra. Például hogy mi volt eddig szóban forgó rendezvény legvisszhangosabb eseménye. – Hiszik, vagy sem, az U2.


Arról van szó, hogy a híres együttes nem kevésbé híres frontembere, Bono, eleinte nem vállalta a szarajevói szereplést, végül azonban mégiscsak befutott a nyitó estre a gitáros Edge-dzsel együtt, hogy csókokkal feléjük hullámzó nagy tapsot arassanak a vörös szőnyegen. Ehhez tudni kell, hogy az 1990-es évek elején, a délszláv háború kitörése után az egyik nemzetközi segélyszervezet munkatársa a U2 segítségét kérte, hogy hívják fel a világ figyelmét az ott zajló vérontásra. Ez aztán azt eredményezte, hogy az együttes – Bonóval az élen – ’kilencvenhármas turnéjának minden állomásán nyílt műholdas kapcsolatba lépett Szarajevóval, hogy az ott lévők élő egyenesben számolhassanak be a további tragikus fejleményekről. Ennek keretében különösen megrázó volt az, amikor szarajevói nők több nemzetiségű koszorúja arról beszélt az ostromzárból kifelé, hogy ők bizony nem fognak soha hátat fordítani egymásnak, bármi történik is. Fogadalmukat be is tartották, ha nem is mindegyikük érte meg az esztelen gyilkolászat végét.

A horror-drámáét, amikor is a U2 koncertet adott ugyanott, ahol most Bono megjelent. Bono történelmi „bon mot-ja”, amely szerint fátylat kell borítani a múltra, a jövőt pedig csókkal üdvözölni a fesztiválnyitó KISS THE FUTURE dokumentumfilm címe lett, amelyet Nenad Čičin-Šain horvát származású, amerikai filmkészítő jegyez. (Bono igazából durvábban fogalmazta meg, hogy mit kellene tenni a múlttal, ugyanis ezt mondta: „Fuck the past. Kiss the future”.)

Annyit még, hogy a feszt fővendége Christiane Amanpour is, a CNN brit-iráni újságírója, aki ugyanebben a dokuban szerepel, és aki anno nyílt sisakú, bátor tudósításokkal jelentkezett a balkáni hadszíntérről, ezzel válva még ismertebb arccá mindenfelé. Még ismertebbé, mint amilyen azelőtt volt.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava