Connect with us

Szerbia

HALÁLBÁNYA: Nyolcan meghaltak egy szerbiai bányaszerencsétlenségben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiában nyolcan meghaltak és legalább húszan megsérültek, amikor beomlott a szén a közép-szerbiai Aleksinac közelében lévő Sokobanjában, és metán jutott be a munkatérbe, ahol azonban robbanás nem történt, a bányászok halálát fulladás okozta. Több bányászt a törmelékek alól mentettek ki a bányából, amelyben a baleset idején 49 ember tartózkodott. A legfiatalabb áldozat 31 éves volt.

Hivatalosan is megerősített hírek szerint az egyik kamrában omlás történt, és ezt követően hirtelen nagy mennyiségű metángáz jutott be a munkatérbe. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a bányában robbanás történt, de ezt a helyszínre érkező illetékes miniszter cáfolta.

Zorana Mihajlović szerbiai gazdasági és energiaipari miniszter a “Soko” bányában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az elhunyt bányászok megfulladtak a magas metánkoncentráció miatt.

– Minden másodpercet rögzítettünk Nem volt robbanás, megfulladtak a magas metánkoncentrációtól

– jelentette ki a szerb miniszter. Erre utal az is, hogy a kórházba szállított személyek nem szenvedtek súlyosabb sérüléseket.

A bánya igazgatója nem sokkal korábban úgy nyilatkozott, hogy nyolc szorgalmas munkást veszítettek. Az igazgató részvétét fejezte ki az életüket vesztett bányászok családtagjainak, egyúttal azonban a felelősséget is elhárította a történtek miatt.

– A bányában alkalmazott biztonsági intézkedések a legmagasabb szinten vannak, de a metán most hirtelen szabadult fel, és nem tudtunk semmit sem tenni

– jelentette ki Drago Milinković, a Soko (Sólyom) bánya igazgatója a szerbiai médiának.

A szerencsétlenséget követően a legmagasabb szintről érkeznek a részvéttáviratok, többek között Aleksandar Vučić szerb elnök és Ana Brnabić miniszterelnök is együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak.

Belgrádi sajtójelentések szerint különösen veszélyes bányáról van szó, amelynek 1908-as megnyitása óta számos szerencsétlenség helyszíne volt. A bánya 67%-os állami tulajdonban van, jelentősebb felújítást több mint húsz évvel ezelőtt hajtottak végre, miután 1998-ban 29 bányász vesztette életét egy robbanás következtében.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava