Connect with us

Horvátország

HALMAZÁLLAPOT: Amikor az élet lustán folyik, mint a méz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Kedves Feleim! Ha valaki véletlenül hiányolta volna hétfői megnyilvánulásomat: Cérnán búcsú volt, Nagyboldogasszony & stuff, így társadalmi életet voltam kénytelen élni. Mint minden alkalommal eddig, most is megálltam a helyem, ettem-ittam, férfiasan, mert Szlavóniában szivárvány csak az égen van. Persze, mire hazakerültem, teleszívtam magam meleggel, majd egy órát is eltartott, amíg a légkondinak hála, lehültem valahogy. Szóval ezért nem írtam tegnap semmit.

Dől a lé

Persze, nem mintha valami nagy írnivaló lenne, úgy általában. A horvátok már elkezdték számolni az idegenforgalmi idény bevételeit, és nagyon úgy néz ki, hogy ez 800 millió euróval meghaladja, az immár mitikus 2019-es év bevételét.

Magyarán: az idén lehet hogy még 12,2 milliárd eurónál is nagyobb lesz a bevétel. Ilyenkor hozzá kell tenni, hogy ezek a hivatalos adatok, mert a valós életben a szemfüles házigazdák különböző praktikákkal még legalább 6 milliárd eurót félretesznek.

Az utóbbi összegnek az államháztartás bottal ütheti a nyomát, viszont a polgárok elégedettek. Reflexből ugyan mindenki szidja a kormányt, de Horvátországban igazán nem kell zavargásokra számítani az ősszel, de tavaszra sem.

Időközben Donyeckben megkezdődött a szerencsétlen horvát állampolgárságú zsoldos pere, amit a sajtó ímmel-ámmal kísér figyelemmel, mert egyértelmű, hogy a végén úgyis kivégezik, ahogyan előtte elítélt két angol és egy marokkói is erre a sorsra juthat.

A BBC június 22-én arról számolt be, hogy Aiden Aslin, az egyik halálra ítélt brit (+ ukrán) állampolgár arról tájékoztatta a családját, hogy ki fogják végezni. Azóta nincs hír róla/róluk.

A Kreml által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok július közepén megszüntették a halálbüntetésre vonatkozó moratóriumot, és ezáltal lehetővé tetté az elítéltek kivégzését, ha a bíróság elutasítja fellebbezésüket.

De az sem kizárt, hogy már ki is végezték őket, csak ezt valahogy senki sem adta hírül – vagy legalábbis én nem láttam.

Acélszárnyak hasítják az eget

Kompenzálva némileg a Zágrábra zuhanó hidegháborús drón körüli botrányt, a védelmi minisztérium kiadott egy roppant hivatalos, katonás közleményt, amelynek értemében a muzeális horvát MIG 21-esek ügyeletes párosa valahol Dubrovnik környékén elfogott egy amerikai felségjelű Beechcraft 35- B3 gépet, amelyik Görögországból igyekezett Szlovéniába.

A kis turistagépnek valamilyen gubanc volt a rádiójával, és miután a horvát vadászgépek meggyőződtek róla, hogy nem jelent veszélyt, továbbengedték.

Hétköznapi kis esemény, de a Banožić-féle minisztérium nagyon igyekezett, nyilván annak reményében, hogy feledtetni tudja a NATO nagy eposzba illő felsülését.

Az incidenssel kapcsolatban Magyarországon például mindent “marha ügyesen” titkosítottak, mintha ezzel meg nem történtté lehetne varázsolni azt a szomorú tényt, hogy az ország – és ezzel a NATO – légterében 40 percig jó pár tonna hidegháborús ócskavas pöfögött, anélkül, hogy bárki is a füle botját mozdította volna.

Szóval tessenek odafigyelni, hogy mi történt most: “a spanyolországi Torrejónban található illetékes NATO-parancsnokság (Kombinált Légi Műveleti Központ – CAOC) parancsára MiG-21 vadászgépek szálltak fel, hogy elfogják és azonosítsák a kisrepülőt.

A vizuális megerősítés után az ügyeletes vadászpáros visszatért zágrábi légi támaszpontra. A polgári repülőgéppel felvették a kapcsolatot, megállapítást nyert, hogy meghibásodott az avionikája, ezután a gép a repülési tervnek megfelelően folytatta a repülést, majd Szlovéniában leszállt.

Az embernek önkéntelenül is szalutálni támad kedve ennek hallatán, nem beszélve az óriási biztonságérzetről, amit Torrejón és a CAOC említése generál.

Remélhetőleg soha sem kell majd élesben kipróbálni a rendszert, mert nagy a gyanúm, hogy nem győznénk titkosítani a felhalmozódó baklövéseket.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország37 perc telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava