Connect with us

Koszovó

A MORMOTÁK IDEJE FOLYTATÓDIK: Hosszú, de eredménytelen tárgyalás Szerbia és Koszovó között

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szponzorok es mormotak
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Egyelőre csak az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szólalt meg Albin Kurti és Aleksandar Vučić hosszúra nyúlt brüsszeli szeánszát követően, amely uniós közvetítéssel zajlott. Így még nem világos, hogy a találkozókon – mert jó sok volt – mi történt, azzal viszont tisztában vagyunk, hogy mi nem történt (meg).

Borrell, a válságmenedzser

Josep Borrell a “balkáni nap” lezárásaként úgy fogalmazott, hogy nem tekinthető reguláris találkozónak, ami Brüsszelben zajlott.

– Mondtam is a két vezetőnek, hogy ez egy válságkezelési üzemmódban zajló összejövetel, amelynek a célja a feszültség csökkentése

– jelentette ki az uniós biztos, aki szerint Vučić és Kurti beleegyezett abba, hogy a gyors előrehaladás érdekében a közeljövőben folytassák a tárgyalásokat.

– Szemtanúi voltunk a rendszámtáblák és a dokumentumook miatti feszültségnek. Senki sem akar eszkalációt, és mindkét fél felelős lesz azért, ha az mégis bekövetkezik

– tette hozzá a veterán uniós politikus, aki szerint nem sikerült ugyan eredményeket elérni, de a történet itt nem éret véget. Borrell óvatosságra is intett, merthogy mindez az Ukrajna elleni invázió által előidézett kritikus pillanatban történik.

– Ez nem a feszültség fokozásának, hanem a megoldás megtalálásának a pillanata

– fogalmazott Borrell, aki szerint van még elegendő idő szeptember 1-ig, amikor a koszovói kormány harmadik alkalommal tehet kísérletet arra, hogy érvényt szerezzen a megítélése szerint a reciprocitás elve alapján jogosnak tekinthető döntéseinek.

Belgrádi beszámolók szerint több, mint öt órát tartott az uniós közvetítők segítségével zajlott találkozósorozat, amelynek különböző stációi voltak, mint az majd rögtön kiderül. Mindent összevetve azt látjuk, hogy jóformán ezzel telt az egész nap.

A “plenáris ülést” megelőzően az uniós közvetítők külön-külön is találkoztak a két érintett “balkáni mormotával”. Magát a “plenáris ülést” is két részletben nyomták le, a “második félidőre” ugyanis megérkezett Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni kérdésekkel foglalkozó helyettes államtitkára. Bemelegítésként Escobar is tartott külön-külön bilaterális megbeszélést Kurtival és Vučićtyal, majd ismét összetrombitálták az együttes ülést, ám a “nem várt nagy áttörés elmaradt”, de így legalább senki sem csalódott.

A pálya széléről közben bekiabált Richard Grenell, aki a korábbi amerikai elnök, Donald Trump balkáni főmegbízottja volt. Grenell a Twitteren arra emlékeztetett, hogy Albin Kurti eddig minden amerikai elnök kezdeményezését elutasította, amelyet azok Koszovó irányába tettek.

– A demokrata és a republikánus elnököt egyaránt. Ez a tényállás

– írta a korábbi “főbalkános” a Twitteren, ahol a (koszovói) albánok azonnal neki is esetek.

– Nem is tudtam, hogy ilyen okos srác vagy, te nem utasítanád vissza a hazád felosztására irányuló javaslatot? Kérlek mond el nekünk, hogy mennyit fizet neked Vučić és a társasága

– írta Richard Grenellnek az @Alban63034576 fedőnevű hozzászóló.

Egyéb találkozók

Az érintettek ugyanakkor nagyon szűkszavúak voltak, illetve ezen cikk megírásának pillanatáig meg sem szólaltak, ráadásul az interneten sem buzgólkodtak, mint ahogy azt korábban gyakorlat volt ez idáig az esetükben.

Brüsszeli kalandjaikról ugyan tettek ki képeket, de mindketten kínosan ügyeltek arra, hogy az ő profiljukon ne jelenjen meg a másik “dicső alakja”, vagyis Vučić Instagram-oldalán nincs Kurti, Kurti Twitter-profilján pedig nincs Vučić, mintha nem is egy helyen tartózkodtak volna.

Ugyanakkor mindketten beszámoltak arról, hogy szerdán találkoztak Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, természetesen külön-külön, mert így zavartalanul szórakoztathatták a maguk agyrémével. A szerb elnök természetesen a “nagy békeharcos” szerepét adta elő.

– Köszönöm @jensstoltenbergnek, hogy hallani akarta Szerbia álláspontját. Szerbia számára a béke és a stabilitás döntő fontosságú, és mindent megteszünk ezek megőrzéséért

– írta a szerb elnök, aki tehát készen áll a béke kivívására.

Hasonló szellemben, és hasonlóan csöppet sem szellemesen nyilvánult meg a Twitteren Albin Kurti koszovói miniszterelnök, neki azonban könnyebb volt a helyzete a Stoltenberggel folytatott eszmecsere alkalmával, mert esetükben közös a szponzor.

– Megköszöntem főtitkár úrnak @jensstoltenberg a #KFOR-nak a koszovói békéhez és biztonsághoz történő hozzájárulását, és hangsúlyoztam annak fontosságát, hogy Koszovó mielőbb csatlakozzon a NATO békepartnerségi programjához

– jegyezte fel a twitteri-valóságnak Kurti, egy olyan ország képviseletében, amelynek egyelőre hadserege sincs, de már így is részt vehetett a legutóbbi nagyszabású NATO-hadgyakorlaton.

Természetesen Stoltemberg úr is bevetette a Twitter-diplomáciát, hogy elsüssön néhány közhelyet, mindkét esetben azt emelve ki, hogy micsoda jó beszélgetést folytatott a “két balkáni mormotával”.

Twitter-bejegyzései szerint Stoltenberg arról biztosította Kurtit, hogy a NATO teljes mértékben elkötelezett, hogy a KFOR-misszió által és az ENSZ Biztonsági Tanácsának megbízásával összhangban megőrizze minden koszovói közösség biztonságát. Természetesen Vučićnak is ugyamezt mondta, így hát biztosan komolyan gondolja, vagy pedig jól megtanulta a mondókát.

Hírügynökségi jelentések szerint Stoltenberg arról is beszélt, hogy a NATO készen áll a jelenleg mintegy 4000 katonát számláló koszovói jelenlét növelésére, amennyiben a feszültség tovább fokozódik.

Magyar szempontból mindez azt jelenti, hogy biztosan nem fog unatkozni az elkövetkező másfél-két hónapban Kajári Ferenc vezérőrnagy, akinek október közepén jár le egy éves megbízatása a KFOR élén.

Az már csak hab a tortán, hogy szerdán este Albin Kurti egy brüsszeli vendéglőben találkozott a “New York Times legendájával” Steven Erlangerrel, hogy múltról, jelenről és jövőről beszélgessen vele. Off the record.

Ezt a találkozót Agron Bajrami, Koszovó belgiumi nagykövete, a Koha Ditore koszovói napilap volt főszerkesztője hozta össze, mondhatnánk balliberális szellemben, de ennek elemzésébe ezúttal nem megyünk bele. Legyen annyi elég, hogy a Nyugat- Balkánon tovább tart a “mormoták ideje“. Ez a jövő.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava