Connect with us

Szerbia

Fokozódik a káosz Szerbiában, közben újabb iskolai támadás történt, ezúttal késsel +18

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

káosz, iskolai lövöldözés, ellenzék
A szerb elnök a sebesült gyerekeket nem kereste fel a kórházban, az eddig begyűjtött fegyvereket azonban máris megszemlélte (Forrás: szerb elnöki Instagram)
A cikk meghallgatása

Még inkább fokozódik a káosz Szerbiában, ahol szinte nem múlik el nap, hogy ne történjen újabb bűncselekmény, amelyet iskoláskorú gyerekek hajtanak végre, néha baltával, néha meg késsel. Az áldozatok általában a kortársak közül kerülnek ki, de az is előfordult már, hogy idősebb személy is volt köztük. Az ellenzéki média legújabban azt vetette a szerb elnök szemére, hogy egyetlen sebesült gyermeket sem látogatott meg a kórházban, amire már nemigen lesz alkalma, mert kettő kivételével mindenki hazament, eltekintve attól a kislánytól, aki ma halt bele a sérüléseibe. Aleksandar Vučić – aki a begyűjtött fegyvereket viszont megszemlélte – közölte, hogy nem egyezik bele belügyminisztere leváltásába, inkább jöjjenek az új választások, vagyis az ellenzék hathatós közreműködésével Szerbiában tovább tart a felfordulás, hogy ne használjunk erősebb, esetleg pejoratív kifejezést.

A legrosszabb forgatókönyv

A május eleji két vérontást követően a legrosszabb forgatókönyv érvényesül, mintegy “utórengésként” több iskolai támadás is történt, de iskolán kívül is előfordultak súlyos bűncselekmények, amelyek elkövetői fiatalkorúak voltak.

A szerb-román határ közelében lévő Kláriban (Radojevo) vasárnap egy 13 éves fiú késel és baltával támadt egy 17 éves fiatalemberre, akit gyomorsérülésekkel szállítottak kórházba, az intenzív osztályon ápolják, de még nincs túl az életveszélyen.

A merénylet a Tito marsall utcában történt (még ilyen is van több mint 40 évvel a volt jugoszláv diktátor halálát követően), és megállapítást nyert hogy az Amando L. nevet viselő fiú az áldozat anyját is megtámadta, ő fejsérüléseket szenvedett.

A rendőrök előállították a gyerek 31 éves apját is, akit kiskorú elhanyagolásának és bántalmazásának bűntettével vádolnak.

Újabb iskolai támadás

A hét aztán azzal indult, hogy a nagybecskereki (Zrenjanin) Október 2-a Általános Iskolában egy kislány szurkált meg egy másik kislányt a WC-ben.

A sérült kislányt a nagybecskereki sürgősségi kórházba szállították, ahol megállapították, hogy könnyebb sérüléseket szenvedett a nyakán, más jelentések szerint pedig a hátán, ami azt jelzi, hogy az elkövető akkor támadt rá, amikor az áldozat háttal állt neki.

A nagybecskereki média arról számolt be, hogy az orvosok ellátták a sérült lányt, akivel egy pszichiáter is elbeszélgetett, amiről jegyzőkönyv is készült, majd ezt követően – mivel nem voltak súlyosak a sérülések – a kislányt szülei kíséretében hazaengedték, az esetet pedig jelentették a rendőrségnek.

A szerbiai rendőrség ezzel párhuzamosan Újvidék környékén előállított egy tizennégy éves kislányt is, aki az osztályában és az interneten megfenyegette diáktársait, miközben elismerően nyilatkozott a belgrádi iskolai merénylet elkövetőjéről.

A rendőrség egy töltényt is talált a szobájában, de az eddig nem derült ki, hogy a töltényhez tartozott-e esetleg fegyver is, a következő harminc napot azonban a delikvens minden esetre rendőri őrizetben tölti pánikkeltés és rendzavarás gyanúja miatt.

A dél-szerbiai Kruševacban a napokban két 19 éves lányt vettek őrizetbe, mert egy újsághírnek álcázott irományban arról értesítették követőiket a közösségi médiában, hogy egyik osztálytársuk megölte a barátnőjét és egyik barátját.

káosz, iskolai támadás, ellenzék

Rendőr posztol a málló állapotban lévő nagybecskereki Október 2-a Általános Iskola előtt (Forrás: Screenshot, Prva)

Fokozódik a káosz a politikában is

A május eleji támadások és azok utórengései sem térítették észhez a szerbiai politikai elitet egyaránt – beleértve ebbe az ellenzéket és a kormányzatot – ennek megfelelően fokozódik a káosz az országban, vagyis ha plasztikusabban fogalmaznánk, akkor azt mondanánk, hogy most igazán lábra kapott a fejetlenség.

Egy minden szakmai szabályt felrúgó interjúban Žaklina Tatalović, a szerbiai újságírás Kálmán Olgája, a szerb elnöknek szegezte a kérdést, hogy miért nevezte az ellenzék tagjait “dögkeselyűknek és hiénáknak”, amire a szerb elnök, akinek a verbális keménykedésért nem kell a szomszédba mennie, azt válaszolta, hogy azért, mert azok.

A kormányzat azt rója fel a parlamenti ellenzéknek, hogy a nemzeti gyász ideje alatt erőszakellenes felvonulást szervezett, aminek egyetlen célja Aleksandar Vučić megbuktatása volt, miközben az egyik szélsőjobbos vagy ki tudja milyen pártállású firkász a felvonulásról üzenve azt tartotta volna célravezetőnek, ha az elnök fejét veszik, miközben Vučić anyját is szidta, ami Szerbiában különösen nagy sértésnek számít, az anyázásért arrafelé ölre szoktak menni.

A vadnacionalista Srbin.info portálon közzétett videót aztán az országos frekvenciával rendelkező Pink televízió erősen kiaknázta az ellenzéki tüntetés befeketítésére, a szerb elnök pedig kapva-kapott az alkalmon, hogy az ellenzék főideológusának léptesse elő Milovan Brkićot, a Tabloid nevet viselő szennylap főszerkesztőjét.

Brkićet állítólag még aznap este őrizetbe vették, a szerb elnök pedig az egyik baráti televízióban vagy sajtótájékoztatón – néha ezek összefolynak, mert annyi van belőlük – azt mondta, hogy “Brkić nem őrült, csak kimondta, amit az ellenzékiek többsége szeretne.

A szerb elnök – aki már számtalan alkalommal eljátszotta, hogy egyik-másik ellensége az életére tör – most bizonyítottnak láthatta ezt a teóriát, és mint ilyet, az ország lakossága elé tárhatta a Pink feldolgozásában.

Dragan Đilas, a Szabadság és Igazság(osság) Pártjának vezetője az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Brkić “a puszta ellentéte mindazoknak, akik a tüntetésen voltak”. De Đilas mondhat bármit, a szerb elnök ipari mértékben történő éltetésére berendezkedett Pink televízió őt nem idézi, országos frekvencia hiányában azokat a csatornákat viszont kevesen nézik, amelyeknek a stúdióiba neki van bérlete.

A belügyminisztert nem adja, inkább meneszti a kormányt

A szerbiai káoszpolitika következő bekezdése Bratislav Gašić belügyminiszterről szól, akit Vučić egy ideig a szerbiai polgári titkosszolgálat, a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség élén pihentetett egy szexista kijelentése miatt (korábbi cikkünkben már felidéztük az esetet).

A szerb elnök 2016-ban beáldozta Gašićot, most viszont a kormányt áldozná be Gašić helyett, jelezte ugyanis, hogy elutasítják a rendőrminiszter lemondására vonatkozó ellenzéki követelést, amit az ellenzéki sajtó természetesen a polgárok, vagyis a nép követeléseként tálalt.

A szerb elnök szerint Gašić “nem csinált semmi rosszat”, amiért távoznia kellene a belügyi tárca éléről, ráadásul még szexista kijelentést sem tett, mint nyolc évvel ezelőtt, annál már sokkal szakadtabbnak néz ki, mint hogy ilyen hetyke megjegyzéseket tegyen.

A szerb elnök azonban nyitva hagyta a lehetőséget arra, hogy megvitassák a kormány lemondását, valamint az új választások kiírását szeptemberre, és jelezte, hogy a választásokat május 27-én már akár ki is írnák a Szerb Haladó Párt közgyűlésén, amelyen ígérete szerint egyúttal ő is távozik a pártelnöki tisztségből.

De előtte nap még megtartja “soha nem látott, világraszóló nagygyűlését” Belgrádban, amely – még nem nagyon beszélnek róla – de minden bizonnyal az általa állami pénzen szervezett Szerbiai Népi Mozgalom születésnapja lesz, aminek a legitimálásához szükség van az újabb választásokra, kerüljön az bármennyibe is.

Ezért senkinek sem kell tartania attól, hogy Vučićból kevesebb lesz a tévében vagy a politikában, mert megint csak ő vezényli majd a parádét a népi mozgalom éléről, ami annál is valószínűbb, hogy elképzelése szerint a Szerb Haladó Párt már nem független erőként, hanem a “népi mozgalom” részeként indulna a választásokon, ami magyarán csak annyit jelent, hogy a szerb elnök leveti a szennyest, és tiszta ruhába öltözteti politikai ambícióit.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava