Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

VENDÉGEK: Drónok Knin felett, az oroszok vagy az embercsempészek kémkednek?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dronok knin felett
A cikk meghallgatása

A spliti Slobodna Dalmacija híradása szerint, a múlt héten Knin felett több ízben is azonosítatlan drónokat észleltek. Az égi tünemények között egy komoly, 3 méter átmérőjű is akadt, a többiek ennél jóval kisebbek, a quadcopterek népes családjába sorolhatók. Knin a kilencvenes években a horvátországi szerb szakadárok főhadiszállása volt, fontos vasúti csomópont, a város környékén jelentős katonai létesítmények és raktárak vannak. Korábban ebben a térségben voltak a spliti katonai körzet fegyver- és üzemanyagtartalékai. Knin a sokat emlegetett Vihar hadművelet idején került horvát kézre.

Mindenkit a guta kerülget

A drónok meglehetősen kényes helyen vizsgálódtak, a Golubić és Potkonje kaszárnyák/katonai támaszpontok felett, miért is a biztonsági szervek, a rendőrség és katonaság is rendesen ideggörcsöt kapott. A szemtanúk leírása szerint a drónok 1,2 – 2 kilométer magasságban repültek, illetve köröztek, hogy végül rendre Bosznia- Hercegovina irányába távozzanak. Egy alkalommal egészen alacsonyra ereszkedtek a 4. páncélos zászlóalj laktanyája felett, mobil telefonnal lencsevégre (mobilvégre) is kapták őket.

A drónok este hat óra tájt szoktak megjelenni, és 22-23 óra környékén távoztak. A Slobodna tudósítása szerint egy alkalommal nyolc drón is körözött Knin felett, sőt valamiféle kötelékben is repültek. Jelen pillanatban senki sem tud semmit, illetve nem mond semmit ezzel kapcsolatban, így természetesen a közösségi médiában a legvadabb találgatások látnak napvilágot.

Ezek közül a legtetszetősebb az, hogy tulajdonképpen a bosznia szerbek állnak a dolog hátterében, akik Moszkva számára szolgáltatnak adatokat a NATO és Schengen peremvidékéről.

Bár ez eléggé tetszetős és baljóslatú ahhoz, hogy az emberek veszélyeztetve érezzék magukat, mégsem túl valószínű. Egyrészt azért, mert az oroszoknak jelenleg máshol van dolguk, nem a Balkánon, másrészt pedig azért, mert az itt látott drónok nem tartoznak a katonai légieszközök családjába.

Még a 3 méteres is eleve civil rendeltetésű, általában a katasztrófavédelem, tűzoltóság, határrendészet alkalmazza őket, a többit meg simán meg lehet venni a boltban, vagy az Aliexpresszen, némi adócska megfizetésével, hogy az állam is jól járjon.

Ennél valószínűbbnek tűnik, hogy a drónok a migránsokat szállító embercsempészeknek keresnek új útvonalakat, mivel ebben az “üzletágban” van annyi pénz, hogy még egy ilyen akciót is megengedhetnek maguknak.

Persze, ennek meg az a szépséghibája, hogy a Balkánon nem így működnek a dolgok. Ha valaki csempészni akar valamit/valakit, annak a legegyszerűbb és legolcsóbb módja az, hogy lefizet egy-két éhbéren tengődő zsarut, vámőrt, vagy – ami még ennél jobb – rendőrfőnököt.

A reakciók váratnak magukra

A szokatlan helyzet egyedül az ellenzéki Siniša Hajdaš Dončić, a parlament belpolitikai és nemzetbiztonsági bizottságának elnöke volt hajlandó kommentálni, aki azt mondta, hogy információi szerint körülbelül két hete négy drónt láttak, és valamilyen formációban repültek.

Szavai szerint a katonai hírszerzés “aktív vizsgálatot folytat”, és amint a jelentésük elkészül, tájékoztatják az ország államvőt és a miniszterelnököt, valamint az általa vezetett bizottságot is.

– Laikusként azt mondhatom, hogy bármi lehet az ok, de nem akarok spekulációba bocsátkozni, amíg nem látom a jelentést

– jelentette ki Hajdaš Dončić, aki nem volt hajlandó kommentálni a kémkedő szerbekről és oroszokról szóló (összeesküvés)elméletet.

Mindenesetre, kissé kínos

Akárhogy van is, az eset kissé kínos Horvátország számára, mert a “repülő kasztni” márciusi megjelenését követően ez az eset ismételten rávilágít a horvát légvédelem siralmas állapotára.

Némi túlzással Horvátország jelenleg körülbelül ott tart, mint a hidegháborús viccben az albán légvédelem, amely az öklét rázza az égre: tehetetlen és tanácstalan.

Ezek ugyan védtelen, kommerciális drónok, amelyeknek a rádiójeleit elméletileg könnyű megzavarni, de nem sokkal nehezebb őket befogni, vagy lelőni sem, különösen mert katonailag érzékeny terület felett repkednek.

Az esettel kapcsolatban megszólalt ugyan a horvát miniszterelnök, de sokkal okosabbak nem lettünk, mert a nyilatkozata a márciusi kijelentéseinek szintjét súrolta.

– Tudunk róla, és minden illetékes szolgálat, mindenekelőtt a Honvédelmi Minisztérium igyekszik utánajárni, miről is van szó, figyelemmel kísérik a helyzetet. Meglátjuk. Majd kiderül

– mondta mindenkit megszégyenítő határozottsággal Plenki

– Lehet találgatni, hogy ez egy idegen ország akciója-e, migránscsempészek-e, vegy csak egyesek hülyéskednek, és drónokat eresztenek fel. Ha kiderül, akkor elmondjuk

– tette hozzá még a horvát kormányfő, ezek után már mindenki nyugodtan alhat.

Dr. Sc. Tonći Prodan, a horvát kikötők biztonságával foglalkozó “Portus et Navem” tanácsadó cég alapítója és igazgatója, aki közel két évtizedig a horvát nemzetbiztonsági rendszer irányítási és műveleti feladatait látta el, azt mondta a spliti kollégáknak, hogy miután a kémkedés általában titokban folyik, és ezért rendes körülmények között követelménynek számít, hogy a drónokat ne vegyék észre, a knini esemény inkább tűnhet provokációnak, és ezért nem zárható ki, hogy a történtek a “geopolitikai küzdelem” részét képezik, Horvátország NATO tagságát helyezve előtérbe.

– Azonban legvalószínűbb, hogy adatgyűjtésről, azaz a hírszerzési tevékenységekről van szó. És bizonyára szolgálataink már rendelkeznek bizonyos információkkal, amelyeket érthető módon nem lehet nyilvánosságra hozni

– mondta Prodan, így hát tovább tarthatják magukat a történetek az oroszoknak kémkedő boszniai szerbekről, az embercsempészekről, vagy a Földet leigázni készülő marslakókról.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava