Connect with us

Hírek

Napi hírek – 2023. május 22-én

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

napi hírek

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A Napi hírek élére kívánkozik, hogy Milorad Dodik boszniai szerb elnök Várhelyi Olivér félreérthetetlen megjegyzése ellenére is Moszkvába utazott, ezzel beigazolódott, amit már eddig is körülbelül tudtunk, hogy Dodik számára fontosabb Oroszország, mint az Európai Unió.

Megérkezett Moszkvába a boszniai szerb elnök

napi hírek

Megkezdte moszkvai látogatását Milorad Dodik, a boszniai szerb köztársaság elnöke, aki várhatóan holnap találkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Dodik először Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával ült tárgyalóasztalhoz. Patrusev tábornok Vlagyimir Putyin belső köréhez tartozik, és régi KGB-s bajtársként az orosz elnök egyik legközelebbi tanácsadója.

A boszniai szerb elnök a Twitteren jelezte, hogy holnap részt vesz a biztonsági kérdésekkel foglalkozó főképviselők 11. nemzetközi találkozóján is. Néhány nappal ezelőtt Várhelyi Olivér uniós szomszédsági és bővítési biztos úgy nyilatkozott, hogy „az Európai Unió szövetségesei nem mennek Oroszországba! Aki pedig az EU szövetségese akar lenni, az sem megy Oroszországba”.

Robbanás egy szerbiai fegyvergyárban

Robbanás történt reggel a valjevói Krušik fegyvergyárban, ennek következtében egy ember megsérült. Szerbiai sajtóértesülések szerint egy nőről van szó, akit a helyi kórház sürgősségi központjába szállítottak. Hivatalos közlés szerint csak könnyebben sérült meg a detonáció következtében, amely nem rongálta meg az épületet, és nem tett kárt a környezetben sem. A Krušik fegyvergyárban gyakoriak a szerencsétlenségek, a legutóbbi január 26-án történt. A robbanások során leggyakrabban kéz- és fejsérülések fordulnak elő.

Megkezdődött a a Ribnikarban

A szerbiai belügyi államtitkár vasárnapi bejelentésével összhangban megkezdődött a tanítás abban a belgrádi iskolában, amelyben az egyik diák lelőtte nyolc társát és az iskolaőrt, egy további áldozat a múlt héten halt bele a sérüléseibe. Egyelőre rövidített órákat tartanak, nincs osztályzás, és a szülők is részt vehetnek az órákon. Közben közel kétszáz szülő kérte, hogy a hatóságok tekintsék befejezetnek az iskolaévet a Vladislav Ribnikar általános iskolában, és függesszék fel az igazgatót a bekövetkezett tragikus eseményért való személyes felelősségének megállapításáig, valamint a tanulókkal és a szülőkkel szemben tanúsított magatartása miatt. Sőt, egyes fórumokon az is felmerült, hogy le kell rombolni az épületet, amely már nem iskola, hanem kivégzőhely.

Hírek

Napi hírek – 2023. május 29-én

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

2023 05 29 104404

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Hétfő van, indul a hét. A szerbek számára ugyanúgy indul, mint a hétvégi tüntetések előtt: iskolai bombariadókkal és könnygázzal Koszovóban. Jogos lehet a kérdés, hogy a hétvégén miért demonstrált a kormánypárt, és miért demonstrált az ellenzék, ha minden ugyanott folytatódik, ahol be sem fejeződött.

Megint könnygázt dobtak az albánok a szerbekre

napi hírek

A koszovói ismét könnygázt dobott a Koszovóhoz tartozó, de szerb többségű Zvečan településen a szerbekre, akik ismételten meg akarták akadályozni, hogy a 3%-os helyhatósági választásokon győztes albán polgármester munkába álljon. A zvečani önkormányzat épületét a KFOR fegyveres katonákkal (a képen), a koszovói rendőrség pedig különleges egységekkel vette körül. Az összegyűlt szerbek követelik, hogy a koszovói rendőrség hagyja el az önkormányzat épületét, és azt kiabálják, hogy „menjetek innen, ez Szerbia. A zvečani események után a koszovói rendőrség a Facebookon közölte, hogy tagjai rákényszerültek a könnygáz használatára azok ellen, akik akadályozták az albán polgármesterek bejutását az önkormányzat épületébe. Feszült a helyzet Zubin Potokban és Leposavićban is. Az amerikai nagykövet is aktivizálta magát, de kérdés, hogy a 3%-os polgármesterek hajlandók-e találkozni vele.

Ismét „levélbombázzák” az iskolákat

Több Szerbiai városban is bombariadót rendeltek el azokban az iskolákban, amelyek fenyegetést kaptak, mintegy 75 tanintézményről van szó. A szerbiai köztelevízió (RTS) beszámolói szerint ez a helyzet több belgrádi, čačaki, milanováci, kragujeváci, kraljevói, kruševáci, szabadkai és apatini iskolában. A gyerekeket evakuálták, a rendőrség pedig átvizsgálja a minden bizonnyal „verbálisan veszélyeztetett” épületeket. Ivana Bodrožić, a Kriminalisztikai és Rendészeti Egyetem professzora az RTS-nek elmondta, hogy a hamis bejelentések többszörös – jogi, gazdasági és politikai – károkat okoznak a szerb államnak.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava