Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

SE VELED, SE NÉLKÜLED: Hogyan gyakorolnak nyomást a funkcióban lévő vezetők a választókra?

nyomas a valasztokra
Jelentős nyomás nehezül a választókra Szerbiában (Kép forrás: CRTA)
Olvasási idő: 2 perc

A nemzetközi megfigyelők szerint a szerbiai választópolgárok nyomásnak vannak kitéve: az ENEMO (Európai Megfigyelési Hálózat) jelentésében az áll, hogy „a szerbiai választásokat rendkívül megosztott társadalmi és politikai hangulatban tartják meg”. Az álláspontjukat a március 1-je és 21-e közötti időszakban elvégzett felmérésekre alapozták. Ez idő alatt hirdették meg Szerbiában a parlamenti választások jelöltlistáit, az elnökválasztás jelöltjeit, de lezárták a választói névjegyzéket és megkezdték a szavazólapok nyomtatását is.

Tisztségviselői

Csütörtöktől kezdve tíz napon át tilos az úgynevezett “tisztségviselői kampány” Szerbiában. A rendelkezést idén vezették be az kérésére.

Az elektronikus médiáról szóló törvény korábban elfogadott módosítása alapján a tilalom ideje alatt a sajtó nem tájékoztathat az infrastrukturális beruházások átadásáról, illetve a munkálatok megkezdéséről, amennyiben a rendezvényeken olyan személyek vesznek részt, akik indulnak az elnökválasztáson, vagy a parlamenti választásokon

ázta nemrégiben a közvéleménynek Pavle Dimitrijević, az átláthatóságot és a felelősséget szorgalmazó, pártfüggetlen civil szervezet, a CRTA jogi testületének elnöke.

A tilalom alá tehát nem esett a Belgrád és Újvidék közötti átadása, amelynek “vendége” Orbán Viktor magyar volt, viszont némileg magyarázza, hogy a vezetés miért sietett a baráti által igencsak felturbózott átadási ceremónia “sínre tételével”, miközben a kísérő munkálatok korántsem fejeződtek be.

A CRTA vezetője szerint a tilalom nem vonatkozik a tisztségviselők esetleges protokoláris szerepléseire.

Az új szabály tiszteletben tartását a REM, azaz az elektronikus médiumok ellenőrzésével megbízott testület kíséri figyelemmel. A lehetséges büntetések között szerepel a figyelmeztetés, valamint a műsorsugárzás ideiglenes tilalma, de a REM a műsorsugárzási engedély visszavonására is jogosult

– mondta Dimitrijević.

A CRTA szakembere azonban nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy az új szabályt hogyan vonatkoztatják a hírportálokra és a nyomtatott sajtóra. Ezekről csupán annyit mondott, hogy „itt az elektronikus médiáról van szó és csakis a REM-nek van felhatalmazása az ellenőrzésre, valamint a büntetésre”.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Tisztségviselők akcióban

Törvény ide, vagy oda, a nemzetközi megfigyelők szerint a “tisztségviselő kampány” továbbra is kifejezett kifejezetten jelen van Szerbiában. Az Európai Választás Megfigyelési Hálózathoz beérkezett információk ugyanis arról tanúskodnak, hogy a funkcióban lévő vezetők nyomást gyakorolnak a választókra.

Aggodalomra ad okot az is, hogy állami erőforrásokkal történő visszaélésekről is érkeznek hírek

– írják a független megfigyelők, akik szerint a elsősorban a médiát befolyásolja.

Egyáltalán nem bevált gyakorlat, hogy a választási törvényeket közvetlenül a választások előtt módosítják, ahogyan ez Szerbiában történt – jegyezte meg Pierre Peytier, az ENEMO küldöttségvezetője.

Kiemelte, hogy hiába vették figyelembe a törvények módosításakor a szerbiai és a nemzetközi szakértők észrevételeit, a választások lényegi elemei a gyakorlatban változatlanok maradtak. A tisztségben levő politikusok ugyanis továbbra is aktívan szerepelnek, és elvárják a sajtótól, hogy minden lépésükről beszámoljon.

A lépegetés jövőjéről pedig 6.501.689-an dönthetnek majd április 3-án. Ennyi szavazásra jogosult szerb állampolgárral zárták ugyanis a választói névjegyzéket az illetékes szervek. Március 30-áig már csak adatmódosítást kérhetnek a lakosok, a névjegyzékre viszont csak azok kerülhetnek fel automatikusan, akik a szavazás napjáig nagykorúvá válnak – értesítette nemrégiben a közvéleményt a Köztársasági Választási Bizottság (RIK).


A bizottság nyilvánosságra hozta azt is, hogy idén 8255 szavazóhelyen voksolhatnak majd a szerb állampolgárok. Ebből 29-et a büntetés-végrehajtási intézetekben alakítanak ki, 77-et pedig külföldön, összesen 34 országban, ebbe természetesen nem számolják bele Koszovót, egyrészt mert Szerbiában azt nem tekintik külföldnek, másrészt mert a pristinai hatóságok nem engedélyezik a szavazást.

Áll is miatta a balhé, ami jó alkalmat kínál Aleksandar Vučić szerb elnöknek a médiában történő “atyáskodó” megjelenésre, természetesen a szinte napi gyakoriságú 1-2 stúdiószereplés mellett. A balhéval így járul hozzá Albin Kurti “legnagyobb ellensége” Aleksandar Vučić újraválasztásához. Ez a “se veled, se nélküled” jelenség klasszikus példája.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: