Connect with us

Szerbia

HALÁLBÁNYA: Nyolcan meghaltak egy szerbiai bányaszerencsétlenségben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

banja soko
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Szerbiában nyolcan meghaltak és legalább húszan megsérültek, amikor beomlott a szén a közép-szerbiai Aleksinac közelében lévő Sokobanjában, és metán jutott be a munkatérbe, ahol azonban robbanás nem történt, a bányászok halálát fulladás okozta. Több bányászt a törmelékek alól mentettek ki a bányából, amelyben a baleset idején 49 ember tartózkodott. A legfiatalabb áldozat 31 éves volt.

Hivatalosan is megerősített hírek szerint az egyik kamrában omlás történt, és ezt követően hirtelen nagy mennyiségű metángáz jutott be a munkatérbe. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a bányában robbanás történt, de ezt a helyszínre érkező illetékes miniszter cáfolta.

Zorana Mihajlović szerbiai gazdasági és energiaipari miniszter a “Soko” bányában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az elhunyt bányászok megfulladtak a magas metánkoncentráció miatt.

– Minden másodpercet rögzítettünk Nem volt robbanás, megfulladtak a magas metánkoncentrációtól

– jelentette ki a szerb miniszter. Erre utal az is, hogy a kórházba szállított személyek nem szenvedtek súlyosabb sérüléseket.

A bánya igazgatója nem sokkal korábban úgy nyilatkozott, hogy nyolc szorgalmas munkást veszítettek. Az igazgató részvétét fejezte ki az életüket vesztett bányászok családtagjainak, egyúttal azonban a felelősséget is elhárította a történtek miatt.

– A bányában alkalmazott biztonsági intézkedések a legmagasabb szinten vannak, de a metán most hirtelen szabadult fel, és nem tudtunk semmit sem tenni

– jelentette ki Drago Milinković, a Soko (Sólyom) bánya igazgatója a szerbiai médiának.

A szerencsétlenséget követően a legmagasabb szintről érkeznek a részvéttáviratok, többek között Aleksandar Vučić szerb elnök és Ana Brnabić miniszterelnök is együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak.

Belgrádi sajtójelentések szerint különösen veszélyes bányáról van szó, amelynek 1908-as megnyitása óta számos szerencsétlenség helyszíne volt. A bánya 67%-os állami tulajdonban van, jelentősebb felújítást több mint húsz évvel ezelőtt hajtottak végre, miután 1998-ban 29 bányász vesztette életét egy robbanás következtében.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

A koszovói belügyminiszter szerint a Szerb Lista alelnöke vezette a fegyveres akciót

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Szerb Lista
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter egy videót tett közzé a Facebookon a banjskai szerb kolostorról, amelynek a lábánál lévő egyik épület udvarán gyülekeztek a szerb lázadók. A koszovói rendőrség a felvételek alapján azt állapította meg, hogy a szerb fegyveresek között volt Milan Radoičić, a belgrádi vezetéshez közeli Szerb Lista koszovói szerb párt alelnöke is, akit a koszovói rendőrséget megtámadó csoport vezetőjeként nevezett meg.

Radoičić a szerző?

A koszovói belügyminiszter úgy véli, hogy a “főbűnözőnek” Milan Radoičić számít, állítása szerint ugyanis ő vezette azt a terrorista csoportot, amely koszovói rendőrökre támadt, aminek következtében életét vesztette Afrim Bunjaku koszovói albán rendőrtiszt. Sveçla szerint ez újabb bizonyítéka arra, hogy Milan Radoičić terrorista tevékenységet folytat a Koszovói Köztársaság ellen. Korábban állítólag ő vezette azt a csoportot, amely eltette láb alól Oliver Ivanović koszovói szerb vezetőt, ezt követően vette át Aleksandar Vučić szerb elnök a teljes irányítást a koszovói szerb területek fölött.

A pristinai vezetés által közzétett videón egyenruhások csoportja látható, körülbelül tízen vannak, amelyek közül a fenti képen megjelölt férfiról állítják, hogy a Szerb Lista alelnöke, aki telefonon vagy esetleg adóvevőn tartotta valakivel a kapcsolatot.

Xhelal Sveçla ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy „napról napra válik világossabbá a terrorista útiterv”, amely szerinte Belgrádhoz kötődik.

– Aleksandar Vučić a Szerb Listán keresztül, ők pedig Radojčić alelnökük által terrorakciót folytattak a Koszovói Köztársaság törvényes és alkotmányos rendje ellen, megpróbálva destabilizálni az országot”

– jegyezte meg Sveçla, aki szerint a Szerb Lista csak terrorista szerepkörben látja magát Koszovóban, és aki szerint ez most nem sikerült.

A koszovói belügyminiszter néhány órával korábban azt mondta a pristinai sajtónak, hogy Radoičić és a többi sérült, akiknek sikerült kijutniuk Közép-Szerbia területére, most a belgrádi Katona Orvosi Akadémián (Vojna Medicinska Akademija, VMA) tartózkodik.

Sveçla úgy vélte, hogy a Szerbia és a Szerb Lista által hirdetett (három) napos gyásznap is bizonyíték arra, hogy ki nyomta rá szerzőként bélyegét az eseményekre.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava