Connect with us

Montenegró

Nem zárta ki elődjének a felelősségre vonását az új montenegrói elnök

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

előd, új elnok
Az új montenegrói elnök interjút adott a Nova televíziónak, amelyben elődjéről és a koszovói függetlenségről is beszélt (Forrás: Screeenshot, Nova)
A cikk meghallgatása

Az újonnan megválasztott montenegrói államfő nem zárta ki, hogy felelősségre vonják elődjét, ezzel kapcsolatban annak a reményének adott hangot, hogy az igazságszolgáltatás teszi a dolgát. Jakov Milatović külpolitikai értelemben nem tartja reálisnak, hogy Montenegró visszavonja Koszovó függetlenségének elismerését, az új elnök azonban jelezte, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök meghívására felkeresi Belgrádot, de hozzátette, hogy első útja nem a szerb fővárosba vezet.

Mi lesz az elődjével?

A Nova tévének adott interjúban Milatović úgy nyilatkozott, hogy egy három évtizede hatalmon lévő rezsimet sikerült megdönteni, amely a megosztottságot béklyója alatt tartotta az államot.

Hozzátette, hogy Milo Đukanović országlása idején a bűnözés és a korrupció befészkelte magát a intézményrendszerbe, az ország gazdasága pedig a pusztulás jeleit mutatta.

Milatović szerint ezért „fel kell tűrni az ing ujját“, de reméli, hogy a június 11-re kiírt parlamenti választások után az új kormánnyal együttműködve sikerül jó irányba fordítani az országot.

– A megbékélés iránti vágy győzedelmeskedett Montenegróban, miután sikerült megbuktatni azt az ember, aki megosztotta Montenegrót, és aki éppen a megosztásnak a révén félemlített meg mindenkit Montenegróban, amiből a pártja és a családja húzott hasznot

– jelentette ki Milatović, aki arra emlékeztetett, hogy a tavaly óta működő független ügyészség sokat tett a bűnözés és a korrupció felszámolásáért.

Az új elnök megjegyezte, hogy egy évvel ezelőtt letartóztatták a legfelsőbb bíróság elnökét, aki Milo Đukanović közeli embere volt, de rács mögé kerültek mások is a gazdasági és politikai szférából.

– Ami Đukanović urat illeti, biztos vagyok benne, hogy az igazságügyi hatóságok teszik a dolgukat. Én megtettem, ami rajtam múlott, legyőztem a választásokon

– jelentette ki az új államfő, aki úgy fogalmazott, hogy Montenegróba lassan „megérkezik az igazságszolgáltatás“, amire az emberek már oly régóta várnak.

Montenegró és Szerbia viszonya

Milatović arról is beszélt, hogy nem csak az országon belüli, hanem az azon kívüli megbékélést is fontosnak tartja, amin mindenekelőtt a Szerbiával fenntartott kapcsolatok javítását értette.

– A lehető legjobb kapcsolatokat akarom elérni Szerbiával, amikor gazdaságfejlesztési miniszter voltam, akkor is mindig ezt helyeztem a középpontba

– mondta Milatović, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia a Nyugat- Balkán legnagyobb országa, és teljesen természetes, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök meghívására felkeresi Belgrádot, de hozzátette, hogy az első útja nem oda vezet

A tervek szerint mindenekelőtt Brüsszelbe utazik, mert megfogalmazása szerint Montenegró most valóban elindul az Európa felé vezető úton.

előd, új elnök

Az új montenegrói elnök a Nova televíziónak nyilatkozott (Screenshot: Nova)

Milatović hangsúlyozta: az a fontos számára, hogy minden külföldi útja kézzelfogható eredményeket hozzon az ország lakossága és a montenegrói gazdaság szempontjából egyaránt.

Szerbiáról szólva az új elnök arról is beszélt, hogy „nem tartja reálisnak a koszovói függetlenség elismerésének visszavonását Montenegró részéről”, és ez szerinte nagyon világos álláspont.

Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy “bármilyen megoldást támogatnak, amelyben Belgrád és Pristina megállapodik”, és ehhez még hozzátette, hogy a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálása a régió összes országa számára fontos.

Megszűnik a volt elnök mentelmi joga

A podgoricai médiában megnyilvánuló jogászok szerint a leköszönő elnök, vagyis ezúttal Milo Đukanović legkésőbb május 20-ig maradhat a posztján, távozása pillanatában pedig azonnal megszűnik a mentelmi joga, vagyis nem élvez védelmet az esetleges büntetőeljárásokkal szemben.

A mentelmi jog megszűnésének kérdését az elnöki tisztségről szóló törvény nem fejti ki részletesen, a montenegrói alkotmány 86. §-ának megállapításai azonban egyértelműen arra utalnak, hogy a mentelmi jog a mandátumhoz, vagyis a hivatali időtartamhoz kötött.

A volt államfő 2018. május 20-án vette át az elnöki tisztséget, és ezért ötéves megbízatása május 20-án jár le, de akár előbb is átadhatja a posztot utódjának, Jakov Milatovićnak, ha netalán úgy döntene.

Đukanović ellen az utóbbi években több büntetőeljárás is indult, jogellenes gazdagodással, összeférhetetlenséggel, visszaélésekkel kapcsolatban jelentették fel, bár ezeket a feljelentéseket gyakran minősítették megalapozatlannak, és ennek alapján utasították el.

A montenegrói média szerint arra vonatkozóan egyelőre nincsenek adatok, hogy jelenleg hány ügy van nyomozati szakaszban, illetve hogy hány ügy kapcsolódik Đukanović személyéhez.

Ugyanakkor hivatalosan megerősítették, hogy idén februárban a Különleges Állami Ügyészség újra elővette azt a feljelentést, amelyet az Alternatív Montenegró korábban a leköszönő elnök és fia, Blaž Đukanović ellen tett állítólagos adó- és járulékelkerülés, valamint hivatali visszaélés miatt.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava