Connect with us

Bosznia

VUČIĆ SZENET AKART: Szerb cégek rekord mennyiségű boszniai szenet vásárolnak fel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szenet akart
Egy maroknyi a boszniai fekete aranyból (Forrás: Redex.ba)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 6 perc

A szerbiai cégek a tavalyi rekord mennyiség után is változatlan intenzitással vásárolják fel - Hercegovina fekete aranyát, ami komoly ellátási problémákat okozhat A szerb államfő által meghirdetett szerbiai szénbeszerzés mostanra olyan méreteket öltött, ami a bosznia-hercegovinai piaci igények kielégítését veszélyezteti. A szerbiai cégek boszniai szénvásárlása ugyan nem tegnap kezdődött, az ukrajnai konfliktus kezdete óta azonban a folyamatosan növekvő kereslet kielégítése már a boszniai szénbányák termelési kapacitását is komoly próba elé állítja.

Vučić szenet akart

Az ukrajnai háború miatt több nyugat-balkáni ország vezetése tavaly komoly aggodalomnak adott hangot az országaik energiabiztonságával összefüggésben.

A zöldenergia előállításában a nyugat-európai államoktól jelentősen elmaradó országcsoport közül főként a szerbiai és a bosznia-hercegovinai politikusok kezdték nagy elánnal kongatni a vészharangot a 100%-os mértékű orosz gázfüggőségük miatt.

Az aggodalmakat tovább fokozta az Északi-Áramlat gázvezeték tavaly szeptemberi felrobbantása, aminek kapcsán Aleksandar Vučić szerb államfő kijelentette, hogy hazája minden lehetséges eszközzel megvédi a Szerbia gázellátása szempontjából kiemelten fontos Balkáni Áramlat vezetéket, amely a Török Áramlat Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországig húzódó leágazása.

Szén

A bosnyák-horvát Föderáció területén működő Redex Banovići 23 éve értékesít és forgalmaz minden típusú szenet magánszemélyek és jogi személyek számára Bosznia- Hercegovinában, Szerbiában és Horvátországban (Forrás: Redex.ba)

Tűzre öntött olajként hatott a szerbiai aggodalmakra, amikor a szerb elnök az Ukrajnai elleni orosz támadás után alig három héttel arról beszélt a hozzá köthető orgánumnak számító Pink televíziónak adott interjúban, hogy Szerbiának 4 millió tonna szénre lesz szüksége az éves termelésen felül, ha zavartalanul át akarja a lakosság vészelni a telet.

Vučić kijelentette továbbá, hogy a hiányzó szén görögországi és bulgáriai beszerzése költséges. Így ki is jelöte a szerbiai vezetés által preferált új beszerzési irányt, illetve helyet, amikor a bosznia-hercegovinai Banovićiban lévő bányát említette, ahol ugyan szerényebb fűtőértékű nyersanyagot termelnek ki, azonban annak a tonnánkénti ára és a szállítási költsége is alacsonyabb.

Vučić akkor lényegében jól kalkulált, mert a barnaszén világpiaci átlagos ára alulról kerülgette a 400 eurót tonnánként, míg a boszniai kitermelők megelégedtek a 100 eurós eladási árral.

Veszik, mint a cukrot

A szerb elnök nyilatkozatát követően meredeken emelkedett a boszniai szén iránti szerbiai kereslet. A fekete arany kereskedelmében érintett szerbiai cégek felvásárlási étvágyat jól mutatja, hogy Bosznia- Hercegovinából 2022 első hat hónapjában 109 214 tonna barnakőszenet vásároltak meg. Ennek az akkori piaci ár alapján a kereskedelmi értéke 7,5 millió euró volt.

Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy az előző év ugyanezen periódusában a szerbiai piacra 46.000 tonna baranszenet exportáltak a nyugat-balkáni csodaországból, mindössze 3 millió euró értékben.

A kezdeti fellángolás kapcsán a boszniai széntermelők meg voltak győződve arról, hogy az ukrajnai helyzet nyugvópontra jutásával vagy a szerbiai raktárak megtöltésével megszűnik a fokozott kereslet a szén iránt. Ez azonban nem így történt, mert a szerbiai importőrök változatlan mennyiségben vitték ki a szenet Boszniából.

2022. május 1-je és július 30-a között már addig eszkalálódott a helyzet, hogy a szénnel fűtő boszniai lakosság igényeit kielégítő tüzéptelepeken sem volt készleten szén.

szén

A Banovići szénbánya aknája (Forrás: YouTube)

Jellemző volt, hogy az előjegyzés után a megrendelt szénre egy hónapot kellett várni. A Banovići bányát vezető Asim Salkić az N1 csatornának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a folyamatos szerbiai megrendelések miatt volt olyan 20 napos periódus, amikor egyetlen boszniai kamiont sem töltöttek fel szénnel. Helyettük a szerbiai cégek járműveit töltötték fel.

A vevők kapcsán Salkić közölte, hogy lényegében ugyanazok a szerbiai cégek veszik meg a szenet, mint a korábbi években, azonban a megrendelések sokkal nagyobb tételekre vonatkoznak.

Salkić szerint ekkor a szerbiai piaci szereplők már a pánikvásárlásra emlékeztető módon jártak el, hiszen 200 konvertibilis márkát (mintegy 95 eurót) adtak egy tonna szénért 2022. augusztusában. A véget nem érő kereslet miatt az árat a boszniai kereskedők lépésenként emelték eddig a szintig a májusi 130 KM (62 euró) tonnánkénti összegről.

Megjegyzendő, hogy ez az ár még mindig a fele volt az akkori világpiaci árnak.

A rekordközeli ár ellenére tavaly július és december között 850 ezer tonna barnaszén került át a Drina jobb partjáról a szerbiai oldalra. Ez a mennyiség a nyolcszorosa az ugyanezen év első hat hónapjában Bosznia- Hercegovinából Szerbiába importált szén mennyiségének.

Annak ellenére, hogy sem a szerbiai áramellátás, sem a távhőrendszer nem került az ukrajnai események margóján végveszélybe, és a tél sem volt rekord hideg, a szerbiai kereskedők változatlanul viszik a szenet, mint a közmondásos cukrot Boszniából. Olyannyira, hogy 2023. januárja óta újabb 309 786 tonnát vittek ki, ami 26 millió euró bevételt jelentett a boszniai szénkitermelőknek.

A boszniai statisztikai hivatal számításai szerint, ha a tavalyi évhez hasonlóan kitart a vásárlási láz, és az idei év első negyedévében érzékelt mennyiségben kerül sor a fosszilis energiahordozó felvásárlására, akkor 2023. decemberének végére a Szerbiába kivitt szén mennyisége meghaladhatja az 1,2 millió tonnát.

Ez pedig már ellátási problémákat okozhat a boszniai piacon az ipari és a lakossági szénfelhasználók körében.

Meddig bírják?

Bár a boszniai kitermelők számára a szén iránti fokozott kereslet jó hír, azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy mint minden ágazatban, ebben is van egy objektív kitermelési plafon, amit kapacitás korlátok miatt csak jelentős beruházás árán lehet kitolni.

A helyzet tisztázása érdekében indokolt szem előtt tartani, hogy a jelenleg működő hét boszniai szénbánya összes éves kapacitásának elméleti felső határa kb. 16 millió tonna körül mozoghat. A tavalyi évben az összes kitermelt szénszármazék együttes tömege 14 millió tonna volt. Ebből 7,5 millió tonna lignit, míg 6,5 millió tonna a barnakőszén mennyisége.


Enyhe tél, áramfelesleg

– A Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije, EPS) az év eleje óta szinte bármely pillanatban készen állt arra, hogy 500-1000 megawatt áramot exportáljon.

Ezt Miroslav Tomašević, az EPS megbízott igazgatója jelentette ki, aki szerint az év első három hónapjában Szerbiában 17 százalékkal volt magasabb a villamosenergia előállítása, mint 2022 azonos időszakában.

Tomašević hozzátette, hogy az általa vezetett cég április első négy napján négymillió eurót keresett az áram eladásán, és hogy a Szerbiai Villanygazdaság a régió vezető villamosenergia-exportőre lehet.


A probléma a nagy arányú külföldi kereslettel az, hogy a boszniai villamosszektor is fosszilis alapú tüzelőanyaggal, ergo szénnel állítja elő az áramot. A Bosznia- Hercegovinában működő három villamosenergia termelő vállalkozás összes szénigénye pedig lényegében lefedi a hazai termelés döntő hányadát.

A villamosművek összesített igénye mintegy 6 millió tonna barnaszén és 7 millió tonna lignit, vagyis a 14 millió tonnából csak egymillió tonna marad egyéb piaci igények kielégítésére, köztük az exportra.

Fontos megjegyezni, hogy a hét említett szénbánya a három villamosenergia termelő vállalkozás tulajdonában van, és a hatályos boszniai jogszabályok szerint elődlegesen a saját termelésük által megkövetelt igények kielégítését kell elvégezniük a bányákból kitermelt szénből. Csak az ezt követően fennmaradó mennyiséget értékesíthetik a kereskedelmi forgalomban.

Az egyéb igények kapcsán pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Bosznia- Hercegovinában a lakosság jelentős hányada továbbra is használ szenet az otthona fűtéséhez a téli hónapokban. A háztartások éves szénszükséglete 162 ezer tonna lignit és 76 ezer tonna barnakőszén.

Ettől kevéssel marad el az ipari termelés igénye, ami 220 ezer tonna évenként. A kettő említett szegmens igényét összeadva, látható, hogy 458 ezer tonna szenet simán felhasznál egy átlagos télen a fennmaradó egymillió tonnából a boszniai belsőpiac, így kérdéses, hogy a folyamatosan növekvő export igény miatt nem érik-e el a bányák 2023 második felében a kitermelési plafont.

Korlátozások is jöhetnek

A boszniai bányászati szervezetek és a kereskedelmi kamara vizsgálni kezdte az exportkorlátozás bevezetésének indokoltságát, amennyiben a szerbiai szénvásárlási őrület nem hagy alább.

Emlékezetes, hogy 2022 júniusában az idei évre átnyúlóan a boszniai hatóságok exporttilalmat léptettek életbe a tűzifára, pelletre és brikettre. A tavalyi szénhiányból okulva több szakember azt javasolja a kereskedelmi kamarának, hogy tegyen lépéseket a helyzet megismétlődése ellen.

A hiány mellett a szerbiai felvásárlás komoly árfelhajtó hatással is bír a kevésbé fizetőképes boszniai piacon. A tavalyi évben a lakosság által preferált szénbrikett kiskereskedelmi ára megkétszereződött.

A helyzetet tovább bonyolította, hogy a magas ár miatt csökkent a szén iránti kereslet, viszont ezzel egyidejűleg azonban megnőtt a tűzifa iránti igény, aminek az ára így szintén kilőtt.

Egyes elemzések szerint a helyzet súlyosodhat is, különösen akkor, ha a szerbiai vezetés léptet életbe exporttilalmat a fosszilis energiahordozókra idén ősszel. Ez ugyanis dominó hatást generálhat a jelentős részben továbbra is széntüzeléssel működő villamos erőművekben „gazdag” nyugat-balkáni régióban.

Amennyiben az erőművek szénnel való ellátása Szerbiában, Bosznia- Hercegovinában és Koszovóban akadozna, az akár humanitárius katasztrófához is vezethetne egy keményebb balkáni tél esetén.

Mindezek után már csak azt nem sikerült megfejteni, miért vesznek irdatlan mennyiségű szenet a szerbek? Várjuk a megfejtéseket!

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava