Connect with us

Szerbia

Szijjártó: Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

olajvezeték / oil pipeline
- Látod, Péter! Dél felől jön az áram - akár ezt is mondhatta Dubravka Đedović Szijjártó Péternek, akivel a külügyminisztérium tetejéről nézték a Dunát (Forrás: Facebook, Szijjártó Péter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia az ellátásbiztonság erősítése érdekében, zajlanak az egyeztetések a beruházásról, amelyről júniusban írhatják alá a megállapodást – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Budapesten tárgyalt Dubravka Đedović szerb bányászati ​​és energiaügyi miniszterrel. Mindkét tárcavezető megerősítette, hogy júniusban sor kerül a két kormány együttes ülésére, amelyen további szerződéseket írnak alá.

Szerbia fejlesszen, Európa fizessen!

Szijjártó a csütörtökön tartott sajtóértekezleten rámutatott, hogy a tavalyinál 60 milliárd köbméterrel kevesebb orosz földgáz lesz elérhető az európai piacon, a kínai gazdaság újranyitása nyomán ugyanis jelentősen megnőtt a kereslet, az LNG-kacapitások pedig egyelőre nem épültek ki olyan mértékben, hogy ki tudják váltani a kieső mennyiséget.

– Mi, magyarok továbbra is fizikai és nem ideológiai kérdésként tekintünk az energiabiztonság ügyére, és ezért a jól működő, bejáratott, megbízható forrásokat egészen biztosan nem fogjuk feladni


– húzta alá a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki a mostani magyar-szerb tárgyalások kapcsán hangsúlyozta, hogy “a két ország közötti stratégiai energia-együttműködés az egyik garancia arra, hogy Magyarország ellátása a következő időszakban is biztonságban lesz”.

Szijjártó arról számolt be, hogy a megbízható tranzitországnak számító Szerbia felől napi 9-15 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra a Török Áramlat vezetéken keresztül, és a szomszédos állam az Azerbajdzsánból vásárolni kívánt mennyiségeknek is az egyik lehetséges szállítási útvonala lehet.

Magyarország ezért érdekelt a szerbiai belső hálózat fejlesztésében, ezt európai kérdésnek tekinti, és ezért elvárja, hogy az Európai Unió finanszírozza mindazokat a térségbeli infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek lehetővé teszik Közép- Európa hozzáférését az alternatív forrásokhoz.

A magyar tárcavezető közölte, hogy megszületett a keretmegállapodás arról, hogy Magyarország idén is 500 millió köbméter földgázt tárol Szerbiának a hazai tárolókban.

Közös vállalat, új kőolajvezeték

Szijjártó azt is közölte, hogy az MVM és a Srbijagas hamarosan közös vállalatot hoz létre, amely közös földgáz-kereskedelmi tevékenységet végez, így erősítve a két ország jelenlétét a közép-európai energiapiacon.


Enyhe tél, áramfelesleg

– A Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije, EPS) az év eleje óta szinte bármely pillanatban készen állt arra, hogy 500-1000 megawatt áramot exportáljon.


Ezt Miroslav Tomašević, az EPS megbízott igazgatója jelentette ki, aki szerint az év első három hónapjában Szerbiában 17 százalékkal volt magasabb a villamosenergia előállítása, mint 2022 azonos időszakában.

Tomašević hozzátette, hogy az általa vezetett cég április első négy napján négymillió eurót keresett az áram eladásán, és hogy a Szerbiai Villanygazdaság a régió vezető villamosenergia-exportőre lehet.


A miniszter ezt követően bejelentette, hogy Magyarország és Szerbia új kőolajvezeték építését készíti elő Algyő és Újvidék között, ami hozzájárul majd mindkét állam ellátásbiztonságának javításához. Mint mondta, a Mol és a Transnafta között folynak az egyeztetések a beruházásról.

Szijjártó szerint az erről szóló szerződést a júniusra tervezett szerb-magyar kormánycsúcson írhatják alá.

A magyar tárcavezető üdvözölte, hogy menetrend szerint halad az új határkeresztező villamosenergia vezeték építése, amely a szállítási kapacitás megduplázását eredményezi és várhatólag 2028-ra készül el, a következő feladat pedig a határkeresztező pont kijelölése.

– Ez erősíteni fogja a függetlenségünket a nemzetközi villamosenergia-piac néha teljesen eszement változásaitól


– fogalmazott Szijjártó, aki szerint a szerb-magyar energiaügyi együttműködés nagy biztonságot ad mindkét fél számára, és hozzátette, hogy “ez az egyik legsikeresebb területe a szerb-magyar stratégiai partnerségnek, amely jól láthatóan sok fontos eredményt hozott eddig is”.

Orosz csőből azeri gáz

A találkozót követően természetesen szót kapott Dubravka Đedović szerb energiaügyi miniszter is, aki azzal a “tiszteletkörrel” kezdte, hogy a szerb elnök és a magyar miniszterelnök személyes kapcsolatának köszönhetően Szerbia és Magyarország kiváló partneri kapcsolatokat ápol.


Szerbia zöldíti az energiát

Április 5-én Lapovo környékén üzembe helyezték Szerbia legnagyobb, 9,9 megawatt teljesítményű napelemes erőművét.

A 12,5 hektáron fekvő erőmű évi kapacitása évi 15 000 megawattóra, ami körülbelül 2100 háztartás számára elegendő áramot jelent.

Az Mt- Komex cég által épített “DeLsol” erőművet Dubravka Đedović nyitotta meg, aki állami feladatnak nevezte a feltételek megteremtését a megújuló energiaforrásokkal működő erőművek építéséhez.

Đedović néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy Szerbia 2050-re szeretné karbonsemlegessé tenni a gazdaságát.

A szerb bányászati ​​és energiaügyi miniszter március végén tárgyalt Magyar Józseffel, Magyarország szerbiai nagykövetével a két ország energetikai együttműködéséről, különös tekintettel a gáz- és áramellátás biztonságának növelésére.


A szerb energiaügyi miniszter megjegyezte, hogy szeretnék még inkább konkrétabbá tenni az általa lefedett területen történő együttműködést, első sorban a földgáz és a kőolaj esetében, de természetesen az áramellátás területén is.

Đedović szerint vizsgálják annak lehetőségét, hogy Szerbia és Magyarország alternatív forrásokból miként tudna további földgázhoz jutni a Balkáni (Török) Áramlaton keresztül, amelynek szállítására ez a nyomvonal megfelelne.

A szerb miniszter arról is beszélt, hogy Szerbia jól halad a szerb-bolgár interkonnektor kiépítésével, szavai szerint szerb területen a munkálatok negyven százalékát már elvégezték.

A belgrádi tárcavezető hozzátette, hogy a munkálatokat október végéig kellene befejezni, és miután a jelek szerint bolgár részről is jól halad a munka, már tárgyalnak Azerbajdzsánnal az azeri gáz beszerzéséről.

Đedović arról is beszélt, hogy a villamosenergia ellátás terén Magyarország nagyon fontos partner Szerbia számára, a két ország közötti villanyáram-kereskedelem 2022-ben 77 millió értékű euró volt.

A találkozón szóba került az is, hogy Magyarország is bekapcsolódik annak a regionális villamosenergia-tőzsdének a munkájába, amelynek keretében most Szerbia és Szlovénia működik együtt, ez napi szintű villamosenergia-kereskedést jelent.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava