Connect with us

Hírek

Napi hírek – 2023. május 16-án

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

napi hirek majus 16
A cikk meghallgatása

A mai napi hírek végén egy érdekes kérdés is felvetődik: vajon milyen színű a nap? Vagy nagy betűvel: a mi Napunk. Sárga, fehér vagy egészen más, amire talán nem is gondolnánk.

Egy éven belül másodszor tüntetnek a parasztok Szerbiában


Kevesebb mint egy éven belül másodszor zártak le az utakat a szerbiai gazdák, akik elégedetlenek a mezőgazdasági termékek felvásárlási árával. A kormány képviselőivel folytatott május 15-i, hétfői tárgyalások nem vezettek eredményre. A gazdák kifogásolják, hogy Szerbiában mindenre jut pénz, kivéve a mezőgazdaságból élőket, és elutasították, hogy Aleksandar Vučić szerb elnökkel tárgyaljanak, pedig felajánlották nekik. A gazdálkodók követelik a szántóterületre eső támogatások emelését, valamint a tej literje után járó prémium növelését. A gazdák bejelentették, hogy ha a kormány két napon nem teljesíti a követeléseket, akkor a traktoraikkal Belgrádba vonulnak, egyelőre kérdés, hogy csatlakoznak-e pénteki ellenzéki tüntetéshez, ami mindennek más színt adna.

Horvátországban több várost is elöntöttek a folyók


Horvátországban a folyamatos esős idő miatt megáradtak a folyók, több város is víz alá került. A Zára mögötti hátországban a Zrmanja elöntötte Obrovacot, de a vízszint már némileg csökkent, ezért megkezdődött a víz kipumpálása a város központjából. Ugyanakkor növekszik az Una és a Száva vízhozama, így Hrvatska Kostajnicában rendkívüli állapotot hirdettek. Közben Károlyvárosban (Karlovac) is attól tartanak, hogy a Korana kilép a medréből, amikor szerdán vagy csütörtökön tetőzik a folyó. Az áradások miatt a horvát hatóságok számos utat lezártak.

Az Una vízszintje Bosznia-Hercegovinában is folyamatosan emelkedik

Bihács térségében az Una vízszintje elérte a 609 centimétert, a helyiek attól tartanak, hogy a folyó az esti órákig megdönti a 620 centiméteres eddigi rekordot. Legnagyobb veszélynek a partmenti házak vannak kitéve, néhányat már el is árasztott a víz. A magas vízállás miatt feltörő talajvíz szintén problémákat okoz. A folyó mentén eddig négyezer homokzsákkal emelték a gátat.

A Frontex ezentúl Montenegró összes határát ellenőrizheti

Ez szerepel többek között az Európai Unió és a Montenegró közötti megállapodásban, amely szabályozza a Frontex montenegrói tevékenységét. Az előző megállapodás csak arra hatalmazta fel a Balkán térségében főleg migrációs kérdésekkel foglalkozó Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, hogy a horvát és olasz határok mentén nyújtson segítséget Montenegrónak, a továbbiakban ezt megteheti az Albániával, Koszovóval, Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával közös határokon is. A megállapodás a FRONTEX-csapatok és a montenegrói határrendészet közös operatív tevékenységét irányozza elő.

Vajon milyen színű a nap: fehér, sárga vagy valami más?

napi hírek

A Washington Post a napokban írt arról, hogy milyen színű is a nap, miután Jacqui Deevoy brit író, újságíró a Twitteren megjegyezte, hogy “kifakult a nap”, és már nem olyan sárga, mint korábban. Az amerikai lap megkérdezte W. Dean Pesnellt, a NASA Solar Dynamics Observatory projekttudósát, aki szerint a nap túl fényes ahhoz, hogy szabadszemmel meg tudnánk állapítani, hogy valójában milyen színű. De kulturális különbségek is befolyásolhatják, hogy milyen színűnek látjuk a napot: az amerikai gyerekek sárga kört rajzolnak, a japánok pirosat. Pesnell szerint a nap azonban alapvetően “zöld csillag”, amely fehérnek tűnik, mert túl fényes, és sárgának, narancssárgának vagy vörösnek a különböző légköri hatások miatt.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava