Connect with us

Szerbia

A nótázgatást követően kiderült, hogy Montenegró LNG-terminált építene Barban
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nóta, Milatovic, Vucic
Ebédnél már nem zéró kólával koccintottak (Forrás: szerb elnöki Instagram)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai politikai elit szívesen énekelget a vendégek tiszteletére rendezett ebédeken és vacsorákon, vagyis némileg mulatósra veszi a figurát. Így volt ez a montenegrói elnök látogatása alkalmával is. Erről maga a szerb államfő bejegyzésében tájékoztatta híveit és trolljait az Instagramon, amit “értelmesnél értelmesebb” hozzászólások követtek. A protokoll elővigyázatosságból a szerb elnök elé készített egy zéró kólát is, mert hogy Aleksandar Vučić minden mulatozás alkalmával csak zéró kólát iszik, de ennek most nem akarunk a végére járni.

Nótás kedvükben voltak

Korábban már írtunk arról, hogy a Facebook és az Instagram tulajdonosának számító Meta nemrégiben arról számolt be, hogy 5374 Facebook-profilt, 12 Facebook-csoportot és 1060 Instagram-fiókot töröltek, miután azok megsértették a „koordinált nem hiteles viselkedésre” (Coordinated Inauthentic Behavior, CIB) vonatkozó szabályokat, vagyis nem létező, alulról jövő támogatást mutattak fel Aleksander Vučić és a Szerb Haladó Párt mellett.

A szerb államfő és környezete ennek ellenére űzi ezt a sportot, a szerb udvari és nem csak udvari média pedig már hiteles hírforrásnak tekinti a szerb elnök instagramos profilját, amelyet szorgalmasan idézget, így csinálva az államfői fióknak reklámot.

Nos, erre a profilra a szerb elnök tegnap éjfél körül – mielőtt elment aludni – már félálomban kiakasztott egy videót azzal kapcsolatban, hogy miként énekelgetett Jakov Milatović montenegrói elnök, és a mindig nótás kedvű Ivica Dačić szerb külügyminiszter társaságában.

Arra azonban ügyelt a szerb protokoll, hogy zéró kóla is legyen a szerb elnök előtt. Nem árt a magyar protokollosoknak sem észben tartaniuk, hogy “ha Vučić átjön, akkor zéró kóla legyen az asztalon”.

– Egy szép este, nóta mellett, a barátokkal

– írta Aleksandar Vučić (vagy az alteregója) az elnöki Instán, úgy éjfél körül.

Az éber trollok azonnal rárepültek a bejegyzésre, és nem sokkal a lefekvés előtt még olyan kommenteket fűztek a bejegyzéshez, hogy “bravó a két testvéri népnek és a két testvéri országnak”.

Többek között megszólalt a Szerb Anyácska (srbija.majka) nevet viselő troll is, aki a többi instás bejegyzéshez képest hosszasan áradozott a szerb elnök nagyságát illetően.

– Csodálatos fogadtatást rendezett, Elnök Úr! Ácó, az igazi szerb! Ő az egyetlen elnök, akinek a nevét aranybetűkkel írják majd be a szerb nép történelmébe! Éljen Aleksandar Vučić!

Miután ezt a szerb elnök reggel elolvasta, minden bizonnyal teli önbizalommal indult a montenegrói elnökkel tervezett találkozóra.

Szerb Anyácska egyébként nagyon művelt troll lehet, mert a profilján egyetlen bejegyzés szerepel, az sem saját gondolat, hanem idézet Matija Bećković szerb nacionalista költőtől, írótól és akadémikustól, amely úgy hangzik, hogy “a montenegrói nyelv az egyetlen idegen nyelv, amelyet szerbül beszélnek”.

LNG-terminál épül Barban

A szerb elnöknek tehát jól indult a nap, teli önbizalommal kezdhette meg tárgyalásai Jakov Milatović montenegrói elnökkel, akivel a szerb elnöki Instagram szerint minden fontos kérdésről tárgyalt – infrastruktúra, energia, EXPO27, geopolitika, és természetesen egyéb regionális kérdések.

Vučić – akinek a nevét Szerb Anyácska szerint aranyba kellene foglalni – viszont volt olyan tapintatos a vendége iránt, hogy az Instagramon meg sem említette Koszovót, ha már Milatović a témát egy nappal korábban nem hozta fel a belgrádi Politika hírportálnak adott interjújában.

A szerb elnök a találkozót követő sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy vendége a legjobb helyet kérte a 2027-es belgrádi EXPÓ-n hazája számára, és ő már inerveniált is Siniša Mali pénzügyminiszternél, aki a főexpós megbízott, hogy mindenképpen tegyenek eleget a montenegrói kérésnek.

A találkozón több infrastrukturális projektről is szó esett, például a Belgrádot Podgoricával összekötő autóút terve, amely négy és fél órára csökkentené a két főváros közötti távolságot, és befejeznék a Belgrád és Bar közötti vasút felújítását.

A szerb elnök – mivel ő beszélt először – felhozta a tervet, amely szerint Montenegró LNG-terminált építene Barban, ehhez hozzátette, hogy Szerbia érdeklődést mutat a projekt iránt, és a terminálon keresztül jelentős mennyiségű (cseppfolyós) gázt szerezne be.

Vučić számokat is megemlített, szerinte Szerbia napi szinten 2,7 millió köbméter gázra tart igényt, és kész azonnal nekilátni a csövek lefektetésének, amelyek a Bijelo Polje-i mérőállomáshoz vezetnének. Szavai szerint az említett mennyiség nem fedezné a teljes szükségletet, de jelentősen hozzájárulna a “szerb diverzifikációhoz”.

nóta, vucic, milatovic

Közös sajtótájékoztató az elnöki palotában (Forrás: szerb elnöki Instagram)

A két ország között nincs határátkelő

A montenegrói elnök az újságírókhoz intézett mondandóját azzal kezdte, hogy hazája a NATO megbízható partnere, és az Európai Unió felé igyekszik, belgrádi látogatása pedig brüsszeli tárgyalásainak kézenfekvő folytatása, tekintetbe véve a montenegrói külpolitika regionális aspektusait.

Jakov Milatović is gazdasági prizmán tekintett a két ország közötti kapcsolatokra, és kiemelte, hogy Szerbia Montenegró legfontosabb kereskedelmi partnere, a 2022-es évben ugyanis majdnem húsz százalékban részesült a montenegrói árucsereforgalomban, és hazája a legtöbb hazai árut éppen Szerbiának adta el.

A montenegrói elnök – már nem először a látogatása során – hangsúlyozta, hogy Szerbia a legnagyobb turisztikai piac Montenegró számára, hiszen tavaly minden negyedik vendégéjszakát szerb állampolgárok valósították meg Montenegróban.

Harmadik tényként Milatović azt hozta fel, hogy Szerbia a legnagyobb külföldi befektető hazájában mintegy 12 százalékos részesedéssel, és mindezek után paradoxonnak nevezte, hogy Szerbiával, amely ilyen fontos partner, Montenegrónak nincs nagyköveti szintű kapcsolata, és nincs közös határátkelője sem, ráadásul a két ország soha sem tartott közös kormányülést.

Az LNG-terminálra kitérve Milatović annak az örömének adott hangot, hogy Szerbia talán az egyik legnagyobb haszonélvezője lesz a montenegrói terminálnak, amellyel kapcsolatban megemlítette, hogy amerikai befektetőkkel írtak alá egyetértési nyilatkozatot, vagyis a hasonló horvát létesítménytől eltérően a bari LNG nem európai pénzből épül fel.

A koszovói tangó

Koszovó ügye csak az utolsó újságírói kérdés során merült fel a szerbiai állami televízió részéről, amire a montenegrói elnök úgy válaszolt, hogy szívesebben helyezik a hangsúlyt olyan témákra, amely közelebb hozzák hozzák egymáshoz a két országot, nem pedig eltávolítja egymástól, mert ez kulcsfontosságú feltétele a politikai kapcsolatok javításának.

Véleménye szerint a témák 95%-a kapcsolatok “felépülését” segíti elő, viszont ezek közé nem tartozik Koszovó, amelynek a függetlenségét Montenegró 2008-ban ismerte el, hozzátette azonban, hogy Montenegróban van annyi emberi érzés és politikai tapintat, hogy megértse a belgrádi álláspontot is.

Milatović úgy fogalmazott, hogy őszintén és baráti módon támogatják a Koszovó és Szerbia közötti párbeszédet, és úgy vélte, hogy Vučić elnök sokat tett a helyzet csillapítása érdekében, de véleménye szerint a tangóhoz két emberre van szükség, majd hozzátette még, hogy a hivatalos Podgorica támogatja az Európai Unió által felkínált rendezési tervet.

Bármerről is közelítjük meg a kérdést, a tavasszal történő montenegrói választásokat követően hosszú évek óta először nyílik lehetőség a Szerbia és Montenegró közötti kapcsolatok rendezésére, és a jelek szerint – némi disszonancia ellenére – őszintének tűnik a szándék, hogy ez meg is történjen.

Ennek kapcsán Vučić felvetette, hogy kevés olyan külföldi vendég volt Szerbiában, akit ő személyesen vacsoráztatott és ebédeltetett meg, a nótázás természetesen beleértendő, bár ő ezt nem mondta.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékNótás kedvükben voltakLNG-terminál épül BarbanA két ország között nincs határátkelőA koszovói tangó A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava