Connect with us

Szerbia

NAGYGYŰLÉSESDI: A szerb elnök megmutatja, hogy ő nagyobbat tud

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nagygyűlés
IDŐUTAZÁS: A szerb elnök az ország történetének legnagyobb nagygyűlésével akarja überelni a hétfői ellenzéki felvonulást (Forrás: scereenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök nem elégedett meg azzal, hogy lekicsinyelte a hétfői ellenzéki megmozdulást, ezért egy újabb platformon – ezúttal a YouTube-on – jelentette be, hogy megszervezi a szerb történelem legnagyobb nagygyűlését. A megmozdulást május 26-án tartják vagy Belgrád főterén, a Köztársaság téren, vagy a szerbiai képviselőház előtti “tapsplaccon”. Szerbiában egyre inkább erősödni látszanak a kilencvenes években tapasztalt utcai politizálás jelei mind az ellenzék, mind a kormányzat részéről.

Nagygyűlés a békeharc szellemében

A szerbiai balközép ellenzék hétfőn felvonulást tartott az erőszak ellen, és két alkalommal felolvasták az ellenzéki követeléseket, amelyek röviden összefoglalva két miniszter és a titkosszolgálati vezető lemondására, és a tisztességes tájékoztatás helyreállítására vonatkoztak.

A felvonuláson több tízezer ember vett részt, Aleksandar Vučić azonban az “udvari médiaháztartáshoz” tartozó Happy televízióban úgy becsülte meg, hogy legfeljebb kilencezren támogatták az ellenzéki megmozdulást.

Ennek ellenére szükségesnek látta, hogy az előző hét tragikus eseményei és azok “átpolitizálása” miatt május 26-ra nagygyűlés szervezzen a szabadsággal és demokráciával kapcsolatos értékek védelme érdekében.

A bejelentés szerint ez lesz a Szerbiában valaha megtartott legnagyobb nagygyűlés, amelyen “békés, méltóságteljes, büszke és demokratikus módon” kívánják megvédeni Szerbiát azoktól, akik mindenáron le akarják rombolni és el akarják pusztítani az országot.

A szerb államfő szerint a világraszóló nagygyűléssel azt kívánják megmutatni, hogy az országot “senki sem veheti el annak polgáraitól”.

Az esti órákban készült videóban a szerb elnök “nagyon sokadik alkalommal” azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy egyetlen célt tűzött ki maga elé, az pedig nem más, minthogy erőszakkal vegye át a hatalmat, Szerbiát pedig káoszba, instabilitásba, valamint felfordulásokba és zavargásokba sodorja.

A videóban a királyi többesben beszélő szerb elnök úgy fogalmazott, hogy “megmutatták a jószándékot a politikai ellenfeleik felé, akik brutálisan visszaéltek a tragédiával, és a hétfői megmozdulásokat – miután vidéken is voltak demonstrációk – a gyász ideje alatt szervezték meg azzal a kizárólagos céllal, hogy erőszakot alkalmazzanak, illetve hogy erőszakkal ragadják meg a hatalmat”.

Vučić most nem a környező népek valamelyikét – albánokat, montenegróiakat, bosnyákokat vagy horvátokat – nevezte meg az ország legnagyobb ellenségeként, hanem azokat a szerbeket, akik minden rosszért őt vádolják, vagyis az “ellenséggyár” most belföldi használatra termel.

Szerbiai időutazás

Az államfő szerint az ellenzék a nemzeti gyászt politikai összejövetelek szervezésére használta fel, aminek az eredményeként tartották meg a hétfő esti felvonulást, és tette mindezt annak ellenére, hogy ők készen álltak a párbeszédre az ország előtt álló nagy és fontos változásokról.

– Nem akartak meghallgatni bennünket, mert úgy gondolják, hogy ez az a pillanat, amikor választások és bármiféle népi hozzájárulás nélkül, erőszakkal megszerezhetik a hatalmat, mert tudják, hogy Szerbia soha nem is akarta, és soha nem is fogja akarni őket

– mondta a videóban a szerb államfő. Ha valaki úgy érzi, hogy az erőszakos hatalomátvételre vonatkozó utalás már megint előkerült, az attól van, hogy a rövid videóban erre három különböző helyen történt utalás, nyilván annak tudatosítása érdekében, hogy milyen galád ellenzékkel van dolga egy jámbor elnöknek.

– Ezt (az erőszakos hatalomátvétel szándékát) nem is titkolták, és meg is mutatták az (igazi) arcukat mindenkinek

– jegyezte meg a szerb államfő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ők ennek ellenére, illetve mindettől függetlenül ismételten csak azt mondták, hogy az ellenzék rendelkezésére állnak.

Vučić a videó elején arról is beszélt, hogy jól halad “a tragikus események kényszere alatt indított fegyverbeszedési akció”, és csak a videó közzétételének napján közel háromezer fegyvert sikerült begyűjteni, és ők ezzel is azt mutatják, hogy harcolnak a békéért, az emberi életek megmentéséért.

A békeharc tehát újult erővel folytatódik, illetve javában dúl, és ha netalán valaki Szerbiába indul, az készüljön fel arra, hogy nemcsak földrajzi értelemben lépi át a határt, hanem időutazásban is része lesz, mert Szerbiában lassan már nem 2023-at, hanem 1993-at írnak.

– Éljen Szerbia, találkozunk május 26-án a parlament előtti téren

– zárta az időutazásra történő felszólítását a szerb elnök, aki ezáltal a szózat végén el is döntötte, hogy melyik fennsíkon vívják meg a békeharc következő csatáját.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava