Connect with us

Bosznia

Buda Flóra Anna animációja lett a legjobb rövidfilm Szarajevóban
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

animáció
Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje nyerte szombat este a Szarajevó Szíve fődíjat a rövidfilmek kategóriájában a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon (Fotó: Facebook, Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje nyerte szombat este a Szarajevó Szíve fődíjat a rövidfilmek kategóriájában a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon. A díjazottak között van Gyimesi Anna diplomafilmje, Somogyvári Gergő dokumentumfilmje és Tudor Giurgiu román-magyar koprodukcióban készült nagyjátékfilmje is.

animáció

A 27 című animációs kisfilm egy fiatal felnőtt helyzetéről szól (Forrás: Screenshot, Videa)

A 27 című magyar-francia koprodukcióban készült animációs film nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó Szíve díjat a 2023-as Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon (A díj Oscar-kvalifikáló elismerés egyben.) Az animációs kisfilm egy fiatal felnőtt helyzetéről mesél, aki látszólagos céltalansága elől a testiségbe menekül, a maszturbálás és a táncolás adja meg neki azt a szabadságot, amitől kényszerű élethelyzete megfosztja őt. Az intim, benyomásszerű történet szereplői olyan színészek hangján szólalnak meg, mint Stork Natasa, Fekete Ádám és Szabó Simon.

animáció

Gyimesi Anna a díjátadón (Fotó: Facebook, Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál)

A diákfilmes kategóriában nyert fődíjat Gyimesi Anna Falling című diplomafilmje. A nemzetközi DocNomads programban készült alkotás az anyai sorsot állítja középpontba. A magyar-belga-portugál koprodukcióban készült rövid dokumentumfilmben Elsnek, a negyvenes éveiben járó anyának el kell fogadnia felnőtt lánya döntését, hogy pszichiátriai eutanáziát kérjen.

animáció

Somogyvári Gergő a díjátadón (Fotó: Facebook, Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál)

A dokumentumfilmes versenyprogramban a zsűri különdíját kapta Somogyvári Gergő Fanni kertje című filmje. Ugyanakkor a Tudor Giurgiu román-magyar koprodukcióban készült Libertate ’89 – Nagyszeben című történelmi filmje a Nemzetközi Artmozi-szövetség (CICAE) különdíját nyerte el.

A főbb szerepeket román és erdélyi magyar színészek alakítják, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak. A film vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner Mythberg Films részéről Berger József, gyártását a Nemzeti Filmintézet támogatta.

Libertate ’89 – Nagyszeben első bemutatója Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) volt, ahol elnyerte a fesztivál közönségdíját. Magyarországi premierje szeptember elején, a miskolci CineFesten lesz, és a tervek szerint novemberben kerül a mozikba.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava