Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

KI AZ ÚR A HÁZBAN? A szerb elnök, Amerika, valamint az igazi és a hamis melegek

hill vucic
MEGKONZULTÁLTA A NAGYKÖVETET: A szerb elnök és az amerikai nagykövet a cikkben említett találkozó alkalmával (Instagram)

Olvasási idő: 4 perc

Furcsa körülmények közepette tartották meg nemrégiben a belgrádi EuroPride 2022 elnevezésű rendezvényt, amelynek hullámai még ma sem ültek el teljesen. A rendezvényt követően a rendőrség egy török és egy olasz állampolgár ellen feljelentést tett nemzeti, faji és vallási gyűlölet és intolerancia szításának gyanúja miatt, és elfogató parancsot adott ki ellenük, mivel nem elérhetők a szerb hatóságok számára. A szerb belügyminisztérium az ügyészséggel konzultálva további nyolc személyt tiltott ki az országból, miközben a szervezők máris bejelentették, hogy a jövő szeptemberben újabb felvonulást tartanak. Indoklásuk szerint ezt azért tették meg már most, hogy a hatóságoknak legyen idejük felkészülni a biztosítására. A BALK belgrádi munkatásra most azt elemzi, hogy mekkora támogatottságot élveznek a szerb társadalomban az ilyen jellegű rendezvények. Itt jegyezzük meg, hogy a “meleg” kifejezést a BALK hasábjain szinonimaként használjuk, és semmiféle negatív tartalmat nem tulajdonítunk neki.

Igazi és nem igazi

A melegfelvonulás – csakúgy, mint egy évtizeddel ezelőtt – ismét vitákat váltott ki a szerb társadalomban. Ám ha valaki megkapargatná a hozzáállásáról szóló kommunikációs felszínt, akkor arra a következtetésre juthatna, hogy a kérdéssel kapcsolatos megosztottság valójában olyan konfliktus, amely néhány érdekáramlat között zajlik a társadalmi és politikai eliten belül, miközben az emberek többsége nem látja szívesen az ilyen rendezvényeket, de sürgetőbb és nagyobb problémái miatt nemigen foglalkozik vele.

Bár a dolgok idén egy kicsit másképp néztek ki, mint korábban, a mátrix azonban alapjában véve nem változott. Ezúttal egy nemzetközi eseményről volt szó, vagyis az Európai Büszkeség Hétről, amelynek adott otthont.Az EuroPride mintegy 130 különböző eseményből álló fesztivál volt, amelyet a tervek szerint egy nagy sétával zártak volna a szerb főváros központjában, valamint a Belgrád egyik szimbólumának számító várnál, a Kalamegdán erődnél, az útvonal azonban később változott.

Érdekes tény, hogy a jelen szöveg írójának ismeretségi körébe tartozó melegek többsége nem kívánt részt venni az összejöveteleken, mert úgy gondolták, hogy a rendezvény alapvetően nem a problémák megoldását, hanem a meleg aktivisták népszerűsítését és gazdagodását szolgálta, miközben az “LMBT+ jogok védelmezőinek” szerepében tetszelgők közül sokaknak semmi közük sincs a homoszexualitáshoz.

A rendezvény leginkább a hatalomról és a jól jövedelmező munkákról szólt, amit az is mutat, hogy az LMBT-populáción belül egyre több a konfliktus, a “valódi melegek”, valamint a jogok és a kiváltságok gyakorlását kisajátítók között.

Józanul felmérve a helyzetet, ha kizárjuk annak valós veszélyét, hogy az LMBT-közösség tagjai a másság miatt sértések, támadások vagy erőszak áldozatává válnak a környezet elutasító magatartásából következően, Szerbiában a melegeket jogilag (és gyakorlatilag) nem éri különösebb diszkrimináció sem a polgári jogok, sem az oktatás, a munkavégzés és végsősoron a politikai előmenetel területén. Egyetlen kivétel van, a szerb jog nem ismeri el az azonos neműek házasságát, és az azonos neműek nem fogadhatnak örökbe gyermeket – ez viszont olyan kérdés, amelyet nyilvánosan kellene megvitatni.

Egyértelmű viszont, hogy a problémák megoldásához nincs meg a jószándék – mindenekelőtt az állam részéről, amely a megosztottságot a társadalmon belüli konfliktusok előidézésére használja fel, merthogy ezeknek a megoldása által jó pontokat gyűjthet be, végül pedig (politikai) hasznot húzhat a helyzetből.

brillírozik

Vučić pontosan ebben a diszciplínában jeleskedik. Kezdetben a meleg lakosság védelmezőjének mutatkozott be, mondván, nem engedi, hogy bárki is bántalmazza/megverje a másságukat nyíltan kifejező személyeket, aztán egy idő után meggondolta magát, és bejelentette az EuroPride, vagyis az annak a “fénypontját” jelentő séta törlését/betiltását, mondván, hogy akkor sem változtat a döntésén, ha Joe Biden hívja fel, és ezt kéri tőle. Itt jegyzendő meg, hogy a melegfelvonulás betiltását követelő belgrádi “családbarát” demonstrációk, valamint Porfirije pátriárka álláspontja, miszerint Europride-ot nem szabad megtartani, minden bizonnyal befolyásolták Vučićot abban, hogy ilyen álláspontot alakítson ki.Ugyanakkor vannak, akik úgy vélik, hogy Vučić maga szervezte a melegellenes összejöveteleket, hiszen az édesapja és néhány Vučićhoz közel álló politikus is megjelent rajtuk.

Ezzel párhuzamosan az is egyértelmű, hogy a kormánynak nincs semmiféle tekintélye. A polgárok többsége lenézi Ana Brnabićot, többek között éppen szexuális irányultsága miatt, miközben a melegjogokat támogató személyek közül sokan felróják neki, hogy illegálisan létrehozott közösségben él, ráadásul élettársa gyermekének szülőjeként tünteti fel magát. Mindezt az LMBT-közösség többi tagja a jelenlegi törvények értelmében nem teheti meg.

Ezt a megüresedett területet töltötte be Vučić, akit ezúttal is a nyugatbarát ellenzék segített, ragaszkodva az EuroPride megtartásához. Ezzel ők maguk is elhatárolódnak a szavazók többségétől, akik ellenzik a rendezvény megtartását, és akik a nap végén úgy tekintettek Vučićra, mint a helyes döntéseket hozó államférfira.

A szerb belügyminisztérium úgy döntött, hogy betiltja a melegaktivisták felvonulását, valamint a velük szemben demonstráló állampolgárok minden megmozdulását. Más források szerint csak a séta útvonalát módosították, ahogy azt a szervezők bejelentették, és ahogy azt a külföldi diplomaták is kívánják.

A melegfelvonulás legnagyobb támogatója Christopher Hill amerikai nagykövet volt, aki maga is részt vett a fesztivál megnyitásán és a felvonuláson is. Ő már nehéztüzérség, akivel Vučićnak nem szabad dacolnia, kivéve a rezsimhű televíziókban történő szájtépést. elnöke ilyen helyzetekben általában azt teszi, hogy másra hárítja a felelősséget, és aztán csendben marad, amíg nem ül el a vihar. Aztán mindentől elhatárolódik, és elmagyarázza a választóknak, hogy neki semmi köze az egészhez, de ennek meg kell történnie.

Ezúttal azonban az EuroPride egyik szervezője, Goran Miletić némileg összekeverte a szálakat, aki többször is kijelentette, hogy Vučić személyesen támogatásáról biztosította őt, és személyes garanciák és vállalt az ügyben.

A mai napig nem világos, hogy a rendőrség betiltotta-e a tüntetést, és minek a következménye, hogy a rendőrök még csak nem is kiabáltak a “a rendetlenkedő” aktivistákkal, akik között ott volt az Európai Parlament több képviselője és a diplomáciai kar jó néhány tagja. Mindez valószínűleg a és az amerikai nagykövet közötti sakkjátszmában dőlt el az eredmény, Vučić ugyanis néhány órával a New York-ba történő elutazása és a felvonulás megtartása előtt találkozott Hillel, bár tagadta, hogy a megbeszélés alkalmával a melegfelvonulás szóba került.A melegfelvonulás “felemás megtartása” azonban nem erre utal, Vučić pedig a választók előtt hivatkozhat arra, hogy a rendőrség betiltotta a felvonulást, miközben felé igazolta, hogy Szerbia mégiscsak szabad ország.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: