Connect with us

Szerbia

Egy szerb ellenzéki vezető szerint itt az új választások ideje, marad-e a 3%-os küszöb?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Választások
Éj borult a szerbiai parlamentre (Forrás: BALK)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Lassan ismét “bekúszik” a szerb köztudatba, hogy új választásokra lenne szükség. Ennek előkészítését szolgálhatja a szerb elnök országjárása, és a balközép ellenzék mozgolódása is. Most a Szabadság és Igazságosság Pártjának (SSP) vezetője, Dragan Đilas hozakodott elő a témával, aki a saját győzelmük mellett fontosnak tartaná a nacionalista ellenzék visszaszorítását, ezt is szolgálhatná az új választások kiírása. Mindeközben kormányzati körökben felmerült, hogy három százalékról vissza kellene emelni öt százalékra a parlamenti küszöböt.

Logikus alternatíva

Dragan Đilas kijelentette, hogy a Szabadság és Igazságosság Pártjának az célja, hogy a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt kibukjon a hatalomból, és olyan szélsőségesek, mint Dveri és a Zavetnici, akiknek a politikáját veszélyesnek tartja Szerbia számára, véletlenül se kerüljenek kormányra.

Đilas a belgrádi Politikának nyilatkozva elmondta, hogy az élelmiszerárak emelkedése, a nagyobb eladósodás, a Pristinával kötött kedvezőtlen megállapodás, valamint az egészségügyben, az oktatásban és az igazságszolgáltatásban dolgozók rossz helyzete is szükségessé teszi az új választások kiírását.

Választások

Megzenésítik a politikát, balról az első Dragan Đilas (Forrás: a szerb Szabadság és Igazságosság honlapja)

Az ellenzéki vezető itt megemlítette a szerbiai parlament, amely Szerbia tükre a világban, egy valóságshow szintjére süllyedt, ami szerinte jól jelzi a szerbiai kormányválság mélységét, és ebben a helyzetben logikus alternatíva lenne a választások kiírása.

Arra a kérdésre, hogy felelősséget érez-e azért, hogy idén tavasszal nem lesznek választások a szerb fővárosban, Đilas azt mondta, hogy a belgrádi választásokat nem ő, hanem Aleksandar Vučić szerbiai elnök ígérte.

– Sajnos, nem váltotta be a polgároknak tett ígéretét, és emiatt folytatódik Belgrád tönkretétele. El tudja képzelni, hogy ma Belgrádban nem épül általános iskola, óvoda, egészségügyi központ, és nem épül tornaterem

– mondta Đilas, aki 2008 ás 2013 között maga is volt Belgrád polgármestere, így igencsak “közel áll a szívéhez” ez a kérdés.

A szerb ellenzéki vezető arról is beszélt, hogy szerinte az oktatásba, és nem a fegyverkezésbe kellene pénzt fektetni, és megjegyezte, hogy az ország fejlődését nem lehet csak a külföldi befektetésekre alapozni, fejleszteni kellene a hazai gazdaságot is.

Részleges szankciók Oroszország ellen

Đilas sürgette Szerbia uniós tagságát, mert véleménye szerint hazája mindenképpen Európához tartozik, és megismételte a pártja főbizottságának ülésen tett ígéretét, hogy 2030-ra beviszi Szerbiát az EU-ba.

Ennek szellemében úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának ezért részleges szankciókat kell bevezetnie Oroszországgal szemben, amivel némileg “felpuhította” az említett főbizottsági ülésen tett kijelentését, miszerint “pártja szeretné teljes mértékben összehangolni a szerb külpolitikai célkitűzéseket az Európai Unió külpolitikájával”.

– Tudom, hogy az emberek többsége ellenzi az Oroszország elleni szankciók részleges bevezetését, de azt is tudom, hogy mekkora árat fizetünk emiatt, és mekkora árat fogunk fizetni továbbra is, ha ezt nem tesszük meg

– mondta Đilas, aki arról beszélt, hogy nem módosította korábbi álláspontját a lítium bányászatával kapcsolatban.

Az ellenzéki vezető szerint addig nem szabad bányászni, amíg Szerbia nem jut el arra a “technológiai szintre”, hogy maga használja fel a lítiumot anélkül, hogy “tönkretenné az állampolgárok életét”.

Emelnék a parlamenti küszöböt

Milenko Jovanov, a kormányzó Szerb Haladó Párt (Srpska napredna stranka, SNS) frakcióvezetője nemrég úgy nyilatkozott, hogy “a választópolgárok nagy része kéri a parlamenti küszöb emelését, mert sok ellenzéki párt méltatlannak tartja, hogy beüljön a parlamentbe”.

A vajdasági kádernek számító Jovanov egy alkalommal azt mondta, hogy egyes politikusok értenek a politikához, mások viszont csak politikai zenegépek (jukebox), bármelyik dalt eléneklik, ha valaki bedobja a pénzt.

Jovanov nem árulta el, hogy mire alapozta a fenti megállapítását, és azt sem mondta meg, hogy “ki a dal szerzője”, viszont indoklásként lazán dilettánsoknak nevezte a parlamenti ellenzéket.

– A háromszázalékos küszöb lehetővé tette az emberek számára, hogy lássák, milyen dilettánsokkal van dolgunk. Ha nem kerültek volna be a parlamentbe, akkor talán egyesek azt hihették volna, hogy komolynak pártokról van szó, de így kiderült az igazság

– énekelte Jovanov a fent már említett Politikának.

Választások

Milenko Jovanov, az énekes politikus (Forrás: Facebook, Milenko Jovanov)

Arról, hogy az ötlet nem tőle származik, Jovanov honlapja tanúskodik leginkább, amelyen egyebek között az olvasható az egyik lapszemlében, hogy a küszöb megemelését a Dačić-féle Szerbiai Szocialista Párttal társutas Egységes Szerbia vezetője, Dragan Marković Palma javasolta még tavaly novembereben.

Az öt százalékos cenzushoz történő visszatérés azt jelentené, hogy a következő választásokon 3 millió szavazó esetén nem 90 ezer, hanem 150 ezer szavazatra lenne szükség a parlamentbe történő bejutáshoz.

Ez azért felelne meg a legnagyobb kormánypártnak, mert nem jutnának be a parlamentbe a Szerb Haladó Pártot szélsőjobbos pozícióból bíráló politikai erők, és a parlamenti helyek leosztása esetén több mandátumot kapnának a nagyobb pártok, amivel csökkenne a kormányalakítás körüli bizonytalanság is.

Az elmondottakból kiderül, hogy van olyan kérdés, amelyben a szerb ellenzéki és kormánypártok ugyanazt dudolásszák, még ha más kottára is, a végeredmény azonban ugyanaz: sem a szerb kormány, sem az ellenzék nem szeretné a parlamentben látni a szélsőjobbot, vagy netalán annak nacionalista utcai megfelelőjét, a Népi Járőrséget, amely, ha nem is saját jogon, de a fent említett Dveri és Zavetnici által lehetne továbbra is befolyással a szerbiai “politikai realityre”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava