Connect with us

Szerbia

SZIJJÁRTÓT IS MEGEMLÍTETTE: Üzengetés az uniós jelentőstevő és a szerb belügyminiszter között

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bilcik vulin
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Vladimír Bilčik, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője Szerbia uniós csatlakozásával összefüggésben vizsgálta meg a szerb belügyminiszter moszkvai látogatását. A szlovák származású politikus úgy fogalmazott, hogy Szerbia EU-csatlakozásának ütemét az határozza meg, hogy az ország miként igazodik az EU kül-, biztonság- és védelmi politikájához, ami magában foglalja az Oroszország elleni szankciók bevezetését, valamint “Szerbia és Koszovó kapcsolatainak normalizálását”. Válaszában Aleksandar Vulin körülbelül azt kérte számon a jelentéstevőn, hogy miért nem hisztizett akkor, amikor Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter & sokan mások jártak Moszkvában.

A bilčiki prizma

Bilčik a Twitteren értekezett a szerb belügyminiszter moszkvai útjával kapcsolatban, és mindezt tette négy folytatásban, anélkül, hogy egyszer is leírta volna Vulin nevét, pedig nincs benne semmilyen extra karakter, amelyet a Twitter ne ismerne.

– Európában mindenki megkülönböztetett figyelmet szentel annak, amikor a szerb kormány egyik tagja hivatalos moszkvai látogatása során Európa-ellenes üzeneteket küld. Szerbia európai útja esetében minden előrelépés csakis az európai elvek, értékek és irányelvek iránti valódi és következetes elkötelezettségen alapulhat

– jegyezte meg a Twitteren Bilčík rögtön az első fejezetben, majd a következező három fejezetben a fenti megállapítást részletezte is.

A második bejegyzés arról szól, hogy ez magában foglalja a szerb kül- és biztonságpolitika hozzáigazítását az uniós elvekhez, még pedig progresszív módon, ami nem nélkülözheti az őszinte érdeklődést a jövőbeli csatlakozást tükröző politikai döntések meghozása iránt. Az uniós jelentéstevő itt megjegyezte, hogy Szerbia eddig is és jelenleges is a legkevésbé igazodik az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájához a régióban.

Bilčík a harmadik fejezetben szögezte le, hogy Szerbia uniós csatlakozásának ütemét az EU kül-, biztonság- és védelmi politikájához történő teljes igazodás határozza meg, beleértve ebbe az Oroszország elleni szankciókat, valamint Szerbia és Koszovó kapcsolatainak rendezését.

A szlovák uniós képviselő egyúttal a maga szerepét sem hagyta elsikkadni az ügyben, és a negyedik fejezetben kiemelte, hogy ezt a következetes üzenetet az Európai Parlament korábban megfogalmazta, és ezt tartalmazta a Szerbiáról általa készített 2021-es jelentés is, amelyet a múlt hónapban hatalmas többséggel fogadtak el Strasbourgban.

A vulini prizma

A “szerb külpolitikát rendőri felügyelet alá helyező” Aleksandar Vulin a belügyi tárca által közzétett közleményben úgy reagált az uniós jelentéstevő “elvszerű megnyilvánulására”, hogy az ő megnyilvánulásai nem Európa-ellenesek, inkább azokkal a kérésekkel szemben elutasítók, amelyekkel Szerbiától azt kérik, hogy hagyjon fel a háborús bűnösök üldözésével, ismerje el a koszovói “hamis államot”, és szabjon ki szankciókat Oroszországgal szemben.

– Nem tudom, hogy Bilčík hogyan tekint az én moszkvai látogatásomra, de azt tudom, hogy semmi kivetnivalót nem talált Szijjártó magyar miniszter és Nehammer osztrák kancellár látogatásával kapcsolatban, valamint még kevésbé figyelt oda Macron és Putyin elnök találkozójára. Bilčik úr nem vette észre a szaúdi tisztségviselők látogatásait, sem Bin Zayed sejk és Putyin elnök megbeszéléseit

– írta válaszában, amelyben nem teketóriázott abban a tekintettben, hogy néven nevezze az uniós jelentéstevőt, azt viszont szem elől tévesztette, hogy a szaúdiakon vagy Bin Zayed sejken nemigen kérhető számon a közös európai kül- és biztonságpolitikához történő igazodás.

A szerb belügyminiszter szerint Bilčik szelektív látásmódja az a tünet, amely által a képmutatása diagnosztizálható, merthogy ő ugyanazt gondolja és mondja Moszkvában, mint Brüsszelben és Belgrádban is.

– Nem adom fel a jogomat arra, hogy megvédjem a meggyőződésemet (hitemet) és az igazságot Szerbia, a szerbek és a szerb világ esetében, függetlenül attól, hogy milyen politikai és személyes árat fizetek és fogok fizetni ezért

– szögezte le Vulin, aki csak beleszőtte valahogy a “szerb világot” a mondandójába, majd megjegyezte, hogy Oroszország nem kérte Szerbiától a koszovói “hamis állam” elismerését, és nem kérte, hogy mondjon le a boszniai Szerb Köztársaságról, vagy hogy vezessen be szankciókat bárki ellen, illetve hogy a sajátjaként fogadja el az ő konfliktusait. Vulin szerint ilyesmit az Európai Unió esetében nehezen lehetne elmondani.

– Nem tudok annyi mindent tenni az Európai Unió ellen, amennyit az unió tesz saját magával szemben a Szerbiával kapcsolatos politikája által

– zárta le üzenetét a szerb bel-, kül- és még ki tudja milyen miniszter.

Vulin látogatásával kapcsolatban van egy harmadik üzenet is, amelyet ugyan nem írtak le, de mégis mindenki érti, aki a térséggel foglalkozik. Moszkva a szerb belügyminiszter fogadásával azt üzente Belgrádnak, hogy Vulint ott kívánja látni a következő szerb kormányban is, és lehetőleg a külügyminiszteri poszton.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Gyertyagyújtás a koszovói szerb területeken és Szerbiában, estére a boszniai szerbeknél

Közzététel:

a megjelenés dátuma

gyertya
Mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Nagy számban gyűltek össze az észak-koszovói szerbek, hogy tisztelegjenek tragikusan elhunyt honfitársaik előtt, és hogy gyertyát gyújtsanak a tiszteletükre. A szerbiai médiabeszámolókból egyértelműen kiderül, hogy a szerbek jelentős része hősöknek tekinti a három férfit, akikről biztosan tudni, hogy életüket áldozták a “szerb ügyért”. Állítólag van egy negyedik áldozat is, de az ő kilétéről egyelőre nincsenek információk. Természetesen mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben.

Gyertyagyújtás Koszovóban

Észak-Mitrovicában az emberek nagy számban gyűltek össze Lázár kenéz emlékművénél, hogy gyertyát gyújtsanak a vasárnap Banjskában életüket vesztett lázadók emlékére, miután a Szerb Lista három napos gyászt rendelt el a szerb területeken.

Az észak-mitrovicai csendes megemlékezésen megjelent Goran Rakić, a belgrádi kormányzat koszovói fiókszervezetének számító Szerb Lista elnöke, aki a többiekhez hasonlóan megcsókolta a fegyveres harcban elesett három szerb férfi fotóját, majd meggyújtotta az emlékezés gyertyáját.

gyertya

Milan Rakic, a Szerb Lista vezetője megcsókolja a három elesett “szerb hős” fotóját (Forrás: YouTube)

Zvečan központjában, a Milutin király emlékmű közelében szintén gyertyát gyújtottak a helyiek a három szerb áldozatért, aki közül az egyik erről a településről származik, a másik kettő pedig Leposavićból.

Médiajelentések szerint Zvečanban több száz ember gyújtott gyertyát, a megjelent szerbek közül többen sírtak is, ez bizonyára vonatkozik a helyi áldozat családtagjaira is, akik szintén jelen voltak a megemlékezésen.

gyertya

Egy helyi áldozatról is megemlékeztek Zvečan központjában (Forrás: YouTube)

Helyszíni tudósítások szerint Zvečan központjában ugyanakkor sem a koszovói rendőrség, sem a KFOR vagy az EULEX missziójának tagjai nem tűntek fel.

Leposavićban is hasonló megemlékezést tartottak az elesett hősök emlékművénél, amelyet még korábbi hősöknek emeltek. A csendet itt a két helyi áldozat feleségeinek zokogása törte meg, miközben a polgárok egymás után haladtak a kijelölt helyszín felé, hogy gyertyát gyújtsanak.

A megemlékezés során helikopterek repültek át a falu felett, de azt nem tudni, hogy ki folytatott légi tevékenységet.

Gyertyagyújtás volt a Štrpciban lévő Szent Miklós-templom bejáratánál, ahol a szerbek lerótták kegyeletüket a Banjskában meggyilkoltak előtt.

A tűzpárbaj koszovói albán áldozatát, Afrim Bunjakut már tegnap eltemették, természetesen az ő emlékére is fellobbantak az “emlékezés lángjai”, és a maga környezetében őt is hősnek tekintik.

gyertya

Albin Kurti koszovói miniszterelnök is meggyújtotta a maga gyertyáját, illetve mécsesét a lelőtt rendőr emlékére (Forrás: X-platform)

Gyertyagyújtás Szerbiában

A szerbiai városokban is megemlékeztek az elesett koszovói szerbekről, Belgrádban a Szent Száva templom előtt többszáz ember rótta le kegyeletét a három áldozat kihelyezett képénél.

Szerbia kormánya keddi rendkívüli ülésén a koszovói tragikus események miatt gyásznappá nyilvánította szeptember 27-ét, ami az interneten is észlelhető, a portálok fekete logókkal és/vagy fejléccel jelentek meg.

Ez alól nem kivétel még az ellenzéki Nova sem, amely a szerbiai kormányzat legnagyobb kritikusa.

A kimondottan kormánybarát Informer nyomtatott verziója vörös-fekete (vér és gyász) színekben jelent meg, miután a szerb kormány szeptember 27-ét gyásznappá minősítette.

gyertya

Az Informer központi helyen közölte a három áldozat fényképét, a képek alatt pedig öles betűkkel hirdette, hogy “ők a mi koszovói hőseink”.

A jobb alsó sarokban látható három férfit elfogták a koszovói rendőrök, a jobboldali a zvečani származású Vladimir Tolić kórházban van, mert súlyosan megsebesült.

A szerb elnök kedvenc lapja szerint a pristinai bíróság “a szerb fiatalembereket egyetlen bizonyíték nélkül az úgynevezett koszovói alkotmányos rend erőszakos megdöntésével vádolta meg, és harminc napos börtönt rendelt el számukra”, ami nyilván vizsgálati fogság.

Ez a cikk ezzel nem fejeződhetett be, mert közben megérkezett a hír, hogy a boszniai szerb kormány kissé megkésve ugyan, de telefonos ülést tartott, és azon gyásznapot hirdetett, ami alapján ott is megemlékeznek a koszovói tragikus eseményekről, természetesen esti gyertyagyújtással egybekötve.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava