...
Connect with us

Szerbia

A HÁBORÚ JELEI: Az oroszok tovább nyomatják a tézist, hogy háború lesz Koszovó és Szerbia között

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

serbia sign of war
Olvasási idő: 6 perc

A BALK egy héttel ezelőtt arról írt, hogy az orosz média igyekszik elhinteni a „háború magvait” a Balkánon, mert „Oroszországnak úgy hiányzik egy Ukrajna melletti újabb súlyos katonai konfliktus, mint éhezőnek egy falat kenyér”. Az azóta eltelt időben az orosz állami finanszírozású Russia Today (RT) televízió még inkább serénykedik, az elmúlt négy öt napban ugyanis három alkalommal is elővette a témát, beleértve egy ezzel kapcsolatos dokumentumfilmet is.

Az oroszok folytatják az uszítást

Az RT szombaton arról írt, hogy a Nyugat le akarja fegyverezni Európa lőporoshordóját, miközben azt kockáztatja, hogy éppenséggel lángra lobbantja. Ehhez a megállapításhoz az orosz csatorna honlapjára egy történész hosszú visszatekintést „kanyarított”, amelynek kicsengése az volt, hogy a Kis-Jugoszlávia elleni NATO-bombázásokat kitermelő 1999-es esztendő sok tekintetben fordulópont volt az orosz nép számára is.

A másik cikk szerint a szerb hadsereg hadgyakorlatot tartott Koszovó közelében, ennek alapját a szerb honvédelmi minisztérium közleményét idéző Twitter-bejegyzés képezte, miszerint a szerb hadsereg szárazföldi egységeinél napi tevékenységnek számít a kiképzés és a felkészülés a konkrét feladatok végrehajtására.

A Twitter-bejegyzésbe az már nem fért bele, hogy a kiképzés most leginkább azért folyik, hogy fenntartsák a résztvevő egységek magas fokú harckészültségét, és hogy azok szükség esetén gyorsan reagálhassanak a béke, valamint a biztonság megőrzése érdekében a „Koszovó és Metóhia Autonóm Tartomány” közigazgatási vonalán. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a közlemény linkjét csatolták a Twitter-bejegyzéshez, így a cirill ábécé ismerői megérthették a lényeget.

Itt csak finoman jegyezzük meg, a szerb közlemény tartománynak nevezi Koszovót, és közigazgatási vonalnak a határt, ami „bevett szófordulat” a szerbiai közbeszédben.

Az RT teljesítményének csúcsa az utóbbi napokban az a közel félórás dokumentumfilm, amelyet az RT Szerbiábal kapcsolatban sugárzott.

A háború jelei

Mielőtt nekilátnánk az RT által készített „alkotás” ismertetésének, meg kell jegyeznünk, hogy egy rövidke cikkben lehetetlen visszaadni a film egész tartalmát, ráadásul – miután profi tévésekről van szó – a látvány, a hangeffektek, a zenei aláfestés, mind-mind annak látszatát kelti, hogy itt dráma lesz, illetve hogy már dráma van. Ezt az érzetet kelti a film elején látható közlés is, miszerint a „nyugalom megzavarása következik”.

A film elején a készítők felidézik a szerb rendszámtáblákra vonatokozó koszovói rendeletet és annak ideiglenes áthidalását a szerb nemzeti szimbólum leragasztásával. Ezzel kapcsolatban kizárólag azok szólalnak meg, akik méltatlankodnak a „ragasztósdi” miatt.

A saját országomból megyek a saját országomba, és le kell ragasztanom a saját államom szimbólumát

– dörmögött egy idősebb férfi, amire jól rímelt egy másik megszólaló nyilatkozata, aki szerint ez csak addig tart, amíg a szerbek nem szerzik vissza Koszovót, vagyis nem tér vissza a szerb hadsereg és a szerb rendőrség az elszakított területre.

A film azzal viszi tovább ezt a gondolatot, hogy a rendszertáblák leragasztásával nem az egyszerű emberek, az egyszerű szerbek, hanem egyesen a belgrádi vezetés megalázása történik, amihez az RT talált egy szerb „elnöki gesztust”, illetve kézmozdulatot, amellyel Aleksandar Vučić tehetetlenségét támasztotta alá nem túl barátságos módon, amit még barátságtalanabb szövegkörnyezetbe ágyazott be.

A brnjaki határátkelőnél történt lövöldözés, akárcsak száz évvel ezelőtt Szarajevóban, majdnem globális válsághoz vezetett

– mondta a film narrátora, aki új háborút kezdett vizionálni.

Mivel még csak a második percnél tartunk, kicsit „felgyorsítjuk” a cikket, hogy be tudjuk mutatni a galeri tagjait, akikre a Russia Today alapoz.

A galeri

Az első említésre méltó személy Feđa Dimović Flex, aki a nacionalizmust „megzenésítő” Beogradski sindikat „nemzeti romantikus rapperbanda” tagja.

Koszovó Szerbia déli tartománya, amelyet jelenleg NATO-megszállás alatt van, így egy mestereséges bűnözői állam jött létre

– mondta Flex, aki általában fiatalok ezreit bolondítja nézeteivel Belgrádban & Szerbiában, most viszont az RT által az egész Oroszországnak üzent.

A következő megszólaló Marko Jakšić, a koszovói szerb Haza (Otadžbina) mozgalom vezetője, aki szerint a pristinai vezetés az összes koszovói szerbet alattvalói státuszba igyekszik kényszeríteni.

Szóhoz jut a szerb „nacionalista galeri” egyik igencsak aktív tagja Damjan Knežević is, ő a Népi Járőrség (Narodna patrola) alapítója és vezetője: a szerveztet az RT félkatonai alakulatnak nevezte.

Természetesen nem hagyunk cserben egyetlen (szerb) gyereket sem, éljen az Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában vagy Koszovóban (Koszovó és Metohijában). A mi generációnknak az a kötelessége, hogy senkiről se feledkezzen meg, mert ők a mieink

– jelentette ki Knežević, aki azt ígérte, hogy önszerveződésbe kezdenek, ha Koszovóban romlik a helyzet, önkénteseket toboroznak, és megindulnak dél felé.

Sok háborús veterán tart velünk, sok ember, akik jártak Szíriában, Ukrajnában és 1999-ben Koszovóban

– nyilatkozta a „legfőbb népi járőr” az RT legnagyobb örömére. A riportfilm egy egész fejezetet szentelt a Népi Járőrségnek és vezetőjének – többet, mint bárkinek – beleértve a később megszólaló orosz nagykövetet is.

A szerb elnök egy tévéműsorban korábban azzal tisztelte meg Knežević csoportját, hogy „nacionalista ganajoknak” nevezte őket, amikor azok a migránsokat kezdték vegzálni Belgrádban, amit máshol is folytattak, például Szabadkán, ahol különösen sok illegális bevándorló van.

A csoport az RT kedvéért ezért most egy migránsok elleni akciót is végrehajtott a szabadkai vasútállomás környékén, ahol a menekültek, népnyelven a turisták nagy előszeretettel tartózkodnak, mindeközben Knežević feltetette azt a költői kérdést, hogy a kormányzat miként akarja Koszovót megvédeni, ha a belgrádi gyerekeket sem tudja megóvni a (migráns)támadásoktól.

Háborúval a békéért

Az orosz tévécsatorna megszólaltatott egy jobboldali bohócot is, akit Szerbiában senki sem vesz komolyan, kivéve az RT-t. Miša Vacić „szellemi képességeit és politikai nagyságát” illetően aligha lehetnek illúzióink, de egy „legatyásodott szellembokszolónak” is lehetnek támogatói. Vacić következő kijelentésével biztosan belopta magát az államilag jól manipulált orosz közönség szívébe.

Ahogy Oroszországnak sikerült a nácimentesítést végrehajtania, demilitarizálnia és felszabadítania az orosz világot, úgy nekünk szerbeknek is jogunk van különleges műveleteket végrehajtani, és létrehozni a szerb világot, amelyben békében és szabadságban fogunk élni

– jelentette ki Vacić, akinek a nyilatkozata körülbelül azt jelenti, hogy „háborúval a békéért”, de ezzel valószínleg az interjúalany nincs teljesen tisztában. Talán éppen ezért támogatja a Népi Járőrséget.

A mi társadalmunk egyre inkább patrióta, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szerb társadalom radikalizálódik, hanem éppen ellenkezőleg, a béke felé fordul

– fogalmazta meg jobboldali bölcselkedésének lényegét Vacić, aki büszkén mutatta meg a kamerának nemrég született fia fényképét, aki már „abszolút békében fog élni a szerb világ szellemében egyesült országban”.

Ez az első fiam. Szerb katona. A leendő…

– mondta Vacić, aki a jelek szerint „azért csinált gyereket”, hogy a nemzetnek jó katonái legyenek. Ezt az embertípust már jellemezte Heinrich Mann Az alattvaló című művében, mondjuk egy jó évszázaddal ezelőtt.

Az orosz filmben bemutatásra került Zoran Lekić háborús veterán is, aki szükség esetén ismét harcba indulna, egyelőre azonban csak a szélsőjobboldali belgrádi tüntetéseken tűnik ki, ahol általában a következő néhány mondatba foglalja össze a világnézetét:

Long live Serbia, long live Russia, f**k NATO pact.

– jelentette ki Lekić, akinek megvan a maga jobboldali véleménye az EurpPride2022-ről is, de attól most eltekintünk.

A filmben megszólt Stojan Konikovac nyugalmazott tábornok is, aki hálát adott az Istennek azért, hogy eszkalálódott a helyzet, és pozitív kezdeményezésnek nevezte, hogy Oroszország támaszpontot szeretne létesíteni Szerbiában, mert így megteremtődne az egyensúly a Koszovóban lévő amerikai bázissal. Az alkotók itt idézték Oroszország belgrádi nagykövetét, aki szintén az egyensúly létrehozásáról beszélt.

Az ezzel kapcsolatos döntés meghozása elsősorban Szerbia szuverén joga, ami másrészt egybeesik az orosz érdekkel, ez azonban jelenleg nem része a közös agendának

– nyilatkozta Alekszandr Bocan-Harcsenko, aki szerint ők mások, mint az amerikaiak, akik a békefenntartás leple alatt hozták létre a Bondsteel bázist.

Az orosz nagykövet szerint a balkáni helyzet eszkalálódásának három kiváltó oka lehet: a nyugati nyomás az Oroszország elleni szankciók bevezetésére, annak (ki)erőszakolása, hogy Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét, valamint az olcsó gáz beszerzésének meggátolása a Balkáni Áramlaton keresztül. Ezzel kapcsolatban a nagykövet megjegyezte, hogy Magyarország is ezen a vezetéken keresztül kapja a gázt.

A dokumentumfilm erős hiányossága, hogy egyetlen belgrádi vezetőt szem kérdeztek meg a helyzetről, csak manipulatív módon bevágták azok nyilatkozatait, nyilvános kijelentéseit, vagy sajtótájékoztatóit. Feltűnik a filmben Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter, Porfirije szerb pátriárka és természetesen Aleksandar Vučić, az utóbbinak például azt a mondatát vágták be az augusztus 4-i újvidéki nagygyűlésről, amelyek szerint meg nem nevezett erők sarokba kényszerítették a szerbeket, ahonnan már nincs kiút, vagyis nincs hova.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi

A film a szerb elnöknek azzal a kijelentésével zárul, hogy a szerbek ezentúl senkinek sem lesznek a túszai, és megtesznek mindent azért, hogy megvédjék magukat, a nemzetüket, és Szerbiát, mint a saját államukat.

Ezt már csak egy dal követi, amely szerint Koszovóban megvirrad, és új nap kezdődik, amellyel párhuzamosan megjeleni a fent már említett Flex, aki őszintén reméli, hogy nem lesz háború, és mindenki békében él – Szerbiában.
Szerbia

VUČIĆ: Éljen a szerbek és a magyarok, Szerbia és Magyarország barátsága!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Barátság
BARÁTSÁG: A szerb-magyar-orosz háromszögben vajon ki kinek a barátja? És Magyarországnak vissza kellene-e vonnia Koszovó elismerését?
Olvasási idő: 3 perc

Aleksandar Vučić szerb államfő – aki erős barátsággal viseltetik a magyar miniszterelnök iránt – még hétfőn este tette közzé Instagram-profilján, hogy beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, de a rövid bejegyzésből nem derült ki, hogy a beszélgetés milyen formában és körülmények között zajlott. Közben a kormánybarát Informer némi kommentárral megspékelve számolt be a Bloomberg értesüléséről, miszerint Magyarország megvétózta az EU tagállamainak közös állásfoglalásfoglalását az orosz elnök ellen elfogató parancsot kiadó Nemzetközi Büntetőbíróság támogatására.

Nagyon rövid hír

A szerb elnöknek több profilja van a különböző közösségi oldalakon, a „hivatalos csatornának” azonban az egyik Instagram-fiók számít, a szerb államfő ezen keresztül kommunikál a sajtóval és a szervezett csápolókkal, ám ez nem az egyetlen vučići fiók az Instán.

Igazi baráti beszélgetés Orbán Viktorral a régió, Európa és a világ minden kulcsfontosságú kérdéséről. Találkozó hamarosan Belgrádban. Éljen a szerbek és a magyarok, Szerbia és Magyarország barátsága!

– írta még hétfő este Vučić, aki semmilyen más részletet nem árult el sem a beszélgetéssel, sem a találkozóval kapcsolatban.

A közlemény tehát mindössze ennyi volt, a rövidségnek köszönhetően viszont szinte minden szerb hírportál átvette abban a formában, amelyben a szerb elnöki Instagramon megjelent, a szorgalmasabbak a bejegyzést eredeti formájában építették be a saját honlapjukba.

De részletekre senki sem volt kíváncsi, és miután részletek nem voltak, így a kommentárok is elmaradtak, a keddi nap eseményei pedig maguk alá temették ezt a hírt.

Szerbiában az utóbbi napokban elég magas hőfokon zajlik az élet, ennek folytán folyamatosan túltermelés van az információgyártás terén – ezerrel zakatolnak a gépek – főleg ami a Koszovó körüli iszapbirkózást illeti.

Barátság extrákkal

Az Orbánnal folytatott „titokzatos” beszélgetés hírét így sehol sem taglalták a médiatérben, viszont nagy tetszést aratott a „szervezett csápolók” körében, szerda hajnalig 3344 szívecskét kapott a bejegyzés, ami az átlagosnál némileg nagyobb kedveltséget jelent.

Orbán úr jó államférfi, kivételes ember, és amennyire én tudom, nagyon elvszerű, nagyon örülök, hogy kivételes együttműködést alakított ki vele! ÉLJEN SZERBIA ❤️

– olvasható az egyik egyáltalán nem „kivételes” bejegyzés az elnöki bejegyzés alatt, amelyet viszont egy olyan követ, amely már elég erős elvárást fogalmaz meg Magyarország irányában.

Magyarországnak vissza kellene vonnia Koszovó elismerését

– írta valaki a trollfarm tagjai közül, akinek a thomastano92 néven található profilját minden bizonnyal azzal a céllal hozták létre, hogy pozitív bejegyzések érkezzenek róla a vučići Instagramra.

Barátság

Egy kamu profil, amelyről erős állásfoglalást fogalmaztak meg Magyarországgal szemben (Forrás: Instagram, https://www.instagram.com/thomastano92/)

Az ilyen internetes magatartás miatt korábban a Meta már több mint ezer úgynevezett „belföldi befolyási műveletekkel” foglalkozó fiókot törölt, amelyeknek az volt a feladatuk, hogy „koordinált, nem hiteles viselkedéssel” széles körű és alulról jövő támogatást mutassanak fel a szerb elnök, Aleksander Vučić és a Szerb Haladó Párt mellett.

Miután thomastano92 valószínűleg egy „vučići Avatar”, ezért az üzenetet is úgy kell felfogni, mint a szerb elnök, vagy a belgrádi vezetés, és nem az „Avatar” kívánságát, vagyis valószínűleg nem thomastano92 őszinte meggyőződéséről van szó, hanem egy olyan belgrádi politikai álláspontról, amelynek népszerűsítése ma még csak az Instagramon történik, de ki tudja, hogy mikor jön el a pillanat, amikor a hivatalos elvárás szintjére emelkedik Magyarországgal szemben.

Az Informer kommentárja

Néhány szerbiai hírportál közzétette a Bloomberg információját, amely szerint Magyarország megvétózta, hogy a közelgő EU-csúcson a résztvevők közösen támogassák a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, amellyel elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen.

Az viszont valamilyen oknál fogva nem került bele a szerbiai hírforgalmazásba, hogy Paczolay Máté külügyi szóvivő hazugságnak nevezte a vétózással kapcsolatos hírt, vagy nem hitték el, vagy nem jutott el a hír Szerbiáig. Vagy nem volt elég bombasztikus.

Egyébként a szerb portálok a Bloomberg által világgá röpített hírhez sem fűztek kommentárt, általában csak magát a tényt rögzítették, ha egyáltalán rögzítették.

Barátság

Kivéve az erőteljesnél is erőteljesebben kormánypárti Informert, amely úgy reagált, hogy a hírbe ugyan „nem babrált bele”, viszont a címben erőteljes véleményt fogalmazott meg, miszerint „Orbán nem adja Putyint, a Nyugat magánkívül (van)”.

A baráti hírportál azonban rövidnek találta ezt a címet, ezért a fenti álláspontot azzal toldotta meg, hogy „a magyarok fellázadtak az orosz vezető letartóztatására vonatkozó terv ellen”.

Az Informernek még ez sem volt elég, mert még hozzátette, hogy ezt a lépést a „Nyugat nem bocsátja meg nekik”, mármint a magyaroknak.
Az olvasás folytatása

Horvátország

Luka Modrić és Ivana Knoll nem dolgozik a horvát titkosszolgálatnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Luka Modrić
A horvát celeb, Ivana Knoll Luka Modrić híve (Forrás: Twitter, Ivana Knoll)
Olvasási idő: 4 perc

A horvát országgyűlés (szábor) nemzetbiztonsági bizottságának múlt heti ülésén kiderült, hogy sem Luka Modrić, sem Ivana Knoll nem dolgozik a horvát titkosszolgálatnak, mint ahogy azt korábban a „szerb világból” kísértő egyik élemedett korú szerb katonatiszt mostanában állította, korábban pedig a belgrádi Blic hírportál/napilap írta. Az említett bizottsági ülésnek a legfontosabb témája a horvát polgári és a katonai titkosszolgálat 2022-es éves beszámolójának előterjesztése volt, ám a címben szereplő közlés mindent háttérbe szorított, egyrészt, mert mint már többször megállapítottuk a BALK hasábjain, Horvátország hárommillió szövetségi kapitány országa, másrészt meg, mert a horvát hímeket is bűvöletbe ejtik a vonzó külsejű fiatal nők.

Nem kémnő a szép nő

A horvát nemzetbiztonsági bizottság zárt üléséről eddig egyetlen érdekes információ szivárgott ki, illetve egyetlen nyilatkozat került be a médiatérbe, amely felkeltette a bizottság tagjainak őszinte érdeklődését, főleg azért mert, a szóban forgó közlést Daniel Markić, a Biztonsági-Hírszerző Ügynökség (Sigurnosno–obavještajna agencija, SOA) igazgatója egy fotóval is alátámasztotta.

A képen természetesen nem Luka Modrić, hanem Ivana Knoll volt látható, amint bájait Horvátország, vagyis a hírszerzés szerint inkább csak a horvát foci szolgálatába állította, minekutána ő volt a csapat tizenkettedik embere, aki nem a gyepen, hanem a „lelátókon küzdött a haza becsületéért”.

Meg kell azonban vallani, hogy akadt egy-két vetélytársa is, például a zágrábi illetőségű Claudia Rivier személyében, akit akkortájt az Instagramon csak 620 ezer ember követett, ma már a követőinek a száma megugrotta az egymilliót, de ide sorolható még a némileg celebbabérokra is törő volt horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarović is, aki szintén Katarban csápolt, és akinek szintén több százezres tábora van az Instán.

Ivana Knoll piros-fehér kockás öltözékben készült fotói a világbajnokság idején elárasztották a külföldi médiát, Instagram-profilja pedig hatalmas növekedést ért el a követők tekintetében, de erről még majd szó lesz.

Luka Modrić

Modrićnak szurkolt, de Messivel flörtölt (Forrás: Twitter, Ivana Knoll)

A zágrábi Index a „nem kémnő a szép nő” tézissel foglalkozva megjegyezte, hogy a világbajnokság idején néhány szerb közszereplő „azzal az őrült tézissel állt elő”, hogy Knoll valójában egy horvát titkosszolgálati személyiség, akinek a szépségét különböző titkosszolgálatok használják fel rejtett célok elérésére.

Ezt az elméletet nyilvánosan Ilija Kajtez szerb szociológus, filozófus, pedagógus, nyugalmazott katonatiszt vezette elő a belgrádi Studio B televízióban, akit a szerb hazafias média „biztonsági kérdésekben jártas személyiségnek” nevez.

A legtöbb ember vonzódik a pornográfiával határos meztelenséghez, és ez csali a férfi lakosság számára, hogy aztán politikai üzeneteket küldjenek nekik. A végén a lebilincselő képeket valószínűleg Horvátországnak, a horvát függetlenségnek és a neousztasa ideológiának a javára fordítják, ellenünk, szerbek ellen, mert ez a Nyugat és a horvát média, valamint a horvát szolgálatok kedvenc témája
Luka Modrić, Ivana Knoll

Ivana Knoll a helyi erők figyelmét is felkeltette, csak ők a fejükön viselik a kockás ruhadarabot (Forrás: Twitter. Ivana Knoll)

– jelentette ki az erősen kiöregedő Kajtez. A nyugalmazott szerb katonatisztet a horvát sajtó Dušan Kovačević szerb drámaíró Balkáni kém (Balkanski špijun) című művében feltűnő Ilija Čvorovićhoz hasonlította, aki meg volt győződve arról, hogy „semmi sem az, aminek látszik”.

A Čvorović beszélő név, a čvor szó „csomót” jelent, a színpadi darabból 1987 film is készült, a kor nagy délszláv színészeinek főszereplésével.

Nos, a Čvorović-utánzat tavaly decemberben azt fejtegette, hogy Ivana Knoll mögött nagyon komoly hatalmi központok húzódnak meg, és mindezt teszik tudományos alapon, különböző think tank csoportok támogatását élvezve, merthogy a nyugati agytrösztök azt kutatják, hogy miként nyerhetők meg az emberi lelkek, amelyeken keresztül aztán hatással lehetnek az emberi tudatra.

Stb, stb!

Knoll Katarból válaszolt

Knoll, vagy ahogy Instragram-profilját sokan ismerik, KnollDoll Katarból szólt hozzá a kiöregedett szerb nacionalista csotrogány „politikai szárnypróbálgatásaihoz”, aki ezen a témán keresztül is egy furfangos csavarral a „szerb világot” igyekezett népszerűsíteni, mert akkor ugyanis az volt a politikai túltermelésre berendezkedett szerbiai körökben a sláger.

A nyugati titkosszolálatok titkos ügynöke jelentkezik. Üdvözletemet küldöm Dohából, ahol titkos feladatot hajtok végre Világbajnokság kódnév alatt

– nyilatkozta a Horvátországban igencsak népszerű Nova tévén keresztül Ivana Knoll decemberben.

Be kell vallanom, hogy ennél nagyobb hülyeséget még nem hallottam
Luka Modrić, Ivana Knoll

– tette még hozzá KnollDoll, aki csak azt sajnálja, hogy a szerb baráti televíziós műsorban egy pontatlan információ is elhangzott, miszerint az Instagramon kétmillió követője van, holott már akkor közel hárommillió volt, mára viszont ez a szám már a 3,5 milliót súrolja, egy-két fotó lájkolóinak, illetve „szívecskézőinek” a száma pedig elérte az egymilliót is.

Zágrábi médiajelentések szerint a horvát polgári titkosszolgálat vezetője Luka Modrićot most csak futólag említette, miután a SOA már a 2020-as jelentésében visszautasította a szerb Blic azon állítását, hogy a horvát válogatott szövetségi kapitánya szerbiai titkosszolgálati tevékenységet finanszírozott, hogy azáltal járassa le az „ellene áskálódó” horvát ügyészt.

A Blic ezt annak idején nem az ujjából szopta, az erre vonatkozó adatokat a szerbiai Biztonsági Tájékoztató Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) szivárogtatta ki 2019-ben, bár ebben az ügyben nem könnyű tisztán látni.

Maradjunk inkább KnollDollnál, és az egyéb horvát celebeknél, jobbat tesz az a léleknek!
Az olvasás folytatása

Szerbia

Szerbiának Vučić kézfájása ellenére is végre kell hajtania a megállapodásokat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Kézfájás
A szerb elnök "fájós jobb kezével" nem tud egyetlen Koszovóval kapcsolatos megállapodást sem aláírni (Forrás: szerb elnöki Instagram)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök „krónikus kézfájására” hivatkozva nem bújhat ki a Koszovóval kötött szóbeli megállapodások végrehajtása alól, a nemzetközi közvetítők ugyanis megüzenték neki, hogy Szerbiának akkor is végre kell hajtania azt, amire ő rábólintott, ha semmit sem írta alá. Aleksandar Vučić vasárnapi sajtótájékoztatóján azzal viccelődött, hogy „elviselhetetlen fájdalmat” érez a jobb kezében, amellyel alá tudná írni a megállapodásokat Koszovóval. Hozzátette még, hogy „ez az elkövetkező négy évben így is marad”, vagyis részéről semmiféle aláírásra nem kerül sor.

Kézfájással küszködik

Vučić kijelentéseit követően az „elnöki jobban” érzett fájdalommal és a szóbeli megállapodás részleges végrehajtásával kapcsolatban – miszerint Szerbiának megvannak a maga vörös vonalai – a közvetítők azt üzenték, hogy a mostanában kötött szóbeli megállapodásokat be kell tartani.

A szerb elnök nyilatkozatára először Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja reagált, aki elmondta, hogy Szerbia és Koszovó Ohridban „jogi értelemben kötelező érvényű megállapodást kötött”, és a továbbiakban felesleges a megállapodás aláírásával kapcsolatos kifogásokra koncentrálni.

Az aláírásra való összpontosítás szükségtelen, mert nincs lényeges hatása arra, hogy létezik a megállapodás. Van egy megállapodás, ezt így is kezeljük, és ebben mindkét fél komolyan érintett

– mondta az amerikai közvetítő egy online sajtókonferencián.

Escobar hozzátette, hogy az Ohridban kötött megállapodás „azonnali végrehajtását” várja mindkét féltől, és megismételte, hogy a cél nem a kölcsönös elismerés, hanem a kapcsolatok normalizálása.

Az elsődleges szándék az volt, hogy (az ohridi találkozó résztvevői) megfogalmazzák a két ország közötti interakció alapszabályait, miszerint a rendszámtáblák és a barikádok körüli problémák ezentúl ne fenyegessenek azzal, hogy a dolgok kicsúsznak az ellenőrzés alól, és instabilitást keltenek a térségben

– mondta az amerikai megbízott, aki szerint „az alá nem írt megállapodás(ok) a Szerbia és Koszovó közötti megbékélés kezdetét jelenti(k)”.

Escobar értelmezése szerint Szerbia kötelezettséget vállalt a koszovói dokumentumok és nemzeti jelképek elismerésének megkezdésére, Pristina pedig a koszovói szerb többségű településekre vonatkozó megoldások végrehajtásának megkezdésére.

Escobar ezzel a két legkritikusabb területet érintette, amelyek közül az egyik az egyiknek, a másik pedig a másiknak fáj, ami Vučićnál ráadásul „aláírási artritiszben” csúcsosodott ki.

Az amerikai közvetítő felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és az EU nagyobb részvétele várható a tárgyalási folyamatban azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak Szerbiának és Koszovónak a megállapodások végrehajtásához, vagyis nincs megállás, a gyors megoldás érdekében a közvetítők tekintettel vannak a szerb elnök betegségére, és elfogadják a szóbeli beleegyezését is.

A megállapodásokat végre kell hajtani

A szerb elnök kézfájdalmának gyógyítására bejelentkezett EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szintén „megnyugtatta” Vučićot, hogy a szóbeli megállapodás(oka)t anélkül is végre lehet, sőt: végre is kell hajtani, hogy azok aláírása jogi, vagy éppen „egészségügyi megfontolásból” nem történt meg.

Hangsúlyoznám, hogy az elfogadott rendelkezések beépítésre kerülnek az EU-hoz történő csatlakozási folyamatba, Szerbia esetében ez a 35. fejezetet jelenti

– mondta a Szerbia és Koszovó között közvetítő uniós főképviselő.

Itt érdemes tisztázni, hogy a 35. fejezet a főszabály szerint minden olyan kérdést tartalmaz, amely nem sorolható be más fejezetekbe. Szerbia esetében ebbe a fejezetbe került a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása.

Borrell hangsúlyozta, hogy a szóban vállalt kötelezettségek végrehajtása „konkrét és kifejezett mutatója lesz” az EU felé vezető út iránti elkötelezettségnek, és azoknak a végrehajtását gondosan nyomon követik.

Az újságírók megkérdezték a főképviselőt, hogy Szerbia köteles-e végrehajtani a szóban elfogadott szerződés minden pontját, különös tekintettel a néhány héttel ezelőtt kötött, szintén szóbeli brüsszeli megállapodás 4. cikkelyére, amely kimondja, hogy Szerbia nem akadályozza Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben, ami értelemszerűen vonatkozik az ENSZ-tagságra is.

Josep Borrell erre némileg kitérő, de egyértelmű választ adott azzal a kijelentésével, hogy a „megállapodás(ok)t végre kell hajtani”, amihez még hozzátette, hogy lesz valamiféle ütemterv, ami természetesen vonatkozik a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozására is, ami viszont Koszovónak nincs igazán ínyére.

Az Egyesült Államok továbbra is aktív

Kézfájás

Blinken szerint Amerika továbbra is aktív marad (Forrás: State Department)

Washingtonból nem csak a fentebb már említett Escobar üzent, hanem Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok üdvözli a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legutóbbi, ohridi fordulója során elért megállapodást.

Blinken konkrétan nem tért ki arra, hogy Vučić a kézfájásával forduljon orvoshoz, de amíg nem gyógyul meg, az amerikai külügyminiszter is hajlandó elfogadni a szóbeli megállapodásokat. Az amerikai külügyminiszter egyúttal megdicsérte a szerb elnököt és a koszovói miniszterelnököt azért, hogy vezető szerepet játszottak a megállapodás elérésében.

Az alapmegállapodásban vállalt koszovói és szerb kötelezettségek teljesítése a megbékélés iránti tartós elkötelezettség részeként jelentős lehetőségeket biztosít mindkét ország lakosságának számára, és felgyorsítja az európai uniós tagság felé vezető útjukat.

– szögezte le közleményében az amerikai külügyminiszter, aki ezt azzal toldotta meg, hogy „az Egyesült Államok továbbra is aktívan – az uniós partnerekkel együttműködve – támogatja Szerbiát és Koszovót abban, hogy a végrehajtás működőképes legyen a kiszámítható és békés kapcsolat kialakítása érdekében.

A jelek szerint a nemzetközi közvetítők nem foglalkoznak azzal, hogy a felkínált dokumentumokat az érintettek nem írták alá, így hiába szimulál a szerb elnök holmiféle aláírási artritiszt, elég ha csak bólint. A következő problémát az jelenheti, ha Vučićnak netalán begörcsöl a nyaka.
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.