Connect with us

Szerbia

MEGKEZDŐDÖTT: A NATO tüntetéseket szervez Vučić és Lavrov ellen az elnökség elé

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

novosti nato tuntetes
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Újabb gyöngyszemmel ajándékozta meg olvasóit a belgrádi Novosti, amely vasárnap azzal riogatott, hogy a „NATO tüntetéseket szervez Vučić és Lavrov ellen az elnökség előtt”. Legalábbis ezt a címet adta cikkének a „fejfájásig kormánypárti” napilap internetes kiadása, amely szerint a NATO hétfőn 10 órára időzítette a belgrádi tüntetést.

Ki az a NATO?

A cikknek is alig nevezhető tudósítás szerint a tüntetést a szerbiai Ukrajna-barát szervezetek szervezik, amelyek mögött egyes nyugati nagykövetségek és NATO-struktúrák állnak, ergo mindenki NATO-parancsra cselekszik, aki az elnökség épülete elé vonul.

Ezt vasárnap írta a Novosti, amely arról is beszámolt, hogy a tüntetés hétfőn tíz órakor lesz, éppen abban az időpontban, amikor Aleksandar Vučić szerb elnök fogadja Alekszandr Bocan- Harcsenkót, Oroszország belgrádi nagykövetét, ha már Szergej Lavrot nem jött be neki.

– Kedves Barátaink! Meghívjuk Önöket, hogy holnap, június 6-án délelőtt 10 órakor gyülekezzenek a szerbiai elnökség épülete előtt, hogy elmondjuk Vučićnak és Harcsenkónak, mit gondolunk róluk, és a szerb hatóságoknak arról a szégyenletes kísérletéről, hogy vendégül látják az agresszor állam külügyminiszterét

– közölte a Twitteren az Oroszok, ukránok, fehéroroszok és a háború ellenes társasága.

Ezt a twitteres bejelentés minősítette tehát a belgrádi Novosti NATO-támadásnak, amin nem nagyon kell meglepődi, a nevezett belgrádi lap a kilencvenes években is „erős volt az uszításban”.

Most sincs ez másképp, hiszen a Novosti igazgatója az a Milorad Vučelić, aki a kilencvenes években a Szerb Szocialista Párt alelnöke, vagyis Slobodan Milošević szerb & jugoszláv elnök egyik nagyon közeli munkatársa volt, 1992 és 1995 között a szerbiai állami televízió vezérigazgatójaként funkcionált, ezt megelőzően pedig az Újvidéki Televíziót „nyomorította el”.

A BALK nemrégiben megállapította, hogy akkori tevékenységéért Vučelićnek „helyet kellett volna szorítani a hágai kispadon”, mivelhogy az általa vezetett propagandamasinéria “mesterfokon űzte” az uszítást a horvátok, a bosnyákok és az albánok ellen.

Mindig éppen azok ellen, akiket ellen uszítani kellett a felülről kapott parancs alapján. A jelek szerint a kilencvenes évek ismétlik önmmagukat, hiszen a szerb közéletet még mindig azok uralják, akiknek – enyhén szólva – háborús múltjuk van, még akkor is, ha egyetlen golyót sem lőttek ki, és senkit sem öltek meg – mint ahogy azt nemrégiben állította magáról a szerb elnök.

El tudom képzelni, hogy az egyébként 73 éves Vučelićnél működnek a régi reflexek, ha utálkozásról van szó, viszont azt sem zárnám ki, hogy netalán most is felsőbb iránymutatás alapján vezeti a Novostit.

Szerbia

VÁLTÁS: A Kisfarkas váltja a Nagyfarkast a Szerb Haladó Párt élén

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

farkas, haladó párt,
Miloš Vučević (balról) a Szerb Haladó Párt elnökének történt megválasztása után, érdemes figyelni Vučević kézmozdulatát, még abban is a Nagyfarkast utánozza (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A BALK több, mint egy hónappal ezelőtt azt írta, hogy a legnagyobb esélye az általunk Kisfarkasnak is nevezett Miloš Vučevićnek van arra, hogy váltsa Aleksandar Vučićot a Szerb Haladó Párt (Srpska napredna stranka, SNS) élén. Nos, ez most megtörtént, a legnagyobb kormánypárt elnöki posztján végrehajtott vezércserét követően valóban Vučević viszi tovább a pártot. A salamoni, illetve vučići döntés által biztosított a párt folytonossága, ugyanakkor a szerb elnök megőrizheti korlátlan befolyását a párt felett, amelynek „hű és és odaadó” tagja maradt.

Atyai felügyelet

Április 22-i elemzésünkben azt írtuk, hogy a pártelnöki tisztségre „legnagyobb esélye talán a Kisfarkasnak, azaz Miloš Vučević szerb védelmi miniszternek, volt újvidéki polgármesternek van, akit erre nem csak nagyfokú szolgalelkűsége jogosítaná fel, hanem az is szimpatikussá teheti Vučić, és ezáltal a tagság szemében, hogy a szerb elnökhöz hasonlóan Vučević is a katonai ügyek irányából érkezik, és ezáltal Vučić biztosítottnak láthatja a „militáns opció fenntartását a nemzeti ügy irányában”.

Vučevićet a párt rendkívüli közgyűlésén választotta meg a Szerb Haladó Párt elnökének a mintegy négyezer küldött a áról is híres Kragujevácban, amiből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, minden bizonnyal csak véletlen egybeesés történt, ennek legfeljebb csak a szimbólumok szintjén van némi jelentősége.

A szerb elnök maga ajánlotta a Kisfarkast az utódjának, mivel indoklása szerint Vučevićet olyan embernek ismeri, aki jó családból származik, elkötelezte magát a Szerb Haladó Párt mellett, egyúttal az önálló, független és prosperáló Szerbia híve.

A szerb elnök nem is titkolta, hogy befolyással kíván lenni Vučevićre, amit szebb megfogalmazással támogatásnak szokás nevezni, de utódja sem rejtette véka alá, hogy számít a „nagy előd” (Vučić The Great) segítségére.

– Tudom, mennyire szereti a Szerb Haladó Pártot, ismerem az édesapját is, aki az egyik legelismertebb ügyvéd volt… Biztos vagyok benne, hogy az én támogatásommal és az Önök támogatásával képes lesz arra, hogy még jobban és még erőteljesebben és még többet dolgozzon

– jelentette ki a szerb elnök, aki ezáltal jóformán „atyai felügyelet” alá helyezte a pártját, amit Vučević személyén keresztül valósít meg.

farkas, haladó párt

Miloš Vučević a „reménykedő Szerbia” jegyében szervezett nagygyűlésen az igencsak lengén öltözött Siniša Mali pénzügyminiszter társaságában a belgrádi Nagyposta előtt (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Két arc, egy agy

A Kisfarkas nemhogy elfogadja, hanem el is várja ezt a felügyeletet, megválasztását követően úgy nyilatkozott, hogy „a Szerb Haladó Párt eddigi politikája nem változik, és a párt továbbra is Szerbia fejlődésének motorja marad”.

– Továbbra is olyan párt lesz, amely ápolja és megőrzi a szerb nép, valamint Szerbia minden polgárának hagyományos értékeit, amely politikailag kiáll Koszovó és Metóhia megőrzéséért Szerbia részeként, és gondoskodik a szerb közösségek érdekeiről legyenek is bárhol, de mindenek előtt a volt Jugoszlávia területén

– mondta Vučević, aki korábban „gyönyörű nagygyűléseket” szervezett a szerb elnök számára az általa vezetett városban, és boldogan adta át Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Újvidék diszpolgári címét.

farkas, Szerb Haladó Párt

Szeretik egymást, a Nagyfarkas és a Kisfarkas a váltást követően (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Az új elnök a szerb érdekek feletti gondoskodásra vonatkozó szózatot azzal a kijelentéssel tetézte, hogy a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić köztársasági elnök legmegbízhatóbb partnere lesz.

Vučević azt is hangsúlyozta, hogy a Szerb Haladó Párt június végén csatlakozik a nagy hazafias népmozgalomhoz, amit az ország politikai szövetének megerősítéseként fognak fel, vagyis megvalósul az, amire a BALK-on már többször is utaltunk, miszerint a Szerb Haladó Párt beáll a szerb elnök által kitalált ernyő alá.

A Szerb Haladó Párt élén bekövetkezett váltást röviden úgy fogalmazhatnánk meg, hogy „a pártnak két arca és egy agya lesz”.

A kiszolgáló személy

A pártelnöki tisztség nem csak örömet szerez, hanem gondot is okoz az új elnöknek, aki ráadásul a védelmi tárca irányítója is.

Vučevićnak ezek után mindenképpen magára kell vállalnia a koszovói válság ódiumát is, nem csak úgy, mint újvidéki polgármester korában, amikor rossz nyelvek szerint erőteljesen kokettált a koszovói szerb bűnözői struktúrákkal. Így nem csak a szerb elnöknek, hanem neki is vannak élő kapcsolatai az ottani szerbekkel.

– A koszovói helyzet nagyon nehéz és drámai… Folyamatban van a Szerb Hadsereg egységeinek bevetése az adminisztratív vonal irányában, és arra számítok, hogy a (katonák) a következő órákban már a helyükön lesznek

– mondta a Kisfarkas nehezen szétválasztható pártelnöki és védelmi miniszterelnöki minőségében, miközben a hadsereg főparancsnoka továbbra is Vučić elnök, tehát Vučević nem csak a pártban, hanem a hadseregben is a szerb elnök utasításait hajtja végre.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava