Connect with us

Hírek

Napi hírek – 2023. május 23-án

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

napi hirek majus 23

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Vlagyimir Putyin találkozott Milorad Dodikkal

napi hírek

A boszniai szerb közszolgálati televízió jelentése szerint Milorad Dodik a Kremlben tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A beszámoló szerint a találkozó elején Putyin azt mondta Dodiknak, hogy hálás az általa vezetett boszniai Szerb Köztársaságnak a Oroszországgal szemben tanúsított „barátságos hozzáállásáért”.

A szerb elnök felkereste Dubonát és Malo Orašjét

napi hírek

Aleksandar Vučić szerb elnök felkereste azt a két szerbiai települést, ahol Uroš Blažić nyolc fiatalt lőtt le május 4-én este. Vučić ellátogatott azokhoz a családokhoz, amelyek a gyerekeiket gyászolják, összesen hat családot keresett fel, kettőt Dubonában, és négyet Malo Orašjéban. Elsőként ahhoz a családhoz látogatott el, amely néhány pillanat alatt a fiát és a lányát veszítette el, a fiú 21, a lány 18 éves volt. A szerb elnök a szerbiai közszolgálati televízió esti híradójában úgy nyilatkozott, hogy elnökként és egyszerű polgárként is a lehető legsúlyosabb büntetést követeli az elkövető, és az őt segítő (bújtató) emberek ellen. A televíziós interjúban nem mondta ki ugyan, de erősen sejtette, hogy a halálbüntetés helyreállítására gondol, a tömeggyilkosságok elkövetői ugyanis véleménye szerint nem szabadulhatnak a harmincas éveik közepén, mint az a jelenlegi törvényekből következik.

Aleksandar Vučić a korábbiakkal ellentétben most úgy nyilatkozott, hogy napokkal ezelőtt a kamerák kísérete nélkül járt a belgrádi Vladislav Általános Iskolában is, ahol az első lövöldözés történt. Állítása szerint bejegyzést írt a részvétkönyvbe, és megszemlélte a gyilkosságok helyszínét is. Korábban, egy elnöki sajtótájékoztató alkalmával azt mondta, hogy egy templomban gyújtott gyertyát az áldozatok emlékére, de oda sem vitt kamerát magával.

Hírek

Napi hírek – 2023. május 29-én

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

2023 05 29 104404

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Hétfő van, indul a hét. A szerbek számára ugyanúgy indul, mint a hétvégi tüntetések előtt: iskolai bombariadókkal és könnygázzal Koszovóban. Jogos lehet a kérdés, hogy a hétvégén miért demonstrált a kormánypárt, és miért demonstrált az ellenzék, ha minden ugyanott folytatódik, ahol be sem fejeződött.

Megint könnygázt dobtak az albánok a szerbekre

napi hírek

A koszovói rendőrség ismét könnygázt dobott a Koszovóhoz tartozó, de szerb többségű településen a szerbekre, akik ismételten meg akarták akadályozni, hogy a 3%-os helyhatósági választásokon győztes albán polgármester munkába álljon. A zvečani önkormányzat épületét a KFOR fegyveres katonákkal (a képen), a koszovói rendőrség pedig különleges egységekkel vette körül. Az összegyűlt szerbek követelik, hogy a koszovói rendőrség hagyja el az önkormányzat épületét, és azt kiabálják, hogy „menjetek innen, ez Szerbia. A zvečani események után a koszovói rendőrség a Facebookon közölte, hogy tagjai rákényszerültek a könnygáz használatára azok ellen, akik akadályozták az albán polgármesterek bejutását az önkormányzat épületébe. Feszült a helyzet Zubin Potokban és Leposavićban is. Az amerikai nagykövet is aktivizálta magát, de kérdés, hogy a 3%-os polgármesterek hajlandók-e találkozni vele.

Ismét „levélbombázzák” az iskolákat

Több Szerbiai városban is bombariadót rendeltek el azokban az iskolákban, amelyek fenyegetést kaptak, mintegy 75 tanintézményről van szó. A szerbiai köztelevízió (RTS) beszámolói szerint ez a helyzet több belgrádi, čačaki, milanováci, kragujeváci, kraljevói, kruševáci, szabadkai és apatini iskolában. A gyerekeket evakuálták, a rendőrség pedig átvizsgálja a minden bizonnyal „verbálisan veszélyeztetett” épületeket. Ivana Bodrožić, a Kriminalisztikai és Rendészeti Egyetem professzora az RTS-nek elmondta, hogy a hamis bejelentések többszörös – jogi, gazdasági és politikai – károkat okoznak a szerb államnak.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava