Connect with us

Szerbia

Szijjártó: Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

olajvezeték / oil pipeline
- Látod, Péter! Dél felől jön az áram - akár ezt is mondhatta Dubravka Đedović Szijjártó Péternek, akivel a külügyminisztérium tetejéről nézték a Dunát (Forrás: Facebook, Szijjártó Péter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia az ellátásbiztonság erősítése érdekében, zajlanak az egyeztetések a beruházásról, amelyről júniusban írhatják alá a megállapodást – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Budapesten tárgyalt Dubravka Đedović szerb bányászati ​​és energiaügyi miniszterrel. Mindkét tárcavezető megerősítette, hogy júniusban sor kerül a két kormány együttes ülésére, amelyen további szerződéseket írnak alá.

Szerbia fejlesszen, Európa fizessen!

Szijjártó a csütörtökön tartott sajtóértekezleten rámutatott, hogy a tavalyinál 60 milliárd köbméterrel kevesebb orosz földgáz lesz elérhető az európai piacon, a kínai gazdaság újranyitása nyomán ugyanis jelentősen megnőtt a kereslet, az LNG-kacapitások pedig egyelőre nem épültek ki olyan mértékben, hogy ki tudják váltani a kieső mennyiséget.

– Mi, magyarok továbbra is fizikai és nem ideológiai kérdésként tekintünk az energiabiztonság ügyére, és ezért a jól működő, bejáratott, megbízható forrásokat egészen biztosan nem fogjuk feladni


– húzta alá a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki a mostani magyar-szerb tárgyalások kapcsán hangsúlyozta, hogy “a két ország közötti stratégiai energia-együttműködés az egyik garancia arra, hogy Magyarország ellátása a következő időszakban is biztonságban lesz”.

Szijjártó arról számolt be, hogy a megbízható tranzitországnak számító Szerbia felől napi 9-15 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra a Török Áramlat vezetéken keresztül, és a szomszédos állam az Azerbajdzsánból vásárolni kívánt mennyiségeknek is az egyik lehetséges szállítási útvonala lehet.

Magyarország ezért érdekelt a szerbiai belső hálózat fejlesztésében, ezt európai kérdésnek tekinti, és ezért elvárja, hogy az Európai Unió finanszírozza mindazokat a térségbeli infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek lehetővé teszik Közép- Európa hozzáférését az alternatív forrásokhoz.

A magyar tárcavezető közölte, hogy megszületett a keretmegállapodás arról, hogy Magyarország idén is 500 millió köbméter földgázt tárol Szerbiának a hazai tárolókban.

Közös vállalat, új kőolajvezeték

Szijjártó azt is közölte, hogy az MVM és a Srbijagas hamarosan közös vállalatot hoz létre, amely közös földgáz-kereskedelmi tevékenységet végez, így erősítve a két ország jelenlétét a közép-európai energiapiacon.


Enyhe tél, áramfelesleg

– A Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije, EPS) az év eleje óta szinte bármely pillanatban készen állt arra, hogy 500-1000 megawatt áramot exportáljon.


Ezt Miroslav Tomašević, az EPS megbízott igazgatója jelentette ki, aki szerint az év első három hónapjában Szerbiában 17 százalékkal volt magasabb a villamosenergia előállítása, mint 2022 azonos időszakában.

Tomašević hozzátette, hogy az általa vezetett cég április első négy napján négymillió eurót keresett az áram eladásán, és hogy a Szerbiai Villanygazdaság a régió vezető villamosenergia-exportőre lehet.


A miniszter ezt követően bejelentette, hogy Magyarország és Szerbia új kőolajvezeték építését készíti elő Algyő és Újvidék között, ami hozzájárul majd mindkét állam ellátásbiztonságának javításához. Mint mondta, a Mol és a Transnafta között folynak az egyeztetések a beruházásról.

Szijjártó szerint az erről szóló szerződést a júniusra tervezett szerb-magyar kormánycsúcson írhatják alá.

A magyar tárcavezető üdvözölte, hogy menetrend szerint halad az új határkeresztező villamosenergia vezeték építése, amely a szállítási kapacitás megduplázását eredményezi és várhatólag 2028-ra készül el, a következő feladat pedig a határkeresztező pont kijelölése.

– Ez erősíteni fogja a függetlenségünket a nemzetközi villamosenergia-piac néha teljesen eszement változásaitól


– fogalmazott Szijjártó, aki szerint a szerb-magyar energiaügyi együttműködés nagy biztonságot ad mindkét fél számára, és hozzátette, hogy “ez az egyik legsikeresebb területe a szerb-magyar stratégiai partnerségnek, amely jól láthatóan sok fontos eredményt hozott eddig is”.

Orosz csőből azeri gáz

A találkozót követően természetesen szót kapott Dubravka Đedović szerb energiaügyi miniszter is, aki azzal a “tiszteletkörrel” kezdte, hogy a szerb elnök és a magyar miniszterelnök személyes kapcsolatának köszönhetően Szerbia és Magyarország kiváló partneri kapcsolatokat ápol.


Szerbia zöldíti az energiát

Április 5-én Lapovo környékén üzembe helyezték Szerbia legnagyobb, 9,9 megawatt teljesítményű napelemes erőművét.

A 12,5 hektáron fekvő erőmű évi kapacitása évi 15 000 megawattóra, ami körülbelül 2100 háztartás számára elegendő áramot jelent.

Az Mt- Komex cég által épített “DeLsol” erőművet Dubravka Đedović nyitotta meg, aki állami feladatnak nevezte a feltételek megteremtését a megújuló energiaforrásokkal működő erőművek építéséhez.

Đedović néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy Szerbia 2050-re szeretné karbonsemlegessé tenni a gazdaságát.

A szerb bányászati ​​és energiaügyi miniszter március végén tárgyalt Magyar Józseffel, Magyarország szerbiai nagykövetével a két ország energetikai együttműködéséről, különös tekintettel a gáz- és áramellátás biztonságának növelésére.


A szerb energiaügyi miniszter megjegyezte, hogy szeretnék még inkább konkrétabbá tenni az általa lefedett területen történő együttműködést, első sorban a földgáz és a kőolaj esetében, de természetesen az áramellátás területén is.

Đedović szerint vizsgálják annak lehetőségét, hogy Szerbia és Magyarország alternatív forrásokból miként tudna további földgázhoz jutni a Balkáni (Török) Áramlaton keresztül, amelynek szállítására ez a nyomvonal megfelelne.

A szerb miniszter arról is beszélt, hogy Szerbia jól halad a szerb-bolgár interkonnektor kiépítésével, szavai szerint szerb területen a munkálatok negyven százalékát már elvégezték.

A belgrádi tárcavezető hozzátette, hogy a munkálatokat október végéig kellene befejezni, és miután a jelek szerint bolgár részről is jól halad a munka, már tárgyalnak Azerbajdzsánnal az azeri gáz beszerzéséről.

Đedović arról is beszélt, hogy a villamosenergia ellátás terén Magyarország nagyon fontos partner Szerbia számára, a két ország közötti villanyáram-kereskedelem 2022-ben 77 millió értékű euró volt.

A találkozón szóba került az is, hogy Magyarország is bekapcsolódik annak a regionális villamosenergia-tőzsdének a munkájába, amelynek keretében most Szerbia és Szlovénia működik együtt, ez napi szintű villamosenergia-kereskedést jelent.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava