Connect with us

Horvátország

KÓDEX: Mit nem kellene csinálniuk az újságíróknak?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kódex, marsall, Tito
ÚJSÁGÍRÓI KÓDEX: Az újságíró nem fedheti fel a szexuális zaklatás vagy az erőszak vagy bűncselekmény bármely más formájában érintett gyermek vagy kiskorú személyazonosságát

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szerbiai tömeggyilkosságokra való tekintettel, valahogy nekem sincs kedvem nagyon viccelődni ma, attól függetlenül, hogy péntek van. Viszont jóleső érzéssel fogadtam a Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) közleményét, amelyben felhívja a szakma figyelmét a nagyobbára elfeledett erkölcsi szempontokra, amelyekhez újságírói tevékenységük gyakorlása folyamán a kollégáknak tartaniuk kellene magukat. Elöljáróban, a HND emlékeztet arra, hogy egy tragikus esemény részleteinek, az ezzel kapcsolatos ellenőrizetlen információknak, különösen pedig a közvetlen tanúk megdöbbentő, személyes vallomásainak közzététele veszélyes lehet, még akkor is, ha ezt szívesen mondják el. Az egyesület ugyanakkor megismételte, hogy a kiskorúak vezeték- és keresztnevének közzététele sérti a gyermekek jogait.

Kódex van, még akkor is ha kevesen tartják tiszteletben

Mint ezt sokat tűrő feleségem is bizonyíthatja, – sajnos – rendszeresen előfordul, hogy a mennyezetről kell levakarni a férjecskéjét, aki azon őrjöng, hogy mi a rézzel futtatott…, dolgot csinált már megint némely kedves kolléga/szerkesztőség.

Mert nemhogy az újságíró egyesület becsületkódexében foglaltakhoz nem tartják magukat, de nemegyszer az egyszerű emberi jó érzés ellen is vétenek, amikor túllihegik a “szenzációt”.

kódex, marsall, Tito

Visszatérve a felhívásra, a HND arra emlékeztet, hogy Becsületkódexében kiemelt helyen szerepel, hogy különös figyelmet, megfontolást és elszámoltathatóságot igényel az öngyilkosságok, balesetek, személyes tragédiák, betegségek, halálesetek és erőszakos cselekményekről való tudósítás.

Az újságíróknak kerülniük kell az ilyen események által közvetlenül vagy közvetve érintett személyekkel készített interjúkat, és azok bemutatását, kivéve, ha kivételes közérdekről van szó.

– Ebben az esetben az újságíró köteles figyelembe venni azoknak a személyeknek a becsületét, hírnevét és méltóságát, akikről tudósít.

Ugyanakkor a HND felhívásában idézi a Becsületkódex 20. cikkelyét is, amelynek értelmében “az újságíró nem fedheti fel a szexuális zaklatás, az erőszak vagy egyéb bűncselekmény által érintett gyermek vagy kiskorú személyazonosságát, függetlenül attól, hogy a gyermek vagy kiskorú tanú, áldozat, gyanúsított vagy vádlott”.

Az ilyen esetekről szóló média beszámolók nem tehetik lehetővé a gyermek vagy kiskorú azonosítását. A gyermek vagy kiskorú személyazonosságának felfedése csak kivételes esetben megengedett, ha ez közérdeket szolgál, és nem veszélyezteti a gyermek vagy kiskorú jólétét, és csak a gyermek vagy kiskorú szülőjének vagy gyámjának hozzájárulásával lehetséges, illetve ha az állami hatóságok a gyermek érdekében ezt kérik.

A Hrvoje Zovko, a HND elnöke által aláírt felhívásban az újságíró egyesület nyomatékosan figyelmezteti a tagságot arra, hogy olyan tragédiákban, amelyek visszavonhatatlanul elpusztították sok család életét, bármilyen szenzációhajhászás illetve kattintás-hajszolás, a név közzététele nem közérdekű, és nincsen összhangban az újságírói szakma alapvető szabályaival.

– Ahelyett, hogy a médiát elárasztanák azokkal a borzalmakkal, amelyeknek manapság tanúi vagyunk, és amelyek potenciálisan negatív reakciókat válthatnak ki egyesekben, különösen a legfiatalabbakban, a HND felelősségteljes és szakszerű tudósításra szólít fel

– áll a Horvát Újságíró Egyesület felhívásában. Persze Zovko kolléga is tisztában van azzal, hogy igyekezete, lényegében falra hányt borsó, mivel az újságírás is már jó ideje haldoklik, akárcsak a Rock´n´Roll, de akkor is igaza van.

Személy szerint legszívesebben Mihály arkangyalt látnám intézkedni tüzes pallosával az újságíró berkekben, de tudom, hogy ez is csak egy a vágyálmaim hosszú sorában, mert sajnos a világ másként működik.

Bedöglött a Marshall, Milanović nem megy a koronázni

Hogy ne csak moralizálással töltsük az időt, ehhez a horvát köztársasági elnök segített hozzá bennünket. Játékos stílusában arról tudósította a sajtó munkásait, hogy “bedöglött a Marshall”, azaz elromlott a kormány repülőgépe, amelynek Londonba kellett volna repíteni a köztársasági elnököt, így az örömteli eseményt ő most kihagyja.

Zoki Bond leírása szerint úgyis csak protokoll eseményről van szó, amelynek folyamán “öt órát kell ülni egy helyben”, viszont Károly királynak a legjobbakat kívánja – de komolyan – és hogy uralkodása olyan hosszú legyen mint az édesanyjáé.

Ezzel Zoki ismét viccelődött egy kicsit, mert Károly 74 éves korában lép trónra, mondhatni bideni korban, II. Erzsébet pedig kerek 70 esztendeig volt a brit impérium maradékainak királynője.

Szóval eléggé valószínűtlen kívánságról van szó.

Viszont Milanović sajtótájékoztatóján egy kedves ex-jugoszláv anekdotát idézett fel a Marshall erősítővel kapcsolatban, ami anyaországi, és egyéb külhoni magyarok számára teljesen ismeretlen.

Az eset az akkor még szarajevói bandának számító Zabranjeno pušenje (magyarra fordítva: Tilos a dohányzás, ami a délszláv területen eléggé kétértelmű, mert a pušenje egyben orális szexre is utal) együttessel történt meg.

kódex

MÁS VOLT A KÓDEX? Nele Karajlić, a Zabranjeno pušenje frontembere szerint a banda dalait nem játszották a rádiók, a zenei szerkesztőt meg kirúgták, ha valamit mégis leadott tőlük

Szóval, hangverseny volt, már nem tudom, hol (Fiuméban) amikor megtörtént a malőr, és kifújt az egyik Marshall (erősítő). A zenebona félbeszakadt, az énekes pedig gyermeki naivitással közölte a közönséggel, hogy “bedöglött a Marshall… (Crko maršal!)”

Most megint magyarázni kell egy kicsit, mert a szóban forgó délszláv nyelveken a “bedöglött” és a “megdöglött” között nincs különbség, így a kinyilatkoztatást úgy is lehetett érteni, hogy “megdöglött a marsall.”

Az államvédelmi szervek pontosan így értették, mármint, hogy a megjegyzés Tito marsallra vonatkozott, és ez pár napig élénk magyarázkodásra adott okot.

Ez, mint a horvát elnök példája is bizonyítja, bevonult a köztudatba, mint valamilyen nem várt eseményt ecsetelő szólás, és él még ma is, annak ellenére, hogy “verbális malőr” Tito (marsall) halálát követően, a nyolcvanas években játszódott le.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia6 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava