Connect with us

Szerbia

KI AZ ÚR A HÁZBAN? A szerb elnök, Amerika, valamint az igazi és a hamis melegek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hill vucic
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Furcsa körülmények közepette tartották meg nemrégiben a belgrádi EuroPride 2022 elnevezésű rendezvényt, amelynek hullámai még ma sem ültek el teljesen. A rendezvényt követően a szerb rendőrség egy török és egy olasz állampolgár ellen feljelentést tett nemzeti, faji és vallási gyűlölet és intolerancia szításának gyanúja miatt, és elfogató parancsot adott ki ellenük, mivel nem elérhetők a szerb hatóságok számára. A szerb belügyminisztérium az ügyészséggel konzultálva további nyolc személyt tiltott ki az országból, miközben a szervezők máris bejelentették, hogy a jövő szeptemberben újabb felvonulást tartanak. Indoklásuk szerint ezt azért tették meg már most, hogy a hatóságoknak legyen idejük felkészülni a felvonulás biztosítására. A BALK belgrádi munkatásra most azt elemzi, hogy mekkora támogatottságot élveznek a szerb társadalomban az ilyen jellegű rendezvények. Itt jegyezzük meg, hogy a “meleg” kifejezést a BALK hasábjain szinonimaként használjuk, és semmiféle negatív tartalmat nem tulajdonítunk neki.

Igazi és nem igazi melegek

A melegfelvonulás – csakúgy, mint egy évtizeddel ezelőtt – ismét vitákat váltott ki a szerb társadalomban. Ám ha valaki megkapargatná a közvélemény hozzáállásáról szóló kommunikációs felszínt, akkor arra a következtetésre juthatna, hogy a kérdéssel kapcsolatos megosztottság valójában olyan konfliktus, amely néhány érdekáramlat között zajlik a társadalmi és politikai eliten belül, miközben az emberek többsége nem látja szívesen az ilyen rendezvényeket, de sürgetőbb és nagyobb problémái miatt nemigen foglalkozik vele.

Bár a dolgok idén egy kicsit másképp néztek ki, mint korábban, a mátrix azonban alapjában véve nem változott. Ezúttal egy nemzetközi eseményről volt szó, vagyis az Európai Büszkeség Hétről, amelynek Belgrád adott otthont.

Az EuroPride mintegy 130 különböző eseményből álló fesztivál volt, amelyet a tervek szerint egy nagy sétával zártak volna a szerb főváros központjában, valamint a Belgrád egyik szimbólumának számító várnál, a Kalamegdán erődnél, az útvonal azonban később változott.

Érdekes tény, hogy a jelen szöveg írójának ismeretségi körébe tartozó melegek többsége nem kívánt részt venni az összejöveteleken, mert úgy gondolták, hogy a rendezvény alapvetően nem a problémák megoldását, hanem a meleg aktivisták népszerűsítését és gazdagodását szolgálta, miközben az “LMBT+ jogok védelmezőinek” szerepében tetszelgők közül sokaknak semmi közük sincs a homoszexualitáshoz.

A rendezvény leginkább a hatalomról és a jól jövedelmező munkákról szólt, amit az is mutat, hogy az LMBT-populáción belül egyre több a konfliktus, a “valódi melegek”, valamint a jogok és a kiváltságok gyakorlását kisajátítók között.

Józanul felmérve a helyzetet, ha kizárjuk annak valós veszélyét, hogy az LMBT-közösség tagjai a másság miatt sértések, támadások vagy erőszak áldozatává válnak a környezet elutasító magatartásából következően, Szerbiában a melegeket jogilag (és gyakorlatilag) nem éri különösebb diszkrimináció sem a polgári jogok, sem az oktatás, a munkavégzés és végsősoron a politikai előmenetel területén. Egyetlen kivétel van, a szerb jog nem ismeri el az azonos neműek házasságát, és az azonos neműek nem fogadhatnak örökbe gyermeket – ez viszont olyan kérdés, amelyet nyilvánosan kellene megvitatni.

Egyértelmű viszont, hogy a problémák megoldásához nincs meg a jószándék – mindenekelőtt az állam részéről, amely a megosztottságot a társadalmon belüli konfliktusok előidézésére használja fel, merthogy ezeknek a megoldása által jó pontokat gyűjthet be, végül pedig (politikai) hasznot húzhat a helyzetből.

Vučić brillírozik

Vučić pontosan ebben a diszciplínában jeleskedik. Kezdetben a meleg lakosság védelmezőjének mutatkozott be, mondván, nem engedi, hogy bárki is bántalmazza/megverje a másságukat nyíltan kifejező személyeket, aztán egy idő után meggondolta magát, és bejelentette az EuroPride, vagyis az annak a “fénypontját” jelentő séta törlését/betiltását, mondván, hogy akkor sem változtat a döntésén, ha Joe Biden hívja fel, és ezt kéri tőle. Itt jegyzendő meg, hogy a melegfelvonulás betiltását követelő belgrádi “családbarát” demonstrációk, valamint Porfirije pátriárka álláspontja, miszerint Europride-ot nem szabad megtartani, minden bizonnyal befolyásolták Vučićot abban, hogy ilyen álláspontot alakítson ki.

Ugyanakkor vannak, akik úgy vélik, hogy Vučić maga szervezte a melegellenes összejöveteleket, hiszen az elnök édesapja és néhány Vučićhoz közel álló politikus is megjelent rajtuk.

Ezzel párhuzamosan az is egyértelmű, hogy a kormánynak nincs semmiféle tekintélye. A polgárok többsége lenézi Ana Brnabićot, többek között éppen szexuális irányultsága miatt, miközben a melegjogokat támogató személyek közül sokan felróják neki, hogy illegálisan létrehozott közösségben él, ráadásul élettársa gyermekének szülőjeként tünteti fel magát. Mindezt az LMBT-közösség többi tagja a jelenlegi törvények értelmében nem teheti meg.

Ezt a megüresedett területet töltötte be Vučić, akit ezúttal is a Nyugat-barát ellenzék segített, ragaszkodva az EuroPride megtartásához. Ezzel ők maguk is elhatárolódnak a szavazók többségétől, akik ellenzik a rendezvény megtartását, és akik a nap végén úgy tekintettek Vučićra, mint a helyes döntéseket hozó államférfira.

A szerb belügyminisztérium úgy döntött, hogy betiltja a melegaktivisták felvonulását, valamint a velük szemben demonstráló állampolgárok minden megmozdulását. Más források szerint csak a séta útvonalát módosították, ahogy azt a szervezők bejelentették, és ahogy azt a külföldi diplomaták is kívánják.

A melegfelvonulás legnagyobb támogatója Christopher Hill amerikai nagykövet volt, aki maga is részt vett a fesztivál megnyitásán és a felvonuláson is. Ő már nehéztüzérség, akivel Vučićnak nem szabad dacolnia, kivéve a rezsimhű televíziókban történő szájtépést. Szerbia elnöke ilyen helyzetekben általában azt teszi, hogy másra hárítja a felelősséget, és aztán csendben marad, amíg nem ül el a vihar. Aztán mindentől elhatárolódik, és elmagyarázza a választóknak, hogy neki semmi köze az egészhez, de ennek meg kell történnie.

Ezúttal azonban az EuroPride egyik szervezője, Goran Miletić némileg összekeverte a szálakat, aki többször is kijelentette, hogy Vučić személyesen támogatásáról biztosította őt, és személyes garanciák és vállalt az ügyben.

A mai napig nem világos, hogy a rendőrség betiltotta-e a tüntetést, és minek a következménye, hogy a rendőrök még csak nem is kiabáltak a “a rendetlenkedő” aktivistákkal, akik között ott volt az Európai Parlament több képviselője és a diplomáciai kar jó néhány tagja. Mindez valószínűleg a szerb elnök és az amerikai nagykövet közötti sakkjátszmában dőlt el az eredmény, Vučić ugyanis néhány órával a New York-ba történő elutazása és a felvonulás megtartása előtt találkozott Hillel, bár tagadta, hogy a megbeszélés alkalmával a melegfelvonulás szóba került.

A melegfelvonulás “felemás megtartása” azonban nem erre utal, Vučić pedig a választók előtt hivatkozhat arra, hogy a rendőrség betiltotta a felvonulást, miközben Európa felé igazolta, hogy Szerbia mégiscsak szabad ország.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava