Connect with us

Szerbia

NAGYGYŰLÉSESDI: A szerb elnök megmutatja, hogy ő nagyobbat tud

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nagygyűlés
IDŐUTAZÁS: A szerb elnök az ország történetének legnagyobb nagygyűlésével akarja überelni a hétfői ellenzéki felvonulást (Forrás: scereenshot)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szerb elnök nem elégedett meg azzal, hogy lekicsinyelte a hétfői ellenzéki megmozdulást, ezért egy újabb platformon – ezúttal a YouTube-on – jelentette be, hogy megszervezi a szerb történelem legnagyobb nagygyűlését. A megmozdulást május 26-án tartják vagy Belgrád főterén, a Köztársaság téren, vagy a szerbiai képviselőház előtti “tapsplaccon”. Szerbiában egyre inkább erősödni látszanak a kilencvenes években tapasztalt utcai politizálás jelei mind az ellenzék, mind a kormányzat részéről.

Nagygyűlés a békeharc szellemében

A szerbiai balközép ellenzék hétfőn felvonulást tartott az erőszak ellen, és két alkalommal felolvasták az ellenzéki követeléseket, amelyek röviden összefoglalva két miniszter és a titkosszolgálati vezető lemondására, és a tisztességes tájékoztatás helyreállítására vonatkoztak.

A felvonuláson több tízezer ember vett részt, Aleksandar Vučić azonban az “udvari médiaháztartáshoz” tartozó Happy televízióban úgy becsülte meg, hogy legfeljebb kilencezren támogatták az ellenzéki megmozdulást.

Ennek ellenére szükségesnek látta, hogy az előző hét tragikus eseményei és azok “átpolitizálása” miatt május 26-ra nagygyűlés szervezzen a szabadsággal és demokráciával kapcsolatos értékek védelme érdekében.

A bejelentés szerint ez lesz a Szerbiában valaha megtartott legnagyobb nagygyűlés, amelyen “békés, méltóságteljes, büszke és demokratikus módon” kívánják megvédeni Szerbiát azoktól, akik mindenáron le akarják rombolni és el akarják pusztítani az országot.

A szerb államfő szerint a világraszóló nagygyűléssel azt kívánják megmutatni, hogy az országot “senki sem veheti el annak polgáraitól”.

Az esti órákban készült videóban a szerb elnök “nagyon sokadik alkalommal” azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy egyetlen célt tűzött ki maga elé, az pedig nem más, minthogy erőszakkal vegye át a hatalmat, Szerbiát pedig káoszba, instabilitásba, valamint felfordulásokba és zavargásokba sodorja.

A videóban a királyi többesben beszélő szerb elnök úgy fogalmazott, hogy “megmutatták a jószándékot a politikai ellenfeleik felé, akik brutálisan visszaéltek a tragédiával, és a hétfői megmozdulásokat – miután vidéken is voltak demonstrációk – a gyász ideje alatt szervezték meg azzal a kizárólagos céllal, hogy erőszakot alkalmazzanak, illetve hogy erőszakkal ragadják meg a hatalmat”.

Vučić most nem a környező népek valamelyikét – albánokat, montenegróiakat, bosnyákokat vagy horvátokat – nevezte meg az ország legnagyobb ellenségeként, hanem azokat a szerbeket, akik minden rosszért őt vádolják, vagyis az “ellenséggyár” most belföldi használatra termel.

Szerbiai időutazás

Az államfő szerint az ellenzék a nemzeti gyászt politikai összejövetelek szervezésére használta fel, aminek az eredményeként tartották meg a hétfő esti felvonulást, és tette mindezt annak ellenére, hogy ők készen álltak a párbeszédre az ország előtt álló nagy és fontos változásokról.

– Nem akartak meghallgatni bennünket, mert úgy gondolják, hogy ez az a pillanat, amikor választások és bármiféle népi hozzájárulás nélkül, erőszakkal megszerezhetik a hatalmat, mert tudják, hogy Szerbia soha nem is akarta, és soha nem is fogja akarni őket

– mondta a videóban a szerb államfő. Ha valaki úgy érzi, hogy az erőszakos hatalomátvételre vonatkozó utalás már megint előkerült, az attól van, hogy a rövid videóban erre három különböző helyen történt utalás, nyilván annak tudatosítása érdekében, hogy milyen galád ellenzékkel van dolga egy jámbor elnöknek.

– Ezt (az erőszakos hatalomátvétel szándékát) nem is titkolták, és meg is mutatták az (igazi) arcukat mindenkinek

– jegyezte meg a szerb államfő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ők ennek ellenére, illetve mindettől függetlenül ismételten csak azt mondták, hogy az ellenzék rendelkezésére állnak.

Vučić a videó elején arról is beszélt, hogy jól halad “a tragikus események kényszere alatt indított fegyverbeszedési akció”, és csak a videó közzétételének napján közel háromezer fegyvert sikerült begyűjteni, és ők ezzel is azt mutatják, hogy harcolnak a békéért, az emberi életek megmentéséért.

A békeharc tehát újult erővel folytatódik, illetve javában dúl, és ha netalán valaki Szerbiába indul, az készüljön fel arra, hogy nemcsak földrajzi értelemben lépi át a határt, hanem időutazásban is része lesz, mert Szerbiában lassan már nem 2023-at, hanem 1993-at írnak.

– Éljen Szerbia, találkozunk május 26-án a parlament előtti téren

– zárta az időutazásra történő felszólítását a szerb elnök, aki ezáltal a szózat végén el is döntötte, hogy melyik fennsíkon vívják meg a békeharc következő csatáját.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava