Connect with us

Szerbia

ELLENTMONDÁSOK: A Szent Száva Érdemrend továbbra is téma Szerbiában, miközben a szerb elnök elhatárolódott az apjától
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az ellenzéki Nova hírportált továbbra is foglalkoztatják a Szent Száva Érdemrend körüli kérdések, miután a napokban Porfirije szerb pátriárka ezt az egyházi kitüntetést adományozta Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. Lapértesülések szerint Orbánt erre az érdemrendre az a szerb püspök terjesztette fel, akit 2021 szeptemberében Áder János a Magyar Érdemrend középkeresztjével (polgári tagozat) tüntetett ki. A témát az is életben tartja, hogy a hétvégén egyházi elismerést kapott Vojislav Šešelj szerb radikális vezető is, aki sokak emlékezetébe csetnikvajdaként él.

Kontinuitás és irrealitás

A Nova hírportál emlékeztetett arra, hogy Porfirije pátriárka püspökként bírálta a Szent Száva Érdemrend odaítélési gyakorlatát, egy alkalommal ki is jelentette, hogy “minden második maffiózó” megkapta ezt az elismerést, amelynek az értéke emiatt igencsak devalválódott. Ezt azzal kapcsolatban említette, hogy a listára felekerült Aleksandar Vučić neve is, a szerb elnök maga is átvehette az említett érdemrendet.

Az igencsak szélsőjobbos Szerb Radikális Párt vasárnap közölte, hogy a Szerb Ortodox Egyház a “Mardár szent püspök érdemrenddel” tüntette ki a párt vezetőjét Vojislav Šešeljt, aki Hágát is megjárta a szerbiai horvátok üldözése miatt, hogy egyéb gaztetteket most ne soroljunk. Ezt az egyházi elismerést ugyanaz a főpap akasztotta a csetnikvajda nyakába, aki lapértesülések szerint a Szent Száva Érdemrendre felterjesztette fel Orbánt. Šešeljnek ez már a második egyházi elismerése, az elsőt 2015-ben azért kapta, mert az “isteni igazságosságot” képviselte az “embertelenségtől bűzlő” hágai törvényszék előtt.

A belgrádi Nova hat olyan személyt sorol fel, akik az utóbbi időben rangos, vagy éppen “rangtalan” szerb egyházi elismerést kaptak. Mindenesetre a névsor mutat némi kontinuitást a miloševići rezsim, és a jelenlegi kormányzat között. Miután hat névről van szó, terjedelmi keretek miatt csak nagyon vázlatosan “méltatjuk” a kitüntettek személyét.

2021 októberében Porfirije pátriárka átadta a Szent Száva Érdemrendet Milorad Vučelićnek a Večernje novosti főszerkesztőjének, akinek a “professzionális újságírás” terén szerzett sokéves eredményeit és a keresztény értékek terjesztésében végzett tevékenységét díjazták. Vučelić – Šešeljtől eltérően – nem járt Hágában, de nagyon kiérdemelte a horvátok és a más népek ellen folytatott uszítás miatt. Vučelić a kilencvenes években a miloševići rezsim “sajtóökle” volt, erről több alkalommal is írtunk, egyéb összefüggéseket most nem sorolunk.

2016-ban Szent Száva Érdemrendet kapott Dragan Marković Palma, aki az Egységes Szerbia nevet viselő pártot vezeti. Ez a politikai szervezet a Slobodan Milošević által alapított Szerbiai Szocialista Párt “örökös társutas” pártja volt és maradt. Ezt a pártot most Ivica Dačić vezeti. Nemrégiben Marinika Tepić ellenzéki képviselő, a Szabadság és az Igazságosság Pártjának alelnöke nyilvánosan vádolta meg Markovićot kiskorú lányok felhajtásával és szexuális zaklatásával.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter és a “szerb világ” szószólója szintén a Szent Száva Érdemrend viselője. Vulint – akinek egy másik egyházi kitüntetése is van – nem nagyon kell a BALK olvasóinak bemutatni. Ez az a miniszter, aki a horvátokat előszeretettel nevezi usztasáknak, az albánokat szkipetároknak (šiptar), az újságírókat drogfüggőknek, egyes minisztertársait pedig a nyugati nagykövetségek munkatársainak. Vulin a kilencvenes években Mirjana Marković (Slobodan Milošević felesége) pártjának szóvivője volt, beleillik ebbe a galeribe.

A szerb kormánytagok közül Siniša Mali pénzügyminiszter is egyházi kitüntetésben részesült, nem is egyben, hanem kettőben. Mali a következő kormányban annak ellenére miniszterelnök-helyettes lesz, hogy a Nova állítása szerint plagizálta a doktori disszertációját.

Van egyházi plecsnije Nikola Selakovićnak is, aki külügyminiszterként néha a szerb elnök táskahordozója, és Bratislav Gašićnak, aki egy szexista botrány után került a szerb titkosszolgálat, a Biztonsági és Tájékoztatási Ügynökség (BIA) élére. Korábban védelmi miniszter volt, még korábban pedig kávét pörkölt, egyébként Aleksandar Vučić egyik legközelebbi barátja. Szülővárosában, Kruševacban ikon is őrzi az alakját, és biztosan imába is foglalják a nevét.

Šešelj kitüntetése

Šešelj kitüntetése nem csak a szerb sajtót foglalkoztatja, hanem természetszerűen a horvátot is, Horvátországban ugyanis a horvát nép “esküdt ellenségének” tekintik a csetnikvajdát, Herkóca és minden egyéb galádság miatt nem véletlenül.

A zágrábi Index a kitüntetésének kérdésének taglalásában korábbi időkre is visszamegy, és megjegyzi, hogy a Szerb Ortodox Egyház sok ellentmondásos személyiséget “emelt az egekbe”, akik közül egyesek a nacionalizmus és a vallás elválaszthatatlanságáról értekeztek, és vallási vezetőként a fasiszta Dimitrije Ljotićot éltették, és “szenté avatta” azokat, akik a második világháborúban bosnyákokat mészároltak le Bosznia- Hercegovinában és Montenegróban.

A horvát portál szerint így “van logika” abban, hogy kitüntetik Šešeljt, és ezzel kapcsolatban Porfirije pátriárka hallgat.

Az Index megjegyzi, hogy politikai üzenetük is van a Szerb Ortodox Egyház által kiosztott kitüntetéseknek. Itt került megemlítésre, hogy Porfirije pátriárka a múlt héten Budapesten átadta a legmagasabb szerb egyházi kitüntetést a magyar miniszterelnöknek a keresztény értékekhez és a két nemzet közötti jó kapcsolatokhoz történő hozzájárulásáért, beleértve ebbe a budai szerb egyházmegye támogatását is.

Šešelj kitüntetése a Szlovéniában tartott Balkán-csúcstalálkozón is szóba került, ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić arról beszélt, hogy a Szerb Ortodox Egyház független az államtól, ezért ebben a kérdésben ahhoz az egyházmegyéhez kell fordulni, amely erre a kitüntetésre felterjesztette a (volt) csetnikvajdát.

– Önök minden nap kitüntetik azokat, akik szerbeket gyilkoltak le, filmeket gyártanak róluk, de erre egyáltalán nem érzékenyek

– fedte meg a nála érdeklődő horvát újságírókat a szerb elnök arra utalva, hogy Horvátországban nemrégiben film készült Ante Gotovina tábornokról és az államalapító Franjo Tuđmanról.

Vučić közben elhatárolódott a vasárnapi egyházi tobzódástól, amelyet a másságot korábban “gyógyíthatatlan rossznak” nevező Porfilije pátriárka vezetésével a pópák a szombatra bejelentett melegfelvonulás ellen szerveztek Belgrádban, és amelyet – érdekes módon – az “egyházi plecsnikkel” rendelkező szerb belügyminiszter nem tiltott be. A vučići elhatárolódás apropója az volt, hogy a szerb elnök édesapja az esti ima alkalmában az első sorokban “csápolt”.

Ezzel kapcsolatban a szerb államfő úgy nyilatkozott, hogy “semmivel sem ért egyet, ami ott elhangzott”, és hozzátette, hogy ő személy szerint nem vett volna részt egy ilyen rendezvényen.

– Én hartártalanul szeretem az apámat, de hogy elmentem volna egy ilyen tüntetésre, hát nem, és semmivel sem érték egyet, ami ott elhangzott, és mint láthatják, ezt nem esik nehezemre kimondani

– üzente haza a szlovéniai Balkán-csúcsról a szerb elnök, aki megpróbál egyensúlyozni a Kelet és Nyugat között, de hogy ez mennyire esik nehezére, és hogy ezt mekkora őszinteséggel teszi, azt nem könnyű megítélni.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia18 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékKontinuitás és irrealitásŠešelj kitüntetése A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd meg ezt a cikket! Szarajevóban...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava