Connect with us

Montenegró

Orosz vodkagyár Montenegróban az uniós szankciók kijátszására

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Orosz vodka / Russian vodka
A Beluga Vodka egyedülálló termék a szuper- és ultraprémium szegmensben - hirdeti magáról az orosz cég, amely más alkoholos italokat is gyárt. A Beluga volt többségi tulajdonosa ezt tervezi Montenegróban is (Forrás: Beluga)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Egy orosz üzletember Montenegróban alapított cége vodkát kezdett gyártani azzal a nem titkolt céllal, hogy a termékeit az Európai Unióba exportálja. A tervek szerint a montenegrói gyárban dolgozó mintegy 300 munkás évente 30 millió üveg vodkát állít elő, amelynek értéke mintegy 500 millió euró. A gyár hivatalosan a Noblewood Adriatic tulajdonában van, amelyet Alakszandr Macsetyin alapított, aki korábban az egyik legnagyobb orosz vodkagyár, a Beluga vezérigazgatója volt. A gyár csütörtöki (április 13-i) megnyitóján részt vett Dritan Abazović ügyvezető montenegrói miniszterelnök is.

A szankciók kijátszása

Az orosz Interfax hírügynökség tavaly december 7-én számolt be arról, hogy Alekszandr Mecsetyin lemondott a Beluga Group vezérigazgatói posztjáról, amelyről saját kérésére az igazgatótanács fel is mentette.

Macsetyin, aki több mint 20 évig vezette a Beluga csoportot, lemondásával párhuzamosan eladta részvényeinek közel 19%-át, így részesedése 58%-ról 39,38%-ra esett vissza, és ennek következtében megszűnt a többségi tulajdonosi státusza a cégben.

Az orosz vodkagyáros ezt követően a montenegrói Tivatban megalapította a Noblewood Adriatic nevet viselő vállalkozást, amely természetesen, és nem véletlenül vodkagyártással foglalkozik, ami lehetővé teszi az orosz üzletember számára, hogy az uniós szankciók kijátszásával tovább folytassa korábbi tevékenységét, amelyet súlyosan érintettek az Oroszország elleni uniós büntetőintézkedések.

A montenegrói médiában és a közéletben Macsetyint említik a Noblewood Adriatic tulajdonosaként, a montenegrói cégjegyzékben azonban egy bizonyos Vitalij Enyin szerepel a vezérigazgatói poszt viselőjeként, róla azonban semmiféle nyilvános adat nem található, ezért feltételezhető, hogy a stróman szerepét tölti be.

A Standard montenegrói hírportál szerint Macsetyin azon kevés orosz oligarcha közé tartozik, akinek a neve egyelőre nem került fel az Európai Unió által szankcionált orosz üzletemberek listájára, de miután a lista havonta frissül, ezért lehet, hogy ami késik, az nem múlik.

Az orosz vodkagyáros 2013-ban állítólag két kézzel kapott a Málta és Ciprus által indított gazdasági állampolgársági program után, amellyel a két szigetország – mellékesen szólva – dollármilliókat keresett.

A montenegrói portál szerint nem világos, hogy Macsetyin mikortól lett máltai állampolgár, annyi azonban bizonyos, hogy ahhoz még 2018 előtt hozzájutott. Ezért az sem kizárt, hogy nem orosz, hanem máltai vagy éppen ciprusi mivoltában jelent meg Montenegróban, ami némileg komplikálhatja a szankciós játszmát.

A szerb kapcsolat

Az orosz üzletember tavaly augusztusban még a Beluga csoport vezetőjeként vásárolta meg a nikšići Neksan céget, amelybe állítólag 50 millió eurót fektetett.

A Neksan korábbi tulajdonosa az a Miodrag Daka Davidović volt, akit 2019 decemberében egy mesterlövész megsebesített Belgrádban, ahol a Szerbiához és az Oroszországhoz kötődő kapcsolatai miatt száműzetésben tartózkodott a Szerb Ortodox Egyház főpapjainak támogatását élvezve.

A gyanú szerint Davidović a kilencvenes években cigarettacsempészettel is foglalkozott, ami jó jövedelmező iparág volt az egykori Jugoszláviában, ahol a dohányáru hiánycikknek számított. Emiatt 1997-ben le is tartóztatták, miután szembekerült a most megbuktatott montenegrói államfő, Milo Đukanović politikai irányvonalával.

A montenegrói politikus és üzletember a kétezres években azzal hallatott magáról, hogy fiktív benzinszállítási ügybe keveredett az éppen függetlenné vált Koszovó kapcsán, de a montenegrói ügyészség soha nem erősítette meg a gyanúsításokat.

Davidović 2021-ben Montenegróban megalapította a Népi Mozgalom nevet viselő szerb politikai pártot, amely a montenegrói elnökválasztások második fordulójában nem meglepő módon Jakov Milatović újonnan megválasztott államfőt támogatta, aki vallására nézve a Szerb Ortodox Egyházhoz tartozik.

orosz vodka

Miodrag Daka Davidović a LinkedIn portálon nyitott, de valójában nem használt profilján Jakov Milatović mellett kampányolt (Forrás: LinkedIn)

A Szabad Európa Rádió tavaly augusztusi jelentése szerint a montenegrói pénzügyminisztérium nem görgetett akadályokat a Neksan megvásárlása elé, a tárca a tranzakciót két üzletember megállapodásának, és nem szankciósértésnek tekintette, miközben külön hangsúlyozta, hogy ezáltal 300 új munkahely jön létre.

A podgoricai Standard portál szerint a 300 új munkahely megnyitása jól hangzik, és éppen elég ahhoz, hogy megmutassa a balkáni ország lakosságának, hogy Montenegró a nehéz időkben is új befektetőt szerez, még ha az egy „agresszor országból érkezik is”, és kétes eredetű tőkéből finanszírozza a gazdasági tevékenységét.

Orosz vodka Montenegróból

Az orosz vodkagyár montenegrói csütörtöki megnyitóján részt vett Dritan Abazović ügyvezető miniszterelnök is, aki külön hangsúlyozta, hogy a Montenegróban gyártott vodka jó része külföldre megy.

– Nagy nap ez Montenegró számára, mert jönnek a világmárkák, és a gazdaság végre exportorientált lesz. Az ebből a gyárból származó termékek nagy része Montenegró határain kívülre megy, és ezzel javul az import és az export közötti arány


– mondta Abazović, aki igencsak belelkesült, és felvázolta, hogy mekkora dicsőség vár Montenegróra azáltal, hogy az egész világon megjelennek az üvegek, amelyeken az olvasható, hogy Beluga Montenegro.

Ezt a gondolatot erősítette az új gyár vezetése is, amely szerint már idén több mint 100 országba exportálják a Montenegróban gyártott orosz vodkát, ráadásul az uniós szankciókat megkerülő itóka a világ csaknem 300 repülőterén is hozzáférhető lesz.

Abazović a cikkünkhöz csatolt montenegrói kormányvideóban rá is mutatott egy vodkával teli szállítmányra, amely szavai szerint New Jerseybe, vagyis az Egyesült Államokba indul.

Az albán származású montenegrói miniszterelnök erős vonásokkal azt is ecsetelte, hogy a nikšići gyárban közel 200 dolgozót foglalkoztatnak, Tivatban pedig 50-en kaptak munkát, akik a marketinggel foglalkoznak.

Ez azonban csak a kezdet, Abazović lelki szemei előtt az lebegett, hogy a cég a tervek szerint 2025-ben már 400 embernek ad munkát.

Az ügyvezető montenegrói miniszterelnök szerint a gyár annyira jó, hogy az Egyesült Államok, Németország vagy Franciaország sem szégyenkezne, ha olyan gyárral rendelkezne, mint amilyen most Nikšićben létesült.

Az ünnepségen arra természetesen nem tértek ki, hogy a deklaráltan az Európai Unióba igyekvő Montenegró esetében miként értelmezhető az orosz jelenlét a világraszóló beruházás mögött, és hogy az egész történet hogyan viszonyul az uniós szankciókhoz, szeretjük azokat, vagy sem.

Montenegró

SZENT A BÉKE? Letette a hivatali esküt az új montenegrói elnök

Közzététel:

a megjelenés dátuma

hivatali eskü
Letette a hivatali esküt Jakov Milatović montenegrói elnök (Forrás: Screenshot)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Letette a hivatali esküt Jakov Milatović, és ezzel hivatalosan is ő lett Montenegró harmadik elnöke a függetlenség 2006-os kikiáltása óta. Az esemény leginkább arról marad emlékezetes, hogy a balkáni politikai élet apraja és nagyja egy kupacban üldögélt a montenegrói parlamentben, egymás „esküdt ellenségei” jól megfértek egymással két négyzetméteren.

Balkáni csúcstalálkozó

Ritka alkalom volt a fotósok számára, hogy egyetlen képbe szorítsák bele a sok „balkáni hírességet”, akik korábban kígyót-békát kiáltoztak egymásra.

Miközben a fotósok kattogtattak, az új montenegrói elnök kedélyesen beszélgetett a mellette helyet foglaló elődjével, Milo Đukanovićtyal, akivel néhány hónappal ezelőtt még nem éppen visszafogott hangnemben üzengettek egymásnak a médián keresztül, ez körülbelül olyan, mintha egy rendezvényen Orbán Viktor és Karácsony Gergely cseverészne egymással, a kicsit kierőszakolt hasonlat csak arra jó, hogy a helyzet ellentmondásosságára hívjuk fel a figyelmet.

Az utóbbi időben a „verbális elmésségekkel” kitűnő Zoran Milanović horvát államfő az új montenegrói elnök feleségét tartotta szóval, aki láthatóan jól szórakozott, miközben a Milanović mellett üldögélő szerb vezető, Aleksandar Vučić is odavetett néhány szót, hátat fordítva a kevésbé üde látványt nyújtó Željka Cvijanović bosznia-hercegovinai egyharmad elnöknek.

A másik kétharmad is ott volt az első sorban, de nem fért a képre, amiből kiderül, hogy mekkora hátrányt jelent, ha egy államfői testület három részből áll, arról már nem is beszélve, hogy egy másik egyharmad, név szerint a kvázi horvát Željko Komšić többször is belealudt az új montenegrói elnök beszédébe, de ne ugorjunk ekkorát az időben!

hivatali eskü

Zoran Milanović horvát államfő volt a showman, aki szóval tartotta a „fél Balkánt” (Forrás: Screenshot)

Meg kell jegyezni még, hogy alig több, mint egy méteres távolság választotta el egymástól Vučić szerb államfőt attól a Milo Đukanovićtól, akit azzal vádolt meg tavaly, hogy az életére tör bizonyos bűnözői körök által.

A felsorolt résztvevők mögötti sorban Dritan Abazović, ügyvivő montenegrói miniszterelnök a „vigyorgó pozíciót” foglalta el: a legmontenegróibb albán úgy került a képbe, mint Pilátus a krédóba, hogy egy újabb nyakatekert hasonlattal éljünk, miután elévülhetetlen érdemeket szerzett a távozó montenegrói elnök pozícióinak aláásásában.

Amikor nyitott a kamera, az is kiderült, hogy az első sorban kapott helyet Vjosa Osmani koszovói államfő is a tőle mindössze hat hellyel lévő szerb elnöktől, ami viszont már elég nagy távolság ahhoz, hogy netalán szóba elegyedjenek egymással.

Ahol ennyi balkáni nagyágyú összegyűlt, ott durranásnak is kellett lennie, erre azt követően került sor, hogy a fotósok kiélvezték az elég sok ellentmondást tartalmazó helyzetet.

A nagy durranás

Miután a politikát képi formába öntő médiamunkások levonultak a színről, megkezdődött a már feloszlatott montenegrói parlament ülése, amelynek első pontja a himnusz eléneklése volt a közben besomfordáló kórus támogatásával, ami úgy zajlott, hogy főleg a kórus énekelt, plusz egy-két képviselő, valamint a legjobb montenegrói albán.

Ezt követően lépett az emelvényhez Jakov Milatović, hogy letegye az esküt, amelynek szavai a felvezető elnök szerint „még a montenegrói köveknél is keményebbek”.

– Esküszöm, hogy az elnöki feladatokat felelősséggel, becsülettel, lelkiismeretesen, tisztességesen és pártatlanul, az alkotmánynak és a törvénynek megfelelően látom el

– mondta Milatović, aki az eskü szövegét maga olvasta fel az előtt lévő papírból, miközben a jobb kezét a montenegrói alkotmányra helyezte, vagyis ezt nem cifrázták túl. A taps akkor csattant fel, amikor Milatović aláírta a felolvasott szöveget. Ekkor egy pillanatra feltűnt képernyőn a távozó államfő, Milo Đukanović, aki kezet fogott az új elnök feleségével, és széles mosollyal gratulált neki.

Milatović ezt követően felolvasta az elnöki beszédét, amelyet a jelenlévők hosszas üdvözlését követően azzal kezdett, hogy akkor is Montenegróban született volna, hogy ha ő maga választhatta volna meg a szülőhelyét, merthogy annyira szereti a hazáját.

hivatali eskü

Jakov Milatović a beszédét mondja, Željko Komšić éppen szundikál – balról a harmadik az első sorban, de Gabriel Escobar, amerikai főtárgyaló is mélyen elgondolkodott

Ezt követően jöttek az ilyenkor szokásos mondatok, miszerint minden montenegrói polgár elnöke szeretne lenni, függetlenül azok politikai, nemzeti és vallási hovatartozásától.

– A politikai esztablisment leváltása, és a montenegrói konszolidálása optimizmussal tölt el bennünket, hogy a következő időszakban sokkal nagyobb egységben és vízióval, valamint szabadabb légkörben oldjuk meg az ország számára létfontosságú kérdéseket

– mondta Milatović, aki ezzel némileg odaszúrt elődjének, miközben az országon belüli megoszlást, valamint az erős és független intézmények kiépítését nevezte a legfontosabbnak, az emberi jogok tiszteletben tartása, a részrehajlás nélküli igazságszolgáltatás megteremtése, valamint az egyforma esélyteremtés és a fenntartható gazdasági modell felépítése előtt, bár később megjegyezte, hogy a gazdasági (pénzügyi) tekintetben önálló polgárok nélkül nincs demokrácia, amihez az életszínvonal emelésére van szükség.

Ha a sorrendből szeretnénk következtetéseket levonni, akkor azt mondhatnánk, hogy az ötödik-hatodik helyre szorult az, amiért az emberek igazán Milatovićra szavaztak, de ne feledjük, hogy ez csak egy beszéd, amelynek a többi pontja is nagyon fontos az etnikai és vallási vonalak mentén mélyen megosztott, valamint a mindenféle bűnözéstől erősen sújtott Montenegróban.

-A megbékélt Montenegró, az egyetlen igazi Montenegró

– jelentette ki az új elnök, aki itt elővette a világszerte általános floszkulákat (flosculus), mint például, hogy soha többé nem engedhetik meg, hogy bárki is jogfosztottnak érezze magát, vagy hogy bárkit is hátrányos megkülönböztetés érjen politikai meggyőződése miatt.

A beszéd további részében Jakov Milatović nagyon kultúrált módon tett még néhány utalást a múltra, majd kijelentette, hogy a társadalmi és politikai párbeszéd generátora kíván lenni a konszenzus megtalálása érdekében minden területen, ami vonatkozik az európai úton történő haladás felgyorsítására is, amit végső célként említett, nem elutasítva a regionális együttműködési kezdeményezéseket, de ezek közül egyet sem nevezett néven.

Az elmondottakat összefoglalva az új montenegrói elnök beszéde végén ismételten hangsúlyozta, hogy a „megbékélés és az egység” tényezője kíván lenni a nemzetközi színtéren és az országon belül is”. Miután ez a gondolat többször is felbukkant a beszédben, tarthatjuk ezt a legfontosabb üzenetnek, ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy lesz dolga bőven öt éves mandátuma során.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava