Connect with us

Szerbia

KI AZ ÚR A HÁZBAN? A szerb elnök, Amerika, valamint az igazi és a hamis melegek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Furcsa körülmények közepette tartották meg nemrégiben a belgrádi EuroPride 2022 elnevezésű rendezvényt, amelynek hullámai még ma sem ültek el teljesen. A rendezvényt követően a szerb rendőrség egy török és egy olasz állampolgár ellen feljelentést tett nemzeti, faji és vallási gyűlölet és intolerancia szításának gyanúja miatt, és elfogató parancsot adott ki ellenük, mivel nem elérhetők a szerb hatóságok számára. A szerb belügyminisztérium az ügyészséggel konzultálva további nyolc személyt tiltott ki az országból, miközben a szervezők máris bejelentették, hogy a jövő szeptemberben újabb felvonulást tartanak. Indoklásuk szerint ezt azért tették meg már most, hogy a hatóságoknak legyen idejük felkészülni a felvonulás biztosítására. A BALK belgrádi munkatásra most azt elemzi, hogy mekkora támogatottságot élveznek a szerb társadalomban az ilyen jellegű rendezvények. Itt jegyezzük meg, hogy a “meleg” kifejezést a BALK hasábjain szinonimaként használjuk, és semmiféle negatív tartalmat nem tulajdonítunk neki.

Igazi és nem igazi melegek

A melegfelvonulás – csakúgy, mint egy évtizeddel ezelőtt – ismét vitákat váltott ki a szerb társadalomban. Ám ha valaki megkapargatná a közvélemény hozzáállásáról szóló kommunikációs felszínt, akkor arra a következtetésre juthatna, hogy a kérdéssel kapcsolatos megosztottság valójában olyan konfliktus, amely néhány érdekáramlat között zajlik a társadalmi és politikai eliten belül, miközben az emberek többsége nem látja szívesen az ilyen rendezvényeket, de sürgetőbb és nagyobb problémái miatt nemigen foglalkozik vele.

Bár a dolgok idén egy kicsit másképp néztek ki, mint korábban, a mátrix azonban alapjában véve nem változott. Ezúttal egy nemzetközi eseményről volt szó, vagyis az Európai Büszkeség Hétről, amelynek Belgrád adott otthont.

Az EuroPride mintegy 130 különböző eseményből álló fesztivál volt, amelyet a tervek szerint egy nagy sétával zártak volna a szerb főváros központjában, valamint a Belgrád egyik szimbólumának számító várnál, a Kalamegdán erődnél, az útvonal azonban később változott.

Érdekes tény, hogy a jelen szöveg írójának ismeretségi körébe tartozó melegek többsége nem kívánt részt venni az összejöveteleken, mert úgy gondolták, hogy a rendezvény alapvetően nem a problémák megoldását, hanem a meleg aktivisták népszerűsítését és gazdagodását szolgálta, miközben az “LMBT+ jogok védelmezőinek” szerepében tetszelgők közül sokaknak semmi közük sincs a homoszexualitáshoz.

A rendezvény leginkább a hatalomról és a jól jövedelmező munkákról szólt, amit az is mutat, hogy az LMBT-populáción belül egyre több a konfliktus, a “valódi melegek”, valamint a jogok és a kiváltságok gyakorlását kisajátítók között.

Józanul felmérve a helyzetet, ha kizárjuk annak valós veszélyét, hogy az LMBT-közösség tagjai a másság miatt sértések, támadások vagy erőszak áldozatává válnak a környezet elutasító magatartásából következően, Szerbiában a melegeket jogilag (és gyakorlatilag) nem éri különösebb diszkrimináció sem a polgári jogok, sem az oktatás, a munkavégzés és végsősoron a politikai előmenetel területén. Egyetlen kivétel van, a szerb jog nem ismeri el az azonos neműek házasságát, és az azonos neműek nem fogadhatnak örökbe gyermeket – ez viszont olyan kérdés, amelyet nyilvánosan kellene megvitatni.

Egyértelmű viszont, hogy a problémák megoldásához nincs meg a jószándék – mindenekelőtt az állam részéről, amely a megosztottságot a társadalmon belüli konfliktusok előidézésére használja fel, merthogy ezeknek a megoldása által jó pontokat gyűjthet be, végül pedig (politikai) hasznot húzhat a helyzetből.

Vučić brillírozik

Vučić pontosan ebben a diszciplínában jeleskedik. Kezdetben a meleg lakosság védelmezőjének mutatkozott be, mondván, nem engedi, hogy bárki is bántalmazza/megverje a másságukat nyíltan kifejező személyeket, aztán egy idő után meggondolta magát, és bejelentette az EuroPride, vagyis az annak a “fénypontját” jelentő séta törlését/betiltását, mondván, hogy akkor sem változtat a döntésén, ha Joe Biden hívja fel, és ezt kéri tőle. Itt jegyzendő meg, hogy a melegfelvonulás betiltását követelő belgrádi “családbarát” demonstrációk, valamint Porfirije pátriárka álláspontja, miszerint Europride-ot nem szabad megtartani, minden bizonnyal befolyásolták Vučićot abban, hogy ilyen álláspontot alakítson ki.

Ugyanakkor vannak, akik úgy vélik, hogy Vučić maga szervezte a melegellenes összejöveteleket, hiszen az elnök édesapja és néhány Vučićhoz közel álló politikus is megjelent rajtuk.

Ezzel párhuzamosan az is egyértelmű, hogy a kormánynak nincs semmiféle tekintélye. A polgárok többsége lenézi Ana Brnabićot, többek között éppen szexuális irányultsága miatt, miközben a melegjogokat támogató személyek közül sokan felróják neki, hogy illegálisan létrehozott közösségben él, ráadásul élettársa gyermekének szülőjeként tünteti fel magát. Mindezt az LMBT-közösség többi tagja a jelenlegi törvények értelmében nem teheti meg.

Ezt a megüresedett területet töltötte be Vučić, akit ezúttal is a Nyugat-barát ellenzék segített, ragaszkodva az EuroPride megtartásához. Ezzel ők maguk is elhatárolódnak a szavazók többségétől, akik ellenzik a rendezvény megtartását, és akik a nap végén úgy tekintettek Vučićra, mint a helyes döntéseket hozó államférfira.

A szerb belügyminisztérium úgy döntött, hogy betiltja a melegaktivisták felvonulását, valamint a velük szemben demonstráló állampolgárok minden megmozdulását. Más források szerint csak a séta útvonalát módosították, ahogy azt a szervezők bejelentették, és ahogy azt a külföldi diplomaták is kívánják.

A melegfelvonulás legnagyobb támogatója Christopher Hill amerikai nagykövet volt, aki maga is részt vett a fesztivál megnyitásán és a felvonuláson is. Ő már nehéztüzérség, akivel Vučićnak nem szabad dacolnia, kivéve a rezsimhű televíziókban történő szájtépést. Szerbia elnöke ilyen helyzetekben általában azt teszi, hogy másra hárítja a felelősséget, és aztán csendben marad, amíg nem ül el a vihar. Aztán mindentől elhatárolódik, és elmagyarázza a választóknak, hogy neki semmi köze az egészhez, de ennek meg kell történnie.

Ezúttal azonban az EuroPride egyik szervezője, Goran Miletić némileg összekeverte a szálakat, aki többször is kijelentette, hogy Vučić személyesen támogatásáról biztosította őt, és személyes garanciák és vállalt az ügyben.

A mai napig nem világos, hogy a rendőrség betiltotta-e a tüntetést, és minek a következménye, hogy a rendőrök még csak nem is kiabáltak a “a rendetlenkedő” aktivistákkal, akik között ott volt az Európai Parlament több képviselője és a diplomáciai kar jó néhány tagja. Mindez valószínűleg a szerb elnök és az amerikai nagykövet közötti sakkjátszmában dőlt el az eredmény, Vučić ugyanis néhány órával a New York-ba történő elutazása és a felvonulás megtartása előtt találkozott Hillel, bár tagadta, hogy a megbeszélés alkalmával a melegfelvonulás szóba került.

A melegfelvonulás “felemás megtartása” azonban nem erre utal, Vučić pedig a választók előtt hivatkozhat arra, hogy a rendőrség betiltotta a felvonulást, miközben Európa felé igazolta, hogy Szerbia mégiscsak szabad ország.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava