Connect with us

Szerbia

VUČIĆ LEVADÁSZÁSA: A szerb elnök nem vette át a német-francia javaslatot, mert fájt a feje

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

NY vucic djuric gigapixel standard scale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 8 perc

Az albániai sajtóban a napokban megjelent egy dokumentum, amelyet állítólag a német és a francia kancellári, illetve elnöki megbízott adott át, illetve adott volna át a minap a koszovói miniszterelnöknek & a szerb államfőnek, és amely a koszovói válság békés megoldására tesz 13 javaslatot, valójában azonban csak egyet tizenhárom pontra szétszedve. A múlt szombat/vasárnap óta New Yorkban tartózkodó szerb államfő szerdai beszédére készül, amelyet az ENSZ közgyűlése előtt mond majd el, így nem tudott most az újabb javaslatokkal foglalkozni, meg különben is már “fáj a feje az egésztől”.

Pride helyett dzsoggingolás

Szombaton azt tapasztaltuk, hogy Aleksandar Vučić valamilyen okból kifolyólag nem volt a fedélzeten a melegfelvonulás idején, a parádét ezért Ana Brnabić miniszterelnök vezényelte le eléggé népmesei módon, miszerint volt is LMBT-séta, meg nem is volt, de ezt ne rójuk fel neki, a szerb miniszterelnök nem a magyar mese- és mondavilágon nevelkedett.

Tény viszont, hogy Vučić szombaton úgy tűnt el a jobb fenéken, mintha nem is ő lenne a kapitány, hogy aztán amerikai idő szerint másnap reggel az Instagramon tegyen közzé egy fényképet, amelyen Marko Đurić szerbiai nagykövet társaságában látható a Times Square-n, eléggé sportos kiadásban.

– Marko, nagy sportoló, a kora reggeli órákban eligazítja (brieffeli) idősebb barátját, mielőtt az fárasztó és fontos megbeszéléseken venne részt New York-ban

– írta a fényképhez fűzött kommentárjában a szerb elnök, aki tehát egy kis amerikai dzsoggingolás miatt testálta át Brnabićra a “testhezálló feladatot”, pedig annak is voltak némi teendői, merthogy ő képviselte Szerbiát II. Erzsébet volt brit uralkodó londoni gyászszertartásán, és hétfőn, nem pedig szerdán.

Mondani sem kell, hogy több, mint 22 ezren kedvelték Vučić sportos bejegyzést az Istagramon, ahol azonban – talán most először – disszonáns hangokat is tetten lehetett érni, már nem csak a csápolók éltették a “szerb nép büszkeségét”, ahogy egy Vučić-fan tisztelte meg a szerb elnököt.

av ny

Többen is kifejezték nemtetszésüket amiatt, hogy a szerb elnök a Pride előtti utolsó pillanatban lépett le, egy bátor férfiú pedig feltette azt az elnöki szempontból kényelmetlen kérdést, miszerint a szerb nép vajon mivel érdemelte ki, hogy megint elárulják, ki tudja hányadik alkalommal? A bejegyzés 43 lájkot kapott, ebből is látszik, hogy a hozzászóló nincs egyedül a véleményével.

A francia-német rendezési terv

Ezt követően derült ki, hogy Németország és Franciaország miben fondorkodik, és nemrégiben miért menesztett közvetítőket gyors hirtelenséggel előbb Pristinába, majd Belgrádba. A két ország az tervezi, hogy jövőre, a Koszovó és Szerbia között folyó párbeszédet miniszterelnöki szintre emelő brüsszeli megállapodás 10. évfordulóján új szakaszt nyit a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben. Erről az Albanian Post számolt be, amely közzétette az ezzel kapcsoltban készült eléggé vázlatos tervet.

Az új keretrendszer állítólag azt követően került kidolgozásra, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár kinevezte a maga megbízottját a Szerbia és Koszovó között folyó tárgyalások felgyorsítására.

A három és fél oldalas terv tíz évre szóló víziót kínál, és 13 pontban sorolja fel a teendőket, amelyeket három fejezetbe csoportosít, gyakorlatilag felvázolja annak a menetét, hogy miként kellene zajlania a rendezésnek, és hogy miként lehetne megoldást találni a “két állam” viszonyának normalizálására.

Az első pont kiemeli, hogy “2023 közepéig el kell érni a kapcsolatok érdemi normalizálását”, a második pont pedig azt tárgyalja, hogy Koszovó és Szerbia két különálló “jogi és politikai realitás”, amelyeket a párbeszédben részt vevő valamennyi félnek el kell ismernie.

– Minden félnek, tehát Pristinának (Koszovónak), Belgrádnak (Szerbiának) és Brüsszelnek (vagyis az EU-nak, ami az összes EU-tagállamot jelenti, beleértve a vonakodókat is)

– olvasható a dokumentumban, amely azt is igyekszik tisztázni, hogy Szerbia nem tekintheti magát késznek az uniós csatlakozásra a Koszovóval fenntartott politikai, jogi és diplomáciai kapcsolatok teljes normalizálása nélkül.

A dokumentum itt azonban tesz némi engedményt, tekintettel arra, hogy Szerbia EU-csatlakozása még messze van, ezért ebben a szakaszban, vagyis most még, Szerbiának nem kell (jogilag) elismernie Koszovót.

A negyedik pont azt mondja ki, hogy az elismerés helyett Szerbiának egyelőre külön “politikai és jogi valóságként” kell elfogadnia Koszovó létezését, majd három pontra bontva elmagyarázza azt is, hogy mit jelent a függetlenség elfogadása.

– Koszovónak és Szerbiának teljesen normalizálnia kell a kapcsolatait, lehetővé téve az emberek és az áruk kétoldalú mozgását

– áll a második fejezet első pontjában, amihez tartozik az a figyelmeztetés, hogy a kapcsolatok normalizálódásának tükröződnie kell a valóságban is.

Az Albanian Post meg nem nevezett forrásai szerint Németország és Franciaország ragaszkodik ehhez a ponthoz, miután “ez a két hatalmas állam, amely Európai Unió pillére, harmonizálta a Nyugat- Balkánnal kapcsolatos politikáját”.


Júliusban írtuk a BALK-on

A BALK-on eddig két álláspontot képviseltünk viszonylag következetesen, az egyik a daytoni szerződés kikukázása, a másik pedig a nyugat-balkáni országok (tömbben történő) felvétele az Európai Unióba. Lehet, hogy valaki mégis olvas bennünket? Júniusban a következőket írtuk:

Végezetül zárjuk rövidre a kérdést a balkáni csatlakozás ügyében, amelyben mind mondtuk, senkinek sincs igaza, sem az Európi Bizottságnak, amely készen állna egy negyvenegynéhány milliós Ukrajna befogadására, miközben ódzkodik a körülbelül 20 milliós Balkán integrálásától, sem Magyarországnak, amely szerint a balkáni országok teljesítették az uniós elvárásokat és készen állnak a csatlakozásra.

Nem teljesítették az egyébként szégyenletes módon egyre bővülő elvárásokat, és nem állnak készen a csatlakozásra. És tíz év múlva sem fognak készen állni. Nem kell őket “politikai zsarolás” tárgyáva tenni, de arra sincs szükség, hogy baráti vállveregetés közepette hitegessük őket.

Azért kell felvenni a nyugat-balkáni országokat & népeket, hogy ne verjék be egymás fejét, és hogy ne öljék halomra egymást “saját indíttatásból”, vagy esetleg idegen érdekek szolgálatában. És azért kell felvenni őket, mert uniós csatlakoztatásukkal megakadályozhatjuk, hogy az oroszok, a kínaiak, az arabok és az amerikaiak megvessék a lábukat az Európai Unió szomszédságában, egy olyan területen, ahol az Európai Uniónak kellene lennie. Elvben.


Franciaország támogatja Németországot az úgynevezett berlini folyamat újjáélesztésében és sikerre vitelében, Németország viszont határozottan kiáll Franciaország mellett a nyugat-balkáni “óvatos terjeszkedési politika” végrehajtásában.

Ezért Franciaország és Németország világossá tette Koszovó és Szerbia számára, hogy 2022-ben minél több gyakorlati megállapodást szeretnének látni a két fél részéről, amelyek lehetővé teszik a berlini folyamat sikeres újraélesztését.

A második fejezet harmadik pontja azt mondja ki, hogy “Koszovó külön politikai és jogi valóságként történő elfogadásával összhangban Szerbiának passzív álláspontot kell tanúsítania, és többé nem ellenezheti Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben”. A dokumentum szerint Szerbia irányában “konkrét és nagyon erőteljes kérés”, hogy ne gátolja aktívan a koszovói felvételét az említett szervezetekbe. Itt csak mellékesen jegyezzük meg, hogy Vučić szerdán a koszovói tagság ellen fog szónokolni az ENSZ-ben, és többé-kevésbé a Koszovó ellenes nemzetközi kampányt szolgálhatja Ivica Dačić visszaemelése is a szerb kormányba.

De térjünk vissza a dokumentumhoz, amelyben itt érünk el ahhoz a ponthoz, miszerint Koszovó függetlenségét elismeri az öt uniós tagállam, amely ezt eddig elutasította, ez pedig lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy a hat nyugat-balkáni állam tagságát egyetlen blokként kezelje.

A dokumentum taglalja azt is, hogy Koszovó ENSZ-tagsága attól függ, hogy Oroszország vétózik-e a Biztonsági Tanácsban. Koszovó nemzetközi szervezetekbe történő betagosodása így több fázison mehet keresztül, amíg az EU és az USA nem oldja meg a problémáit Oroszországgal.

Koszovó számára az első lépés, hogy az Európa Tanács tagja legyen. A második szakasz Koszovó felvétele az Interpolba és az UNESCO-ba. A harmadik a NATO-csatlakozási tárgyalások megkezdése és az EU-tagság kérelmezése, majd végül a negyedik szakasz: az ENSZ-tagság megszerzése.

A dokumentum elmagyarázza azt is, hogy mit nyer Szerbia és Koszovó, ha aláírja a megállapodást, és milyen következményekkel jár, ha nem jön létre az egyezmény.

Ami Koszovót illeti, öt EU-tagország elismerését szerezheti meg, ami megnyitja előtte a NATO- és az EU-tagság perspektíváját, Szerbia pedig jelentős pénzügyi és gazdasági segítségben részesül, és ezáltal a térség vezető gazdasági és politikai országává avanzsál.

A dokumentum azt is feltárja, hogy mivel jár a terv elutasítása Belgrád részéről. Ez “gazdasági és pénzügyi elszigetelődéshez” vezet, ami miatt elpártol tőle az az öt uniós ország is, amely egyelőre nem ismeri el Koszovó függetlenségét. A szerzők itt megjegyzik, hogy az EU – a végkifejlettől függetlenül – egységes álláspontot fog képviselni. Ezért Szerbia abba a helyzetbe kerül, hogy ellenkezés esetén elveszíti az olyannyira szükséges gazdasági és politikai támogatást, valamint a tőle elpártoló öt uniós ország szimpátiáját.

Az Albanian Post forrásai megerősítik, hogy ha Szerbia nem hajlandó hivatalosan elismerni Koszovó függetlenségét, nagyon nehéz lesz megállapodásra jutni Koszovóval a Szerb Községek Közösségéről (ZSO), amely által a koszovói szerbek nagyobb fokú autonómiához jutnának.

Megértjük, hogy fáj a feje

Aki eljutott idáig, az biztosan megérti, hogy a szerb elnöknek miért fáj a feje. A szerb kormánypárti médiának azt nyilatkozta, hogy át sem vette a francia-német kezdeményezést.

– Hallottam már ahhoz hasonlókat, amit itt ötletként leírtak, és elég tapasztalt vagyok, ezért tudom, hogy nem kell átvennem egy ilyen papírt

– jelentette ki a New York-i dzsoggingolás után a szerb államfő, aki következő mondatával végképp egyértelművé tette, hogy mit akar, és milyen irányba szeretné vezetni Szerbiát – és itt bosszulja meg magát, hogy a kilencvenes évek “idejétmúlt” politikusai vezetik az országot.

– Esély sincs arra, hogy beengedjük Koszovót az ENSZ-be. Fáj ettől az egésztől a fejem, és ezért nem vettem át azt a papírt

– mondta Vučić, aki szerdai beszédét várhatóan arra építi, hogy Koszovó nem lehet az ENSZ-tagja, az oroszok pedig – mint ahogy azt Bocan- Harcsenko orosz nagykövet megígérte – támogatják a szerb álláspontot.

Mivel a francia-német dokumentumban konkrét számokat nem tartalmaz, ezért azt sem lehet kizárni, hogy van az a pénzt, ami esetleg jobb belátásra bírja a szerb vezetést, csak legyen, aki utána győzi az egész hacacárét finanszírozni.

A Pride-ról szóló egyik cikkünkben megjegyeztük, hogy a melegfelvonulás megtartása volt Vučić első nagy veresége, és hogy megtört, vagy legalábbis összezavarodott a szerb elnök a ránehezedő nyugati nyomás alatt.

Hozzátettük ugyanakkor, hogy abban az esetben könnyebb volt engedni, mert a Pride vonatkozásában nem az volt a tét, hogy télen meleg lesz-e a szerbiai lakásokban, kérdés azonban, hogy mi történik akkor, ha folytatódik a nyugati nyomás Vučićra, és bekövetkezik a szerb elnök második, vagy esetleg harmadik veresége.

Arra most végképp nehéz választ adni, hogy miként fog viselkedni a sebzett vad, merthogy megkezdődött a szerb elnök levadászása.

Ennek a hosszú cikknek a végén ne tévesszük szem elől, hogy Aleksandar Vučić nincs könnyű helyzetben, de az is lehet, hogy kilátástalan helyzetben van, az amerikai nagykövet, Christopher Hill személyében ugyanis tapasztalt ellenféllel került szembe, ráadásul régóta ismerik egymást, Hill mindent tud Vučićról harminc évre visszamenőleg, vele nem lehet bújócskát játszani. És Vučićnak ettől fáj igazán a feje.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava