Connect with us

Horvátország

KIVÉGZIK-E? Halálbüntetés vagy életfogytiglani vár egy horvát zsoldosra Donyeckben

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvat hadifogoly
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság bejelentette, hogy zsoldos tevékenységgel és hatalomátvétel kísérletével vádol öt külföldit. Köztük van a horvát Vjekoslav Prebeg is, akit akkor fogtak el az oroszok, amikor megpróbálta elhagyni a Mariupol körüli háborús övezetet. Az orosz törvények szerint akár halálra is ítélhetik őket, és ez nem az első ilyen eset lenne.

Életfogytiglani vagy halál

Az orosz RIA Novosztyi jelentése szerint s Donyecki Népköztársaság lezárta a vizsgálatot öt külföldi zsoldos, vagyis három brit, egy svéd és egy horvát állampolgár esetében, akiknek az ügyét átadta a bíróságnak.

Az Ukrajnából önhatalmúlag kivált orosz bábállam azzal vádolja a szóban forgó külföldieket, hogy zsoldosként vettek részt a fegyveres konfliktusokban, és terrorista tevékenység végzésére irányuló kiképzést folytattak.

– Olyan akciókat hajtottak végre, amelyek célja a hatalom erőszakos átvétele és a Donyecki Népköztársaság alkotmányos rendjének megdöntése volt

– olvasható a közleményben. A donyecki legfőbb ügyészség sajtószolgálata szerint az ottani törvények életfogytiglani- vagy halálbüntetést írnak elő a fent említett bűncselekményekért.

Júniusban a szakadár köztársaság bírósága halálra ítélte a 48 éves Sean Pinner és a 28 éves Aiden Aslin brit, valamint a 21 éves Brahim Saadoun marokkói állampolgárt, akiket szintén ezekkel a vádakkal állítottak bíróság elé.

Daria Morozova, az “erősen oroszbarát ország” ombudsmanja közben közölte, hogy a szintén zsoldos tevékenységgel vádolt Paul Ury brit állampolgár július 10-én meghalt a fogságban. Az ombudsman úgy fogalmazott, hogy Ury krónikus betegség és stressz következtében hunyt el, pedig az általa elkövetett bűn súlyossága ellenére kapott orvosi segítséget.

Kaszáltak-kapáltak & havat hánytak

A szerb sajtó május közepén számolt be arról, hogy az Ukrajnában elfogott horvát zsoldos, aki Zágrábból származik, interjút adott egy szerbiai újságírónak, illetve filmrendezőnek, aki dokumentumfilmeket forgat.

Az nem világos, hogy az interjú készítésekor nehezedett-e nyomás a horvát zsoldosra, aki két évvel ezelőtt, egészen pontosan 2020. május 25-én csatlakozott az ukrán hadsereghez. Illetve világos, csak ezt így szokás mondani.

– Soha nem voltam az Azov zászlóalj tagja, és soha nem is lennék az, mert az egy erősen náci ideológiai beállítottságú szervezet, Horvátországban is menekültem az ilyenek elől

– nyilatkozta ekkor Prebeg, aki ezzel Az Azovnak is “behúzott egyet”, meg Horvátországnak is a szépen, illetve csúnyán megkonstruált interjúban. A horvát zsoldos esetében is a “keresd a nőt” effektus figyelhető meg, ha bármi is igaz a történetből.

– Találkoztam egy nővel Ukrajnában, még soha nem találkoztam hozzá hasonlóval, és maradni akartam, amihez állampolgárságra volt szükségem. Néhány ember javaslatára elszegődtem a hadsereghez, mert azt mondták, hogy három év után megkaphatom az ukrán állampolgárságot

– mondta a horvát származású férfi, aki korábban a horvát hadseregnél szolgált.

A horvát zsoldos úgy nyilatkozott a szerb dokumentaristának, hogy az ukrán hadseregben töltött idő során nem került közvetlen konfliktusba a donbászi oroszbarát erőkkel, mivelhogy nyáron kapáltak és kaszáltak a földeken, télen pedig fát vágtak és havat hánytak.

Nagyon propagandára hajaz

Az oroszok által elfogott horvát zsoldos nyilatkozata nagyon propaganda jellegűnek tűnik, a célja – egyebek között – Ukrajna és az ukrán hadsereg lejáratása volt, aminek különös jelentőségét az adja/adta, hogy Horvátország ukrán oldalon áll a háborúban. Mellékesen jegyezzük meg, hogy vannak arra utaló jelek, hogy a horvát diplomácia kísérletet tesz a horvát zsoldos kiszabadítására, de erről a dolog természeténél fogva nem sokat tudni, így egyelőre “csak ízlelgethetjük” az orosz propagandát.

– Nem az a benyomásom, hogy az ukrán hadsereg jól felszerelt, és képes lenne megbirkózni az orosz erőkkel

– jelentette ki Prebeg, de kérdés, hogy mondhatott volna-e esetleg bármi mást. A horvát férfi beszélt elfogásának körülményeiről is, miután április 11-én megérkezett az elfogatási parancs, ám amikor felszálltak a teherautókra, az orosz tüzérség lőni kezdte őket, így a szervezett visszavonulás terve meghiúsult, mindenki arra ment, amerre látott.

– Zaporizzsja felé vettük az irányt. Nem volt parancsnokunk. Napok óta nem ettünk semmit. A társaim csupálták a füvet, és azt ették, én is. Végül 17-en maradtunk, és tizenkét 12 napig bolyongunk. Április 23-án hajnali 5 óra körül kaptak el bennünket. Éhesek és óvatlanok voltunk. Néhány óráig esett a hó

– mesélte a történetét a horvát zsoldos, aki csak “hálával tud gondolni” az orosz katonákra, mert azok az emberségesnél is emberségesebben bántak a hadifoglyokkal, még “édességekkel is kedveskednek nekik”.

– Nem nyúltak a vallási jelképekhez és a jegygyűrűkhöz. Megkötözték a kezünket, és bekötötték a szemünket. A tisztjeik kihallgattak bennünket, semmiféle erőszak nem történt, kaptunk enni, engem pedig, mint külföldit, elvittek egy tábornok elé, akitől tiszta fehérneműt kaptam, és megparancsolta, hogy ne bántsanak

– mesélte a horvát zsoldos, aki mindent cáfolt, amit “rosszindulatú emberek” az oroszok viselkedésével kapcsolatban netalán állítanak. Ki tudja, hogy mi áll közelebb az igazsághoz, esetleg az, hogy az oroszok meggyalázzák mások vallási jelképeit, leszedik a foglyok ujjairól a jegygyűrűket, bántalmazzák a rabokat, és a “bátran nyilatkozó” emberünket annyira “sz@rrá verték”, hogy fehérneműt kellett váltania.

A horvát zsoldos arról is beszélt, hogy a hadifogság során megváltozott a háborúról és az oroszokról kialakult képe.

– Tizenhét ellenséges személyt hatékonyabban megsemmisítettek, mintha lelőttek volna bennünket. Nem hiszem, hogy közülünk bárki fegyvert fognak ismét ellenük

– magasztalta az egekig az oroszokat a horvát zsoldos, aki arról is beszélt, hogy az egységében más nem volt a Balkánról.

– Hallottam, hogy az Azov zászlóaljban voltak horvátok, nálunk öt brit és egy amerikai szolgált, aki azonnal dezertált

– mondta Prebeg, aki így nem csak az oroszokról zengett dicshimnuszt, hanem egyúttal az amerikaiakat is degradálta, ebben a “tragikomikus” interjúban, ami leginkább egy jól megrendezett kirakatperhez hasonlít.

A horvát zsoldos tisztában van azzal, hogy miután nincs ukrán állampolgársága, viszont szerződött az ukrán hadsereggel, az orosz törvények szerint túl sok esélye nincs, ezért “felkészült a legrosszabbra, de a legjobbat reméli”.

Mit meg nem tesz az ember egy nőért.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava