Connect with us

B A Balkanac

Popkaleidoszkóp No.1, gyászmisével

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tra baba lan
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valamely minapi hír szerint a belgrádi nagytemetőben, méghozzá az arra érdemesült polgárok sejtelmesen susogó fasorában örök nyugalomra helyezték Kornelije Kovač zeneszerzőt, zenészt és korszakalkotó csapatalapítót. A szerb poprock terén egykor vezető szerepet játszó Korni grupa főemberét, dalmestert, zongoristát, jobb kedvében mókakirályt (Trla baba lan… vagyis ahogy anyóka nyüstöli a lent – hi-hi-hi-ha-ha-ha-la-la-la.) és egyáltalán a műfajában irányadó művészt, nem utolsósorban producert. A zongora, az elektromos gitár meg a dob, illetve a jól artikulált, erősen előtérbe türemkedő férfi vokál hangja kísérje végig a mennyei úton, a jóságos isten nyugosztalja őt.

Kornelije ugyan Nišben született, méghozzá távoli 1946-ban, de szüleivel korán Szabadkára költözött. Az önéletrajzában szerbül leírt sorait olvasgató rajongói számára jól tudottan: apától és szerb anyától származott, ám arról nincs pontos infónk, milyen szinten beszélte az apanyelvét. Állítólag a közepes színvonalat elérte Kornél, ugyanakkor hosszú Ady-idézeteket tudott mondani, ami nem mindegyik, sőt – objektíve – kevés sajátja. E sorok írójának egyik, mára már úgyszintén néhaivá vált haverja szerint Bato fejből tudta szavalni Ady Endre Kocsiút az éjszakában címet viselő költeményét, amely bevallottan ihletadó volt számára. (Tudjuk, ez az a “Milyen csonka ma a Hold…” stb.) Állítólag létezett is egy konkrét változata e vers fordításának, amelyet saját maga követett el, az azonban – sajnos – nincs birtokunkban. Nem is láttuk soha, de hiszünk az elmondónak.

Dióhéjba tömörített életrajza szerint egyébként a hasonnevű Kovács nagyapa egykor a szabadkai opera dirigenseként kereste kenyerét, említett apuka pedig a híres szabadkai filharmonikusok hegedűseként. Ettől nem esett távol az édesanya sem, aki az opera kórusában énekelt, és állítólag gyönyörű, selymes hangja volt. A fiú, aki közben befejezte a gimnáziumot, maga is zenei pályát választott, e célból csakhamar a belgrádi zeneakadémiára felvételizett, azonban nem járt sikerrel. Olyan fokú lehetett a lebőgés, hogy erről később nem is beszélt szívesen, ugyanakkor az álmait nem adta fel. Ami Belgrádban nem, Szarajevóban sikerült. – Tréfásan úgy adta elő később ezt a témát itt méltatott emberünk, hogy a szerb fővárosi kis albérlete állatira messze esett az akadémiától, úgyhogy halálosan elunta a dolgot, mire odaért, viszont Szarajevóban másként alakult a bérlés, ezzel együtt a csörlés-csévélés. Magyarán a siker se maradt el.

Háborúról akkor és ott még nem volt szó, ahogy ebben a szövegkörnyezetben talán – fene tudja? – később sem lesz. A még megíratlan lentiekben. Példának okáért nem beszélünk hosszabban a jugó multikulti haláláról, amely multikultúrának egyik kimagasló figurája volt éppen: Kovács Kornelije- Kornélunk. A híres férfiú, aki több dalfesztivált, mindenféle szakmai díjat nyert, rakás lemezt adott ki úgy, hogy sikeres pályafutását egy dzsessz trióval kezdte, és csak később váltott műfajt, valamint teljes egészében bandát. Pontosabban ő találta ki és hívta életre a saját magyar becenevéről elkeresztelt Korni grupát, alapította meg azt az együttest, amely a hatvanas évek végén kb. a hetvenesek közepéig létezett, egész Jugóban, sőt annak a határain túl is népszerű volt, s hogy végül miért esett szét ez a jól működő formáció, mely titkos féreg foga rágta, a fene tudná rendesen megmondani. Ma már így Kornél sem. Mindenesetre a Korni grupa, amely The Kornelyans névvel portyázott külföldön, keményebben tudott hangzani a megszokottnál, s olyan akkori csillagok fordultak meg benne, mint például Vladimir Furduj Furda dobos, Josip Boček gitáros, Dado Topić énekes és még sokan mások. Utóbbiról megjegyzendő, hogy Topić pont a még keményebb hangzásra vágyva távozott közülük, szép pályát futott be, hogy valahol a kétezres években lehessen olvasni a nevét azok a tezgások, illetve haknizók között, akiket már senki se kíván alkalmazni.

– Elkopott volna ez a remek hang, mint példának okáért Robert Planté a Zeppelinből? – kérdés nyitva marad.

A Korni szétesése után – rövidre fogva a maradékot – Kovács Kornél egy időre Angliába költözött, ahol továbbra is zenével foglalkozott, ugyanakkor príma interjúkat készített. Például ő kapta mikrofonvégre a legendás Rick Wakemant a progresszív rock berkeiből a hazai Džuboks magazin számára. Aztán Spanyolországban – szintén jó példának okáért – Balkan címmel saját lemezt adott ki. Visszatérve otthon producerkedett. Olyan kiemelkedő személyek/együttesek producere volt, mint például Bajaga, a Riblja čorba vagy stílszerűen: a Poslednja igra leptira (A pillangó utolsó tánca). Közben mintegy félszáz filmzenét írt. 2005-ben Szabadka díszpolgárává választották. Kornelije Kovač nyolcvanegy évet élt.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

B A Balkanac

BRZRKR, ÉRTVE? (K. Reeves sokoldalú tehetségéről)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

BRZRKR Reeves
A világ egyes tájain - vagy bizonyos társadalmi struktúrákban - továbbra is a véres jelenetek a leginkább szórakoztatók. A legújabb darab, a BRZRKR: Bukott birodalom, várhatóan november 29-én lesz először kapható az Egyesült Államokban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Akár a görög mitológiában, létezik egy halhatatlan hős. Erről a figuráról azt is tudjuk, hogy kereken 80 ezer éves, amihez nehéz lenne megfelelő számú gyertyát elhelyezni valamely szülinapi torta tetején. Ő BRZRKR, akit senki sem tud megállítani.

Berzerker (lásd az ang. „berserk”-et!) egy vad harcos. Nem kimondottan az az a lelkileg is vívódó tragikus hős, ugyanakkor isteni erő birtokosa. Szitává lövik, megkéselik, felrobbantják, bármit tesznek is, neki meg se kottyan. Semmi sem akadályozhatja meg abban – ahogy bizonyos Bélus írja online –, hogy például egyetlen mozdulattal kikapja az ellenfél bordáját, majd azzal szúrja nyakon, vagy leszakítsa a karját, utána azzal fenekelje el. Aztán bizony – csak semmi komikum, ugye, inkább totál fekete – széttapossa a fejét, hogy kifröccsenjen az agyvelő.

– Mégis ki olvas ilyeneket? – teszi fel a kérdést Hétköznapi Geekságok BANG! főcím alatt tavaly írt blogjában Bélus, hogy rögtön meg is válaszolja: ő. Bizony, ő olvas ilyeneket. Mert miként mondja: bár a történet nem egy veretes valami, az első füzet véres akciói „lekötötték a szemét”. Ugyanis van olyan, hogy az embernek olyasfajta képregény kell, amin nem szükséges sokat agyalni. Értékelése szerint a rajzok teljesen rendben vannak, neki kifejezetten tetszett az a „minimál stílusuk”.(Minimalizmusuk.)

Reeves, BRZRKR

Ezen az oldalon a szövegíró nem volt túl serény, így a fordítónak sem akadt túl sok dolga

Egyáltalában így minden rendben is van ezzel a munkával, amelyet egyébként némi bíbelődéssel és a többi, de viszonylag könnyedén be lehet szerezni a neten. Minden oké tehát KEANU REEVES és MATT KINDT szövegíró, nem utolsósorban RON GARNEY rajzoló közös produkciójával, amelynek első része 2021 márciusában látott napvilágot.

Mostanság viszont Belgrádból érkezett a hír, hogy a második rész immár elérhető szerbül, méghozzá a System Comics összes csatornáján. – Tehát ott a BRZRKR 2 a megfelelő boltok virtuális vagy valós kirakatában, tapintható füzet formájában ugyancsak. (Puha kötés, latin betűk, 136 old.) A belgrádi cikkek szerint a mellesleg nagy Đoković-rajongó, szerbek felé úgyszintén adakozási hajlammal forduló, legalábbis annak látszó „Kijanu Rivs” ismét hódít a szerb fővárosban. Ilyen formában tehát: mozin kívül is erősen aktív Berzerkerünk. Néhol ott látható a világhálón BRZRKR a legendás, Jugóban egykor nagyot kaszáló Dylan Dog társaságában, felvetve a kérdést: vajon érzik-e egymást vetélytársaknak? Az elérhető képek tanúbizonysága szerint nem. Mindegyikük más és más ordító igazságtalansággal, rémséges konfrontálódással van maradéktalanul elfoglalva, ezzel együtt köztük szent a béke. (Nincs Balkán-szindróma.)

Úgy, mellesleg vajon tudják-e, mi köze a híres képregényhős magándetektívnek, Dylan Dognak a magyarlakta Máriafalvához? A válasz Sándor Zoltán írásában keresendő a veszprémi Ex Symposion 2019/104-es sztripszámában. Címe: Az első Erzsébet-szobor nyomában. Sajnos, az Ex támogatás híján ellehetetlenült, Ex-szé vált, nincs már folytatás. Esetleg BRZRKR tudna segíteni? Vagy netán Dylan Dog, esetleg összesített erőkkel, ha már egyszer az isteni beavatkozás elmaradt? – Jó, a dupla vagy triplacsavaros kérdés pusztán érdekesség óhajt lenni, miközben vélhetően nincs messze a valóságtól. Mindegy, vissza Neóhoz! (Vagy komikus, esetleg lakodalmi muzsikás formájában Neonhoz.)

Mármost, hogy maga Keanu Reeves mesélte-e volt így a szerb sajtónak, vagy csak a mátrixa, BRZRKR tudja, egyre megy. Ott úgy jelent meg még ’22-ben, hogy a világhírű színész Szerbiában is adakozni óhajt a rászorulóknak, s ebben a kérdésben tántoríthatatlan. Állítólag nagyon tetszett neki, hogy arrafelé mekkora lelkesedéssel fogadták a BRZRKR első részét – tudomása szerint a könyvkiállításon valósággal ökölharcoltak érte –, ezért kifejezett szimpátiával néz az országra. Különben úgy általában elmondta, hogy kifejezetten röstelli, mennyit keresett pl. éppen a Mátrix-sorozattal, amelyet képregények, videojátékok és egyebek követtek, ezért szívesen bogozza ki a dohányzacskót, amikor olyan embertársakat lát, akiknek igencsak kell a segítség. – Tegyük hozzá, ebben Reeves csakugyan nem hazudik, hatalmas pénzt adott oda példának okáért a leukémia leküzdésére.

vuleta

VÁLOGATÓS KORMÁNYZAT: A napokban köszöntötte a szerb kormányzat a világbajnokságon ezüstérmet szerző kosárlabdázókat, és az újabb tenísztornát nyerő Novak Đokovićot, az ünnepségre viszont nem hívták meg Ivana Vuleta világbajnok távolugrót. – Egyszerűen nem megyek sehova hívatlanul – írta az X-portálon Vuleta.(Forrás: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Arról viszont nincs tudomásunk, vajon értesült-e a hatalmas ugrásaival az „egész világot térdre kényszerítő” Ivana Vuleta újabb rekordjairól, ámbátor miért is ne, s abban az esetben picit jó lehetne a szerb atlétikához úgyszintén. Úgy pluszban.

Bájdövej megjegyzendő, az emitt, Magyarhonban se nagyon ártana. Ellenére annak, hogy milyen remek atlétikai világbajnokság zajlott a közelmúltban Pesten, ahol éppen Ivana oly csodálatos aranyat ugrott. Mint valami mesebeli hős, mint valami tárt szárnyú lepke, káprázatos íve után homokba fúródó izmos angyal, viccen kívül. Óriásit röpült népének határtalan örömére, s már most ott van a legendáriumban. Oda illő deli női figurája vajon benne lesz-e valamelyik képregényben? (Nos, Neon?)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava