Connect with us

Szerbia

A szerb alkotmánybíróság betilthatja a szerdai tüntetést szervező csoportokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Milan Antonijević szerint a szerb alkotmánybíróság betilthatja a szélsőjobboldali csoportokat, amelyeket minden bizonnyal Oroszországból finanszíroznak
Milan Antonijević szerint a szerb alkotmánybíróság betilthatja a szélsőjobboldali csoportokat, amelyeket minden bizonnyal Oroszországból finanszíroznak (Kép forrása: Euronews, screenshot)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerbiai alkotmánybíróság betilthatja azokat a szervezeteket, amelyek a szélsőjobb belgrádi tobzódása mögött állnak. Milan Antonijević, ismert belgrádi jogász úgy nyilatkozott a Tanjug szerb állami hírügynökségnek, hogy erre akkor kerülhet sor, ha bebizonyosodik, hogy a szerb elnöki hivatal környékén szerdán demonstráló szervezetek az alkotmányos rend felforgatására törekszenek, fegyverkeznek, vagy terrorizmushoz hasonló cselekményeket akarnak elkövetni.

A média megágyaz az alkotmánybírósági döntésnek

Antonijević véleménye szerint a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadsága biztosított Szerbiában, viszont az állam kötelessége reagálni, ha valaki átlépi ezeknek a szabadságjogoknak a határát.

– Az Alkotmánybíróságnak ezt figyelembe kell vennie, amikor azt ítéli meg, hogy melyik szervezeteket kell betiltani. Miután emberi jogokkal foglalkozom, nekem nem tetszik a tiltásnak ez a módja, de egyes esetekben indokolt lehet

– jelentette ki Antonijević, aki arra emlékeztetett, hogy nem ez lenne az első eset, hogy szélsőséges politikai szervezeteket tiltanak be, merthogy 2011-ben erre a sorsra jutott profasiszta Nacionalni stroj (Nemzeti arcvonal) , 2012-ben pedig a szintén jobboldali Obraz (Becsület, átvitt értelemben).

– Ez egy olyan küzdelem, amelyben az államnak folyamatosan ébernek kell lennie. A terrorszervezetekhez hasonló csoportokat nem szabad finanszírozni vagy támogatni, és nem szabad teret adni nekik, hogy nyilvánosan terjesszék az eszméiket, amelyek nem állják ki az alkotmányosság és a törvényesség próbáját, és amelyek összeegyeztethetetlenek az emberi jogokkal

A Népi Járőrség szabadságot követel szerdán éjszaka letartóztatott vezetőjének, nem az alkotmánybíróságtól, hanem az "internet népétől"

A Népi Járőrség szabadságot követel szerdán éjszaka letartóztatott vezetőjének, Damjan Kneževićnek, természetesen nem az alkotmánybíróságtól, hanem az „internet népétől” (Forrás: Narodna Patrola)

– nyilatkozta a Tanjugnak Antonijević, aki szerint tíz éves szünet után ismét fel-feltűnnek azok a személyek is, akik az akkor betiltott Obrazt vezették.

Miután ez a téma felmerült a szerbiai médiában, nem zárható ki, hogy a hatóságok előbb, vagy utóbb betiltják a Népi Járőrség (Narodna Patrola) elnevezésű szervezetet, és ez a Tanjug-interjú bizonyos értelemben ennek az előkészítése a médiában, vagyis megkezdődött a „közvélemény ráhangolása” a gondolathoz.

A Népi Járőrség törvényen kívül helyezésére valószínűleg csak második körben kerül sor, első körben minden bizonnyal a szerb rendőrség betiltja az ukrajnai „első évfordulójára” – félő, hogy sok lesz még – bejelent oroszbarát, szélsőjobboldali megmozdulást Belgrádban.

A közvélemény ráhangolása

A közvéleményt tehát először az „évfordulós tobzódás” betiltására készítik fel, bár egy ilyen lépésnek megvan a maga kockázata még akkor is, hogy szerdán maga a szerb elnök is – talán először – negatív kontextusban emlegette az orosz félkatonai alakulatot, a Wagner Csoportot.

A szerb állami hírügynökség által idézett Antonijević mindenesetre úgy véli, hogy „indokolt” a február 24-re meghirdetett tüntetés betiltása.

– Szerintem van elég ok a nagygyűlés betiltására, ha tekintettel vagyunk az ilyen jellegű tiltakozások agresszivitására. A belügyminisztérium foglalhat úgy állást, hogy egy ilyen összejövetel erőszakot szül

– nyilatkozta az emberi jogi kérdésekben jártás szerb ügyvéd, aki szerint február 24-én Szerbiának szolidaritást kellene inkább mutatnia az áldozatokkal. Nem kizárt, hogy ilyen megmozdulások is lesznek, ezért az ukrajnai háborús évforduló nagy kockázatú napnak fog számítani Szerbiában, ha csak nem tiltanak be minden tömeges rendezvényt „egy kalap alatt”.

Minek ide alkotmánybíróság?

Rendőrkordon Damjan Knežević és a szerb elnöki palota bejárata között (Forrás: Narodna Patrola, amelyet akár be is tilthatnak)

Viszont a szerdai belgrádi demonstrációi résztvevői – akik várhatóan megadják a február 24-re tervezett tüntetés alaphangját is – egyáltalán nem úgy gondolják, hogy az áldozatokkal illene szolidaritást vállalni.

Ők szerdán is azt skandálták, hogy „Idén Kijevben, jövőre Prizrenben”, és a következő egy hétben ez az álláspontjuk aligha változik meg.

Antonijević a szóban forgó interjúban arra is utalt, hogy az alkotmányos rend megdöntésére irányuló bűncselekmény egyik súlyosabb formája, hogy ha ez a tevékenységet külföldről finanszírozzák.

A sorok között ebben az is benne van, hogy a szerbiai szélsőjobbot külföldről (értsd: Oroszországból) látják el pénzzel, vagy a Wagneren, vagy más csatornákon keresztül, a lényeg ugyanaz.

– Az alkotmányos berendezkedés erőszakos megdöntésére irányuló felszólítás alapvetően fennáll, de hogy ennek milyen súlyosabb formái vannak, azt a nyomozásnak kell feltárnia

– jelentette ki a szerb ügyvéd, aki úgy vélte, hogy a nyomozás eredménye jelzésértékű lehet a szerbiai közvélemény számára abban a tekintetben, hogy Szerbiában ki szolgálja az ország érdekeit, és ki akarja lerombolni azokat, és erre a célra milyen eszközöket használna fel.

Akiben most felmerül a gyanú, hogy a szerb elnök mindezt a saját nimbuszának suvickolására, értsd fényesítésére fogja felhasználni, az jó irányba tapogat.

A valóság és a propaganda határa

Antonijević a Tanjug szerb állami hírügynökség szerint úgy fogalmazott, hogy Szerbiának párbeszédre van szüksége, mert az a legfontosabb az ország fejlődése és a lakosság biztonsága szempontjából.

Ezzel gyakorlatilag a kincstári álláspontot „tette magáévá”, persze az sem zárható ki, hogy ha a hivatalostól eltérő véleményen lett volna, akkor a szavait az állami hírügynökség nem hozza le.

A Tanjug szerint az ismert szerb ügyvéd azt is mondta, hogy nem az a patriotizmus, ha bárki is az alkotmányos rend megdöntésére szólít fel, hanem inkább az, hogy ha az emberek az alkotmány és a törvények szellemében cselekszenek.

Itt már abba is hagynánk, mert lassan a valóság és a propaganda közötti mezsgyére tévedünk, ám Antonijević felvetett egy olyan gondolatot is, amelyen egy pillanatig még érdemes eltöprengeni:

– Azt hiszem, hogy az elmúlt 30 évben inverzió történt, mert ma azokat nyilvánítják árulónak, akik a mindannyiunk számára fontos emberi jogokat és értékeket képviselik, a hősök pedig oda kerülnek, ahol azoknak lenne a helyük, akiket a társadalomnak szégyellnie kell.

A cenzor (értsd: szerkesztő) valószínűleg elaludt, vagy unta már a sok okoskodást, és véletlenül kiengedte ezt az elgondolkodtató mondatot.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból az nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti nemzeti sajtótájékoztatón a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotában leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, vagy esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava