Connect with us

Hírek

Napi hírek – 2023. május 25-én

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

napi hírek

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A szerb kormány kihelyezne egyes osztályokat a Ribnikarból

A szerb kormány felajánlotta, hogy a Belgrád városa által alapított kulturális intézmények egyikében fejezzék be a tanévet a Vladislav Általános Iskolának azok a tanulói, akik a május 3-án történt tömeggyilkosság után nem mentek be az iskolába, és nem vettek részt az órákon. A listán 13-14 intézmény szerepel. Az érintett szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy mely intézmények elfogadhatók számukra. Ezt követően a szerbiai oktatási minisztérium pénteken elkészíti a jövő heti munkarendet. A szülői tanács elnöke szerint 800 gyerek megy az iskolába, 300 viszont nem. A szülők elfogadhatónak tartják a kormány javaslatát.

A kormányközeli Informer hírportár kábeltelevíziót kap

A nem kormányközeli belgrádi médiában megjelent hírek szerint a nagyon baráti Informer hírportál engedélyt kapott, hogy kábeltelevíziós csatornát indítson. A CNN-hez közeli N1 televízió jelentése szerint ez volt az egyik fő pontja a szerbiai médiahatóság szerdai (május 24-i) ülésének, amely ugyanakkor azzal a kvázi tüntetői követeléssel nem foglalkozott, hogy vonják meg a Pink és a Happy televízió országos frekvenciáját.

Hírek

Napi hírek – 2023. május 29-én

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

2023 05 29 104404

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Hétfő van, indul a hét. A szerbek számára ugyanúgy indul, mint a hétvégi tüntetések előtt: iskolai bombariadókkal és könnygázzal Koszovóban. Jogos lehet a kérdés, hogy a hétvégén miért demonstrált a kormánypárt, és miért demonstrált az ellenzék, ha minden ugyanott folytatódik, ahol be sem fejeződött.

Megint könnygázt dobtak az albánok a szerbekre

napi hírek

A koszovói rendőrség ismét könnygázt dobott a Koszovóhoz tartozó, de szerb többségű Zvečan településen a szerbekre, akik ismételten meg akarták akadályozni, hogy a 3%-os helyhatósági választásokon győztes albán polgármester munkába álljon. A zvečani önkormányzat épületét a KFOR fegyveres katonákkal (a képen), a koszovói rendőrség pedig különleges egységekkel vette körül. Az összegyűlt szerbek követelik, hogy a koszovói rendőrség hagyja el az önkormányzat épületét, és azt kiabálják, hogy „menjetek innen, ez Szerbia. A zvečani események után a koszovói rendőrség a Facebookon közölte, hogy tagjai rákényszerültek a könnygáz használatára azok ellen, akik akadályozták az albán polgármesterek bejutását az önkormányzat épületébe. Feszült a helyzet Zubin Potokban és Leposavićban is. Az amerikai nagykövet is aktivizálta magát, de kérdés, hogy a 3%-os polgármesterek hajlandók-e találkozni vele.

Ismét „levélbombázzák” az iskolákat

Több Szerbiai városban is bombariadót rendeltek el azokban az iskolákban, amelyek fenyegetést kaptak, mintegy 75 tanintézményről van szó. A szerbiai köztelevízió (RTS) beszámolói szerint ez a helyzet több belgrádi, čačaki, milanováci, kragujeváci, kraljevói, kruševáci, szabadkai és apatini iskolában. A gyerekeket , a rendőrség pedig átvizsgálja a minden bizonnyal „verbálisan veszélyeztetett” épületeket. Ivana Bodrožić, a Kriminalisztikai és Rendészeti Egyetem professzora az RTS-nek elmondta, hogy a hamis bejelentések többszörös – jogi, gazdasági és politikai – károkat okoznak a szerb államnak.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava