Connect with us

Koszovó

FEGYVERKEZÉS: Koszovó állítólag páncéltörő rakétákat kapott, a szerbek háborognak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A nagy erőkkel fegyverkező Szerbia rossz néven vette, hogy szerb állítások szerint Nagy- Britannia Javelin és NLAW páncéltörő rakétákat szállított le Koszovónak. A szerbek egy nemrég tartott hadgyakorlaton dicsekedtek el az oroszoktól decemberben beszerzett Kornet- E rakétákkal, amelyek körülbelül ugyanezt a célt szolgálják, mint amihez most a Koszovói Biztonsági Erők jutnak hozzá brit forrásból. Ha igaz a hír.

“Olaj a tűzre”

A belgrádi Novosti szombaton este számolt be arról, hogy az “ukrajnai háború és a térségben uralkodó politikai feszültségek közepette Nagy- Britannia úgy döntött, hogy olajat önt a tűzre”.

Az erősen kormánypárti hírportál úgy tudja, hogy London “Javelin” és “NLAW” rakétákat szállított le a pristinai hatóságoknak. A szerbek általában “hatóságoknak” és nem kormánynak nevezik a pristinai vezetést, ezzel is jelzik, hogy nem ismerik el Koszovó államiságát, így annak kormánya sem lehet.

Hasonlóan a nagy testvérhez, amely “különleges műveleteket” emleget, vagyis nem nevezi nevén a háborút.

A Novosti megjegyezte, hogy a koszovóiak ugyanolyan páncéltörő rakétákat kaptak, mint amilyeneket az ukrán erők használnak az orosz csapatok elleni harcban.

Egy nappal az ukrajnai háború kitörése előtt a BALK egyik cikkéhez kapcsolt képen ukrán katonák láthatók, amint Javelin rakétákkal gyakorlatoznak, a kép alá azt írtuk, hogy az ukránok ebben, vagyis a páncéltörő rakétákban bíznak.

A szerbek háborognak

A kormánypárti Novosti megtudta, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök az elkövetkező 48 órában hivatalos magyarázatot fog kérni Boris Johnson brit miniszterelnöktől.

A szerb hírportál szerint a Koszovói Biztonsági Erők, amelyeket egyelőre csak félig lehet hadseregnek nevezni, ingyenes kiképzést kapnak, hogy szükség esetén tudják használni a páncéltörő fegyvereket.

A Novosti szerint a Javelin föld-levegő rakéta egy brit gyártmányú vállból kilőhető lövedék. Valójában egy amerikai fejlesztésű hordozható, infravörös önirányítású, “tüzelj és felejtsd el” elven működő páncéltörő rakéta, amelyet a Raytheon és a Lockheed Martin gyárt. Páncélozott földi célok, megerősített fedezékek és alacsonyan repülő légi célok megsemmisítésére alkalmas.

Az NLAW könnyű, hordozható páncéltörő rakéta, amelyet a svéd Saab vállalat állít elő. Az MBT LAW néven is ismert fegyver az erősen védett harckocsik ellen is hatásos, mivel azok vékonyabb tetőpáncélzatát támadja.

A Novosti szerint a “hazug/hamis állam”, ahogy a hírportál és nem csak ez a hírportál Koszovót nevezi, 40 000 euróért jut hozzá egy NLAW rakétakészlethez – vagyis a piaci árnál némileg olcsóbban.

A Novosti honlapján megjelent hírből csöpög a rosszindulat, és erősen propagandacélokat (is) szolgál. Milorad Vučelić (73), a Novosti sajtóbirodalom vezetője ennek nagymestere, hiszen a kilencvenes években a Szerb Szocialista Párt alelnöke, vagyis Slobodan Milošević szerb & jugoszláv elnök egyik nagyon közeli munkatársa volt, 1992 és 1995 között a szerbiai állami televízió vezérigazgatójaként funkcionált, ezt megelőzően az Újvidéki Televíziót vezette.

Akkori tevékenységéért nyugodtan szoríthattak volna neki helyet a hágai kispadon, mivelhogy az általa vezetett propagandamasinéria “mesterfokon űzte” az uszítást bárki ellen, vagyis ő is tagja a kilencvenes évekből visszamaradt “csontvázaknak”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava