Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bulgária

LESZ GÁZ: Megnyitották a Görögország és Bulgária közötti interkonnektort

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Üzembe helyezték a Bulgária és Görögország közötti 182 kilométer hosszú gáz rendszerösszekötőt (interkonnektort)
A cikk meghallgatása

Üzembe helyezték a Bulgária és Görögország közötti 182 kilométer hosszú gáz rendszerösszekötőt (interkonnektort), vagyis rövidítve az IGB-t. A kereskedelmi működés megkezdésére szervezett ünnepségen a két ország vezetőin kívül részt vett az azeri, a macedón és a szerb elnök, a román miniszterelnök, valamint az Európai Bizottság vezetője. Az interkonnektor beüzemelésével lehetővé válik, hogy Bulgária azeri gázzal váltsa ki az orosz gázt. A résztvevők egyike megjegyezte, hogy ez az összekötő rendszer nagyon fontos pillanatban készült el. A szerbiai interkonnektor jövőre tervezett megépítését követően a magyar pozíciók is javulhatnak, bár ebben az esetben eléggé a sor végén áll Magyarország.

Elégséges és olcsó gáz

A bolgár miniszterelnök a Szófiában tartott ünnepségen kijelentette, hogy a görög-bolgár interkonnektor megfizethető gázárat biztosít Bulgária és partnerei számára. Galab Donev úgy fogalmazott, hogy az új gázvezeték elegendő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy kielégítse az összes bolgár fogyasztó igényeit, azon kívül hogy biztosítja a források és a földgázellátási útvonalak diverzifikálását Bulgária számára.

– Ennek a rendszerösszekötőnek a létezése kevésbé sebezhetővé teszi hazánkat, és ezáltal javítja tárgyalási pozíciónkat

– fogalmazott a bolgár kormányfő, aki rámutatott arra, hogy az IGB Görögország és Bulgária számára nemcsak egy kereskedelmi együttműködési megállapodás, hanem az egymás iránti felelősségvállalás és a szolidaritás bizonyítéka.

Donev szavai szerint az interkonnektorban rejlő lehetőségek még nyilvánvalóbbá válnak azt követően, hogy jövő év végén várhatóan üzembe helyezik az Alexandrúpoli mellett létesülő görög LNG-terminált.

A görög miniszterelnök a rendezvényen úgy nyilatkozott, hogy az összekötő rendszer lehetővé teszi az azeri gáz Bulgáriába irányuló szállítását, és megakadályozza, hogy Oroszország fojtogató ölelésben tartsa a régiót, és egyúttal növeli Európa energiaellátásának biztonságát. Kiriákosz Micotákisz kijelentette: nagyon örült annak, hogy Ursula von der Leyen hangsúlyozta, mennyire fontos az erős közös európai álláspont az orosz zsarolással szemben.

Az Európai Bizottság vezetője a szófiai ünnepségen megjegyezte, hogy IGB új korszakot jelent Bulgária számára, amely eddig a gáz 80%-át Oroszországtól szerezte be a mostani “szörnyű háború” előtt.

– Európában minden megvan, ami ahhoz kell, hogy megszabaduljon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól

– fogalmazott a bizottsági elnök, aki szerint az európai eltökéltség és a közös döntések nélkül az EU széttöredezetté válik. Von der Leyen elmondta, hogy az EU-nak “csökkentenünk kell az energiaköltségeket, miközben meg kell őriznünk az egyenlő versenyfeltételeket az egységes piacon”.

Sztevo Pendarovszki macedón államfő azt emelte ki, hogy a rendszerösszekötő nagyon fontos időpontban érkezik a régió és az egész európai kontinens számára, hiszen ez egy új lehetőség a gázellátás diverzifikálására nem csak a Balkánon, hanem egész Délkelet- Európában.

Aleksandar Vučić az ünnepségen arról beszélt, hogy ez egy fontos nap Szerbia számára is, hiszen egy év múlva elkészül a Szerbia és Bulgária közötti rendszerösszekötő, vagyis megszűnik Szerbia 100%-os függősége az orosz gáztól. A szerb államfő az Instagramon még hozzátette, hogy Szerbia rákapcsolódása erre a rendszerre az egész Nyugat- Balkán infrastruktúrája szempontjából különösen jelentős.

Aki nélkül mindez nem jöhetett volna létre, az nem más, mint İlham Əliyev, aki 2003 óta elnökli hazáját, és aki – hogy a helyzet még érdekesebb legyen – közvetlenül az ukrajnai háború kitörése előtt a Kremlben 43 pontból álló szövetségi nyilatkozatot írt alá Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A felek akkor megállapodtak, hogy szükség esetén katonai segítséget nyújthatnak egymásnak, valamint hogy konzultációba kezdenek, ha valamelyik biztonságát veszély fenyegeti.

İlham Əliyev Szófiában most arról beszélt, hogy Azerbajdzsán új gázmezőket kezd üzemeltetni, és növeli kívánja a kitermelést.

– A projekt nagyon fontos szerepet fog játszani az energiabiztonság biztosításában és az európai gázellátás diverzifikálásában. Az energiabiztonság minden ország nemzetbiztonságának része, ezt bizonyítja a világ jelenlegi helyzete is

– mondta az azeri elnök, aki úgy fogalmazott a Déli Gázfolyosó az egyik legnagyobb infrastrukturális projekt a kontinensen, és megváltoztatta Európa energiatérképét, Azerbajdzsán pedig büszke arra, hogy elindította ezt a folyosót, amely új útvonalon és új forrásból juttatja el a gázt a fogyasztókhoz.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava