Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Montenegró

Orosz vodkagyár Montenegróban az uniós szankciók kijátszására

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Orosz vodka / Russian vodka
A Beluga Vodka egyedülálló termék a szuper- és ultraprémium szegmensben - hirdeti magáról az orosz cég, amely más alkoholos italokat is gyárt. A Beluga volt többségi tulajdonosa ezt tervezi Montenegróban is (Forrás: Beluga)
A cikk meghallgatása

Egy orosz üzletember Montenegróban alapított cége vodkát kezdett gyártani azzal a nem titkolt céllal, hogy a termékeit az Európai Unióba exportálja. A tervek szerint a montenegrói gyárban dolgozó mintegy 300 munkás évente 30 millió üveg Beluga vodkát állít elő, amelynek értéke mintegy 500 millió euró. A gyár hivatalosan a Noblewood Adriatic tulajdonában van, amelyet Alakszandr Macsetyin alapított, aki korábban az egyik legnagyobb orosz vodkagyár, a Beluga vezérigazgatója volt. A gyár csütörtöki (április 13-i) megnyitóján részt vett Dritan Abazović ügyvezető montenegrói miniszterelnök is.

A szankciók kijátszása

Az orosz Interfax hírügynökség tavaly december 7-én számolt be arról, hogy Alekszandr Mecsetyin lemondott a Beluga Group vezérigazgatói posztjáról, amelyről saját kérésére az igazgatótanács fel is mentette.

Macsetyin, aki több mint 20 évig vezette a Beluga csoportot, lemondásával párhuzamosan eladta részvényeinek közel 19%-át, így részesedése 58%-ról 39,38%-ra esett vissza, és ennek következtében megszűnt a többségi tulajdonosi státusza a cégben.

Az orosz vodkagyáros ezt követően a montenegrói Tivatban megalapította a Noblewood Adriatic nevet viselő vállalkozást, amely természetesen, és nem véletlenül vodkagyártással foglalkozik, ami lehetővé teszi az orosz üzletember számára, hogy az uniós szankciók kijátszásával tovább folytassa korábbi tevékenységét, amelyet súlyosan érintettek az Oroszország elleni uniós büntetőintézkedések.

A montenegrói médiában és a közéletben Macsetyint említik a Noblewood Adriatic tulajdonosaként, a montenegrói cégjegyzékben azonban egy bizonyos Vitalij Enyin szerepel a vezérigazgatói poszt viselőjeként, róla azonban semmiféle nyilvános adat nem található, ezért feltételezhető, hogy a stróman szerepét tölti be.

A Standard montenegrói hírportál szerint Macsetyin azon kevés orosz oligarcha közé tartozik, akinek a neve egyelőre nem került fel az Európai Unió által szankcionált orosz üzletemberek listájára, de miután a lista havonta frissül, ezért lehet, hogy ami késik, az nem múlik.

Az orosz vodkagyáros 2013-ban állítólag két kézzel kapott a Málta és Ciprus által indított gazdasági állampolgársági program után, amellyel a két szigetország – mellékesen szólva – dollármilliókat keresett.

A montenegrói portál szerint nem világos, hogy Macsetyin mikortól lett máltai állampolgár, annyi azonban bizonyos, hogy ahhoz még 2018 előtt hozzájutott. Ezért az sem kizárt, hogy nem orosz, hanem máltai vagy éppen ciprusi mivoltában jelent meg Montenegróban, ami némileg komplikálhatja a szankciós játszmát.

A szerb kapcsolat

Az orosz üzletember tavaly augusztusban még a Beluga csoport vezetőjeként vásárolta meg a nikšići Neksan céget, amelybe állítólag 50 millió eurót fektetett.

A Neksan korábbi tulajdonosa az a Miodrag Daka Davidović volt, akit 2019 decemberében egy mesterlövész megsebesített Belgrádban, ahol a Szerbiához és az Oroszországhoz kötődő kapcsolatai miatt száműzetésben tartózkodott a Szerb Ortodox Egyház főpapjainak támogatását élvezve.

A gyanú szerint Davidović a kilencvenes években cigarettacsempészettel is foglalkozott, ami jó jövedelmező iparág volt az egykori Jugoszláviában, ahol a dohányáru hiánycikknek számított. Emiatt 1997-ben le is tartóztatták, miután szembekerült a most megbuktatott montenegrói államfő, Milo Đukanović politikai irányvonalával.

A montenegrói politikus és üzletember a kétezres években azzal hallatott magáról, hogy fiktív benzinszállítási ügybe keveredett az éppen függetlenné vált Koszovó kapcsán, de a montenegrói ügyészség soha nem erősítette meg a gyanúsításokat.

Davidović 2021-ben Montenegróban megalapította a Népi Mozgalom nevet viselő szerb politikai pártot, amely a montenegrói elnökválasztások második fordulójában nem meglepő módon Jakov Milatović újonnan megválasztott államfőt támogatta, aki vallására nézve a Szerb Ortodox Egyházhoz tartozik.

orosz vodka

Miodrag Daka Davidović a LinkedIn portálon nyitott, de valójában nem használt profilján Jakov Milatović mellett kampányolt (Forrás: LinkedIn)

A Szabad Európa Rádió tavaly augusztusi jelentése szerint a montenegrói pénzügyminisztérium nem görgetett akadályokat a Neksan megvásárlása elé, a tárca a tranzakciót két üzletember megállapodásának, és nem szankciósértésnek tekintette, miközben külön hangsúlyozta, hogy ezáltal 300 új munkahely jön létre.

A podgoricai Standard portál szerint a 300 új munkahely megnyitása jól hangzik, és éppen elég ahhoz, hogy megmutassa a balkáni ország lakosságának, hogy Montenegró a nehéz időkben is új befektetőt szerez, még ha az egy “agresszor országból érkezik is”, és kétes eredetű tőkéből finanszírozza a gazdasági tevékenységét.

Orosz vodka Montenegróból

Az orosz vodkagyár montenegrói csütörtöki megnyitóján részt vett Dritan Abazović ügyvezető miniszterelnök is, aki külön hangsúlyozta, hogy a Montenegróban gyártott vodka jó része külföldre megy.

– Nagy nap ez Montenegró számára, mert jönnek a világmárkák, és a gazdaság végre exportorientált lesz. Az ebből a gyárból származó termékek nagy része Montenegró határain kívülre megy, és ezzel javul az import és az export közötti arány


– mondta Abazović, aki igencsak belelkesült, és felvázolta, hogy mekkora dicsőség vár Montenegróra azáltal, hogy az egész világon megjelennek az üvegek, amelyeken az olvasható, hogy Beluga Montenegro.

Ezt a gondolatot erősítette az új gyár vezetése is, amely szerint már idén több mint 100 országba exportálják a Montenegróban gyártott orosz vodkát, ráadásul az uniós szankciókat megkerülő itóka a világ csaknem 300 repülőterén is hozzáférhető lesz.

Abazović a cikkünkhöz csatolt montenegrói kormányvideóban rá is mutatott egy vodkával teli szállítmányra, amely szavai szerint New Jerseybe, vagyis az Egyesült Államokba indul.

Az albán származású montenegrói miniszterelnök erős vonásokkal azt is ecsetelte, hogy a nikšići gyárban közel 200 dolgozót foglalkoztatnak, Tivatban pedig 50-en kaptak munkát, akik a marketinggel foglalkoznak.

Ez azonban csak a kezdet, Abazović lelki szemei előtt az lebegett, hogy a cég a tervek szerint 2025-ben már 400 embernek ad munkát.

Az ügyvezető montenegrói miniszterelnök szerint a gyár annyira jó, hogy az Egyesült Államok, Németország vagy Franciaország sem szégyenkezne, ha olyan gyárral rendelkezne, mint amilyen most Nikšićben létesült.

Az ünnepségen arra természetesen nem tértek ki, hogy a deklaráltan az Európai Unióba igyekvő Montenegró esetében miként értelmezhető az orosz jelenlét a világraszóló beruházás mögött, és hogy az egész történet hogyan viszonyul az uniós szankciókhoz, szeretjük azokat, vagy sem.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava