Connect with us

Hírek

Napi hírek – 2023. május 16-án

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

napi hirek majus 16
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A mai napi hírek végén egy érdekes kérdés is felvetődik: vajon milyen színű a nap? Vagy nagy betűvel: a mi Napunk. Sárga, fehér vagy egészen más, amire talán nem is gondolnánk.

Egy éven belül másodszor tüntetnek a parasztok Szerbiában


Kevesebb mint egy éven belül másodszor zártak le az utakat a szerbiai gazdák, akik elégedetlenek a mezőgazdasági termékek felvásárlási árával. A kormány képviselőivel folytatott május 15-i, hétfői tárgyalások nem vezettek eredményre. A gazdák kifogásolják, hogy Szerbiában mindenre jut pénz, kivéve a mezőgazdaságból élőket, és elutasították, hogy Aleksandar Vučić szerb elnökkel tárgyaljanak, pedig felajánlották nekik. A gazdálkodók követelik a szántóterületre eső támogatások emelését, valamint a tej literje után járó prémium növelését. A gazdák bejelentették, hogy ha a kormány két napon nem teljesíti a követeléseket, akkor a traktoraikkal Belgrádba vonulnak, egyelőre kérdés, hogy csatlakoznak-e pénteki ellenzéki tüntetéshez, ami mindennek más színt adna.

Horvátországban több várost is elöntöttek a folyók


Horvátországban a folyamatos esős idő miatt megáradtak a folyók, több város is víz alá került. A Zára mögötti hátországban a Zrmanja elöntötte Obrovacot, de a vízszint már némileg csökkent, ezért megkezdődött a víz kipumpálása a város központjából. Ugyanakkor növekszik az Una és a Száva vízhozama, így Hrvatska Kostajnicában rendkívüli állapotot hirdettek. Közben Károlyvárosban (Karlovac) is attól tartanak, hogy a Korana kilép a medréből, amikor szerdán vagy csütörtökön tetőzik a folyó. Az áradások miatt a horvát hatóságok számos utat lezártak.

Az Una vízszintje Bosznia-Hercegovinában is folyamatosan emelkedik

Bihács térségében az Una vízszintje elérte a 609 centimétert, a helyiek attól tartanak, hogy a folyó az esti órákig megdönti a 620 centiméteres eddigi rekordot. Legnagyobb veszélynek a partmenti házak vannak kitéve, néhányat már el is árasztott a víz. A magas vízállás miatt feltörő talajvíz szintén problémákat okoz. A folyó mentén eddig négyezer homokzsákkal emelték a gátat.

A Frontex ezentúl Montenegró összes határát ellenőrizheti

Ez szerepel többek között az Európai Unió és a Montenegró közötti megállapodásban, amely szabályozza a Frontex montenegrói tevékenységét. Az előző megállapodás csak arra hatalmazta fel a Balkán térségében főleg migrációs kérdésekkel foglalkozó Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, hogy a horvát és olasz határok mentén nyújtson segítséget Montenegrónak, a továbbiakban ezt megteheti az Albániával, Koszovóval, Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával közös határokon is. A megállapodás a FRONTEX-csapatok és a montenegrói határrendészet közös operatív tevékenységét irányozza elő.

Vajon milyen színű a nap: fehér, sárga vagy valami más?

napi hírek

A Washington Post a napokban írt arról, hogy milyen színű is a nap, miután Jacqui Deevoy brit író, újságíró a Twitteren megjegyezte, hogy “kifakult a nap”, és már nem olyan sárga, mint korábban. Az amerikai lap megkérdezte W. Dean Pesnellt, a NASA Solar Dynamics Observatory projekttudósát, aki szerint a nap túl fényes ahhoz, hogy szabadszemmel meg tudnánk állapítani, hogy valójában milyen színű. De kulturális különbségek is befolyásolhatják, hogy milyen színűnek látjuk a napot: az amerikai gyerekek sárga kört rajzolnak, a japánok pirosat. Pesnell szerint a nap azonban alapvetően “zöld csillag”, amely fehérnek tűnik, mert túl fényes, és sárgának, narancssárgának vagy vörösnek a különböző légköri hatások miatt.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Hírek

Napi hírek – 2023. május 28-án

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

majus 28
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A topolyai TSC a Bajnokok Ligájába jutásért játszhat

napi hírek

A topolyai TSC 1:1-es döntetlent játszott az újvidéki Vojvodinával, és ezzel megszerezte a második helyet a szerbiai bajnokságban. Az első természetesen Aleksandar Vučić kedvenc csapata, a Crvena Zvezda lett, amely a szezont vereség nélkül hozta le. A topolyai TSC ezzel bekerült a BL-selejtezők harmadik körébe, a Vojvodina a Konferencia Liga selejtezőiben vehet részt.

Fegyveres támadás Szabadka belvárosában

napi hírek

Délután hat óra körül Szabadka belvárosában egy mozgásban lévő járműből rálőttek egy férfira, aki a zebrán szeretett volna átmenni. A 25 éves férfi a combján sebesült meg. A szabadkai kórházba szállították, nincs életveszélyes állapotban. A rendőrség keresi az elkövetőt/elkövetőket.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava