Connect with us

Szerbia

ÁLLAMI DZSIHÁD: A Danas azzal vádolta meg a szerb elnököt, hogy ő áll a fenyegető e-mail mögött

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

danas szerkesztoseg
play icon A cikk meghallgatása

A szerb elnök a kormányközeli Pink televízióban szerepelve elítélte a belgrádi Danasnak címzett fenyegetést, amely szerint az ellenzéki médiaistállóba tartozó liberális napilap/hírportál ellen ugyanolyan merénylet készül, mint amilyet a Charlie Hebdo ellen hajtottak végre 2015 januárjában, amikor a francia hetilap szerkesztőségére támadó két dzsihádista fegyveres 12 embert ölt meg, további 11-et pedig megsebesített. Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy ilyen támadás Szerbiában nem fordulhat elő, és azzal a megjegyzéssel igyekezett csillapítani a kedélyeket, hogy “hagyják az embereket beszélni”.

Állami dzsihád

A szerb hatóságok gyorsan reagáltak a fenyegetésre, a szerkesztőség környékén fokozták a rendőri jelenlétet, az e-mail szerzőjének kilétét azonban egyelőre nem sikerült feltárni. Az újságírók közben átmentek “home office”-ba, és otthonról kezdtek dolgozni.

A Danas legfrissebb kommentárjában ugyanakkor kétségbe vonta, hogy Szerbiában léteznek a levélben emlegetett “új szélsőjobboldali orgyilkos-öngyilkos generációk”, amelyek végrehajtanák a “szerb Charlie Hebdo” feletti halálos ítéletet. Marko Vidojković – akinek a neve szerepel a halállistán – úgy vélte, hogy csak “jó öreg jobboldali és szélsőjobboldali nemzedék létezik, amely bármire képes, ha utasítást, támogatást és pénzt kap a rezsimtől”.

– A szélsőjobboldali hordák urának pozíciójából (a szerb elnök) először elítélte a levelet, majd hozzátette: reméli, hogy ez nem fog megtörténni, ezt követően pedig parancsot adott a láthatatlan fenyegetőknek, hogy engedjék az embereket beszélni

– jegyezte a kommentátor, aki ezzel nem kevesebbet állított, mint hogy az “egész balhé” mögött a szerb elnök áll, és ezt nem csak sejtette, hanem le is írta.

– A szerb államfő langyos reakciója megalapozza a gyanút, hogy ő és a barátai állnak a kollektív kivégzéssel történt fenyegetés mögött

– jegyezte meg Vidojković, akiben az is felvetődött, hogy a fenyegetést Aleksandar Vulin volt belügyminiszter írta, mert az ismeretlen szerző éppen azt a hozzáállást kifogásolta, ami a Vulin által propagált “szerb világgal” kapcsolatos.

Hibrid háború Szerbia ellen

Mindeközben az ismeretlen e-mailező eszmetársra talált a Szerb Haladó Pártban, amelynek egyik képviselője azzal vádolta meg a szerbiai parlamentben a Dragan Šolak szerb médiamágnás által irányított United Media csoporthoz tartozó Danas és Nova hírportált/napilapot, hogy “hibrid háborút folytat” a szerb állam és személyesen Aleksandar Vučić szerb elnök ellen, Koszovó függetlenségét sürgeti, az ottani szerbeket pedig bűnözőkként ábrázolja.

Nebojša Bakarec szerint ezek a lapok/portálok egyértelműen Albin Kurti koszovói miniszterelnök és a “hamis Koszovói állam” propagandistáiként viselkednek. A képviselő egyúttal megkérte a titkosszolgálatokat, hogy vizsgálják ki, ki vezeti a Szerbia elleni hibrid háborút.

– A közelmúltban, a BIA (Biztopnsági és Tájékoztatási Ügynökség) megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Bratislav Gašić belügyminiszter, a BIA akkori igazgatója elmondta, hogy egyre inkább szembetűnőek azok a hibrid veszélyek, amelyeknek Szerbia különösen ki van téve

– mondta Bakarec, aki ezzel arra emlékeztetett, hogy a Szerbiát fenyegető veszélyeket nem csak ő látja, hanem az új belügyminiszter, a volt BIA-főnök is, akit tovább citálva megjegyezte, hogy a “hibrid veszélyeket” legtöbbször külföldi hatalmi központok tervelik ki és idézik elő, hazai szereplők közreműködésével.

– A közelmúltban beindult egy különleges hibrid háború Szerbiával és Aleksandar Vučić elnökkel szemben, ezekben a napokban pedig hibrid háború folyik a koszovói hamis állam és a fasiszta Kurti javára

– hangzott el a szerb kormánypárti lépviselő részéről, aki szerint ennek az egyik megnyilvánulása a horvát és az úgynevezett szerb, valójában azonban szerbellenes média közös kampánya Szerbiában.

– Ezeknek a horvátországi és szerbiai médiumoknak a közös nevezője, hogy az oligarcha (Dragan) Šolak tulajdonában vannak

– mondta a szerb kormánypárti képviselő, aki újfent fasisztázott egyet Kurti számlájára, majd megjegyezte, hogy ez a média az szerbiai ellenzékkel vállvetve démonizálja és bűnözőkként ábrázolja a koszovói szerbeket, aminek egyik megnyilvánulási formája volt, hogy a Šolak tulajdonában lévő média Adolf Hitlerként ábrázolta Vučić elnököt.

A szerb kormánypárti képviselő ezzel kapcsolatban feltette a kérdést a biztonsági szolgálatoknak, hogy valóban a Dragan Šolak tulajdonában lévő média számít-e a Szerbia ellen hibrid háborút folytató, de konkrétan meg nem nevezett külföldi hatalmi központok hazai disztribútorának.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava