Connect with us

Bosznia

A PÉNZ BESZÉL: A Balkánról származó rendőrök Európában vállalnak munkát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Magyarországról az egészségügyi dolgozók mennek el. A Balkánról, ezen belül pedig Bosznia- Hercegovinából, Horvátországból és Szlovéniából viszont a különböző rendőri szervezetek tagjai. Ha pénzről van szó, akkor a szerbek, a horvátok, a szlovénok és a bosnyákok is ugyanarra gondolnak, hogy minél több legyen belőle. De ne higgyük azt, hogy a délszláv rendőrök ápolónőnek csapnak fel, és elveszik a munkát a mieinktől Németországban!

Ki állítja meg a migránsokat?

Zoran Galić, a bosznia-hercegovinai határrendőrség parancsnoka az utóbbi hónapokban többször is telesírta a sajtót amiatt, hogy legalább ezer rendőr hiányzik a határokról.

– Ezért a migránsok egy kis túlzással akkor lépnek be Bosznia- Hercegovinába Szerbia és Montenegró felől, amikor éppen kedvük tartja.

Galić összehasonlításként elmondta, hogy a bosznia-hercegovinai határokat 2051 rendőr védi, miközben Horvátország ugyanerre a feladatra hatezer rendőrt alkalmaz, ami akárhogy is nézzük, éppen háromszor annyi.

Szarajevóban a múlt héten 150.535.300 konvertimilis márkát (KM) osztottak szét a migránsokkal foglalkozó szervezetek között, ebből azonban mindössze csak 7.562.000 KM jutott a határrendőrségnek, ami szinte pontosan 5 százalék.

Ez azt jelenti, hogy Zoran Galić folytathatja a siránkozást, továbbra sem lesz ugyanis, aki megállítja a kelet felől érkező migránsokat.

Akiknek ugyanis ez lenne a feladatuk, azok inkább Nyugat- Európába távoznak.

Őriznek és védenek

A szakma az szakma, ezért egyetlen rendőrből sem lesz ápolónő, de azért nekik is jut munka Európában.

A bosznia-hercegovinai rendőrök – tartozzanak is bármelyik rendőri alakulathoz vagy etnikai csoporthoz – egyre gyakrabban hagyják ott a szolgálatot, és indulnak el Európa boldogabb része felé.

Leginkább Németországban kötnek ki, ahol saját szakmájukban dolgozhatnak különböző őrző-védő szolgálatok tagjaként.

A feladatuk pedig az, hogy németországi befogadó táborokat védjenek, amiért otthoni fizetésük többszörösét kapják.

Bármilyen abszurd is a helyzet,

-jó pénzért ugyanazokat a migránsokat őrizhetik Németországban, akiket fityingekért nem voltak hajlandók feltartóztatni a kelet-boszniai határokon.

De ki szervezi be őket?

Egy tavaly nyugatra távozott boszniai rendőr szerint a németországi Pond Security Service GmbH alkalmazza a balkáni szakembereket, akiknek nem ápolniuk, hanem csak őrizniük kell a menekülteket, migránsokat, bevándorlókat, vagy nevezzük akárhogy is őket.

Ez pedig általában ajánlások útján történik, ahogy ez a modern üzleti életben bevett szokás. Vagyis a már kint dolgozók segíthetnek az ismerőseiknek, hogy munkához jussanak Németországban.

– Tehát mindenki hozhat magával egy embert, sőt többet is.

A bosznia-hercegovinai származású volt rendőrök alapfizetése 1 700 euró körül van, de több mint kétezer eurót is megkereshetnek nettó, természetesen egy kis plusz munkával.

Mennek a boszniai szerbek is

Anica Jondić, a boszniai Szerb Köztársaság belügyi dolgozóinak szakszervezeti elnöke szerint 2018-ban 32 boszniai szerb rendőr mondott fel otthon, mert külföldi örző-védő cégeknél helyezkedett el.

További 19 rendőr ugyanilyen céllal szüneteltette a munkaviszonyát.

Erre az évre még nincsenek hivatalos adatok, de a folyamat folytatódik, miközben a boszniai szerb rendőrségben is 300 betöltetlen munkahely van.

– A mi rendőreink rendelkeznek azzal a szakmai tudással és azokkal a készségekkel, amelyek nagyon keresettek az európai őrző-védő ügynökségeknél. Itthon tartásuknak egyetlen módja az, ha megbecsüljük a munkájukat összhangban mindenféle kockázattal és veszéllyel, amit magukra vállalnak.

A szakszervezeti vezető szerint a “rendőri munkaerő” otthon tartásának egyetlen módja, hogy emeljék a fizetéseket a boszniai szerb rendőrségnél.

Jondić azonban úgy vélte, hogy nem elegendő az a 10 százalékos bérkorrekció, amelyet nemrég hajtottak végre.

Elvégre a jó szakembereket meg kell fizetni.

Németország, mennyország

A horvát Zaštita szakportál szerint nemcsak a bosnyák rendőrök keresnek munkát Németországban, hanem az otthon jobban megfizetett horvátok és szlovénok is szívesen levetik az egyenruhát egy kis plusz zsetonért.

A zárai (Zadar) származású Saša Santini elmondta, hogy a Balkánról érkező “kivetkőzött rendőrök” általában személyes kapcsolatok által jutnak munkához Németországban.

– Jelenleg egy helyi biztonsági cégnek dolgozunk, amelyet a német kormányzat bízott meg a menekülttáborok védelmével

– nyilatkozta Santini, aki már 2016 elején is ugyanezt a munkát végezte.

Az általa meg nem nevezett ügynökség egyebek között Baden-Württemberg tartományban is tevékeny, ahol 25 különböző méretű menekültközpont biztosítását végzi, ezekben négy-ötezer menekült és bevándorló található.

Németország tehát mennyország a Horvátországból és Szlovéniából származó rendőrök számára is, ráadásul nekik uniós állampolgárként még munkavállalási engedélyre sincs szükségük, csak egy kicsit makogniuk kell németül.

Migránsul pedig úgyis megtanulnak.

Fotók: Pond Security, Varensvet.si

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava