Connect with us

Hírek

Napi hírek – 2023. május 19-én

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

napi hírek
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A napi hírek ezúttal arról szólnak, hogy Szerbiában már megint helyzet van, úgy is mondhatnánk, hogy nap, mint nap helyzet van.

Megint dicsérte Magyarországot a szerb elnök

napi hírek

A pancsovai nagygyűlés egyik résztvevője hatalmas Z-betűvel a pólóján. Általában Miša Vacić és emberei viselnek ilyen pólókat, feltételezéseink szerint a szélsőjobbos Vacić tesz különböző szolgálatokat a szerb elnöknek. (Forrás: Screenshot, Pink)

Miután Szerbiában ma minden Koszovóról szólt, a szerb elnök más elfoglaltságai miatt így csak rövid beszédet mondott a Belgrádhoz közeli Pancsovában, amely leginkább a finomítójáról híres. Aleksandar Vučić előbb arra figyelmeztetett, hogy a koszovói albánok beiktatták hivatalába, a Kosovska Mitrovica szerb részének albán polgármesterét, aki 3%-os részvétel mellett nyolcszáz szavazattal lett több tizezer szerb polgármestere az április 23-i “konténeres választás” során. A szerb államfő kifogásolta, hogy a legerősebb nyugati országok (Quinta) legálisnak tartják a választásokat. A beiktatást követően Vučić beszélt Miroslav Lajčákkal, akinek arra hívta fel a figyelmét, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök provokációja ismét válságba torkollhat, mert az unalomig ismételgetett mondóka szerint “Kurti el akarja űzni a szerb népet, és háborút akar provokálni”. (Megjegyzés: Kurti élvezi a Nyugat, és mindenekelőtt az USA támogatását, ezért aztán kakaskodik.) A koszovói Szerb Lista, a szerbiai haladók koszovói lerakata, június elsejéig adott határidőt a koszovói albánoknak, hogy hagyjanak fel a szerb területek “megszállással”, máskülönben a szerbek “minden eszközzel” megvédik magukat. Nos, ilyen és még ilyenebb körülmények közölt említette meg a szerb államfő Magyarországot, mondván, hogy a “magyar testvérekkel ma a legszebb módon élnek együtt mindenféle incidens és probléma nélkül”, és hogy “a legjobb viszony most alakult ki a történelem folyamán Magyarországgal”.

Szerbiában minden rendkívüli

Belgrádban második napja ülésezik a parlament, a szerbiai ellenzék a rendkívüli ülésen rendkívüli választásokat követel, az országot már harmadik napja bombariadók sújtják, vagyis igencsak rendkívüli a helyzet, Szerbiában úgy általában minden rendkívüli. A parlamenti ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy olyan környezetet, illetve légkört teremtett az országban, amely hozzájárult az erőszak növekedéséhez, ezért a kabinet lemondását, és átmeneti – vagyis rendkívüli – kormány megalakítását követeli, egyebek között. Ugyanakkor nem várható, hogy a kormánykoalíció, illetve annak a parlamenti képviselői a követelések bármelyikét elfogadják. Az ellenzék ezért újabb tüntetést helyezett kilátásba este hat órára, amelyen várhatóan már nem csak a kormány, hanem az államfő, Aleksandar Vučić lemondását is követelik.

Ismét sorozatos bombariadók Szerbiában

Mindössze két héttel a két tömeggyilkosság után, az erőszak új formában tért vissza Szerbiába, a hét közepe óta sorozatos bombariadók “tartják rettegésben” az országot. Szerdán 114 belgrádi iskolát kellett kiüríteni, csütörtökön az újvidéki és zombori iskolák kerültek sorra, pénteken pedig a szerbiai kórházakat riasztották a névtelen bejelentések miatt. Bombariadó volt a leghíresebb szerbiai kórházban, a Katonai Egészségügyi Akadémián (Vojno-medicinska akademija, VMA), valamint több fővárosi és vidéki egészségügyi intézetben, de még a belgrádi állatkertben is. Újvidéken ki kellet üríteni az egyetemeket, a sportcsarnokot, a vasútállomást és több üzletközpontot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Hírek

Napi hírek – 2023. május 28-án

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

majus 28
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A topolyai TSC a Bajnokok Ligájába jutásért játszhat

napi hírek

A topolyai TSC 1:1-es döntetlent játszott az újvidéki Vojvodinával, és ezzel megszerezte a második helyet a szerbiai bajnokságban. Az első természetesen Aleksandar Vučić kedvenc csapata, a Crvena Zvezda lett, amely a szezont vereség nélkül hozta le. A topolyai TSC ezzel bekerült a BL-selejtezők harmadik körébe, a Vojvodina a Konferencia Liga selejtezőiben vehet részt.

Fegyveres támadás Szabadka belvárosában

napi hírek

Délután hat óra körül Szabadka belvárosában egy mozgásban lévő járműből rálőttek egy férfira, aki a zebrán szeretett volna átmenni. A 25 éves férfi a combján sebesült meg. A szabadkai kórházba szállították, nincs életveszélyes állapotban. A rendőrség keresi az elkövetőt/elkövetőket.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava