Connect with us

Szerbia

NÉPPÁRT: Az Európai Unióban nincs konszenzus Szerbia megbüntetését illetően

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerbiai Néppárt alelnöke szerint az Európa Unió képtelen megbüntetni Szerbiát, ha nem járul hozzá Koszovó felvételéhez az ENSZ-be
A szerbiai Néppárt alelnöke szerint az Európa Unió képtelen megbüntetni Szerbiát, ha nem járul hozzá Koszovó felvételéhez az ENSZ-be (Forrás: Screenshot: Nova)
A cikk meghallgatása

Miroslav Aleksić a szerbiai Néppárt (Narodna stranka, NS) alelnöke és parlamenti csoportjának a vezetője – aki nem keverendő össze a pedofíliával megvádolt azonos nevű filmrendezővel – azt mondta, hogy Szerbiának “el kell utasítania” a francia-német javaslatot, mert az ország azzal semmit nem nyer, viszont az elfogadásával területet veszít, miután a dokumentum kilátásba helyezi Pristina (értsd: Koszovó) ENSZ-tagságát”. A Néppártot az erősen nacionalista érzelmű Vuk Jeremić alakította 2017-ben, és azóta is ő vezeti. Jeremić 2012 ás 2013 szeptembere között az ENSZ Közgyűlés elnöke volt.

Ha Koszovó az ENSZ tagja lesz, jön a Nagy- Albánia

A Néppárt frakcióvezetője szerint Szerbia semmit sem veszít azzal, ha elutasítja a francia-német tervet, mert az Európai Unió nem képes szankciókat bevezetni ellene.

– Az Európai Unióban nincs konszenzus a Szerbia elleni szankciók bevezetését illetően, a külföldi cégek pedig a profit miatt és a saját érdekük szolgálatában vannak itt, nem politikai okokból

– nyilatkozta Aleksić a Nova S televíziónak, és mindezzel kapcsolatban a spanyol miniszterelnöknek egyik nyilatkozatára emlékeztetett.

– A spanyol miniszterelnök azt mondta, hogy Koszovó Szerbia része, és ő nem tekinti független országnak, de ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét, akkor ő is azt teszi, és az uniós elképzelések szerint Görögország, Románia, Ciprus és Szlovákia is elfogadja Koszovót független államként

– ment bele a helyzet elemzésébe a néppárti alelnök, aki szerint minden Szerbiától függ, mert az öt “rendetlenkedő” uniós állam közül egyik sem mondta azt, hogy elismeri Koszovó függetlenségét, ha Szerbia azt nem teszi meg.

Néppárti határozati javaslat

A szerbiai Néppárt logója

A szerbiai Néppárt alelnöke felfedte azt is, hogy a múltheti parlamenti vita során pártja olyan határozat elfogadását javasolta, amely szerint “Szerbia soha nem ismeri el Koszovót, és ellenzi Pristina ENSZ tagságát”, a “haladó többség” azonban elutasította, hogy napirendre tűzze a javaslatot, ezért a néppárti képviselők elhagyták az üléstermet, mert nem látták semmi értelmét a további jelenlétnek.

– Ha Koszovót felveszik az ENSZ-be, akkor egy vagy két éven belül egyesülhet Albániával, tehát Koszovó elismerése a Nagy- Albánia létrehozásának az alapja

A Néppárt alelnöke és frakcióvezetője parlamenti felszólalása idején (Forrás: Screenshot, RTS)

A Néppárt alelnöke és frakcióvezetője parlamenti felszólalása idején (Forrás: Screenshot, RTS)

– hangoztatta a szerbiai ellenzéki párt frakcióvezetője, aki megismételte, hogy a labda most a szerb térfélen pattog.

Aleksić szerint “a szerb elutasítás esetén az Európai Unióban nincs konszenzus”, ezáltal nincsenek szankciók sem, mert azok bevezetéséhez konszenzusra lenne szükség, így Szerbiát valójában semmi sem fenyegeti.

Ráadásul Szerbia uniós csatlakozása már gyakorlatilag leállt, és nem a francia-német javaslat, hanem éppen Aleksandar Vučić és az általa képviselt politika miatt.

Vučić meztelen

Aleksić szerint a Koszovó és Metohiáról (értsd: Koszovóról) folytatott parlamenti ülés azt bizonyította, hogy “a király meztelen”, mert Aleksandar Vučić szerb elnök semmi olyat nem tudott mondani, amit Szerbia kapott az általa folytatott tárgyalásokkal az elmúlt tíz esztendőben Koszovót illetően”.

– Szerbia mindent elveszített a szerbek lakta északi területeken, az albánok viszont megszerezték az irányítást a tartománynak azon a részén, így ma már minden az övéké, amivel 1999-et követően még nem rendelkeztek

– nyilatkozta az ellenzéki politikus, aki úgy vélte, hogy Vučić kormányra kerülése óta Koszovó megszilárdította a határait, és kezébe ragadta a végrehajtó hatalmat az északi területeken, amelyet szerb szokás szerint Aleksić is “tartománynak” nevezett az interjú során nem is egyszer.

– Az albánok rájöttek, hogy Vučić gyenge tárgyalópartner, mert bűnözés, botrányok és korrupció kíséri a kormányzását, ezért ma már nem egyeznek bele a Szerb Községek Közösségének létrehozásába sem, hanem új követelésekkel hozakodnak elő

– nyilatkozta a belgrádi Nova csatornának Aleksić, aki megjegyezte, hogy a szerb elnök semmiféle tervvel nem hozakodott elő a múltheti parlamenti ülés során, viselkedésével pedig ismételten azt bizonyította, hogy az ülésre egyáltalán semmi szükség nem volt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava