Connect with us

Bosznia

KLIX.BA: Magyarország megvédi Dodikot, szankcionálásához kéri az együttdöntési eljárás alkalmazását az Európai Unióban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dodik auropa
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szarajevói klix.ba hírportál szerint Magyarország kezdeményezte az Európai Unió Tanácsában, hogy a Bosznia- Hercegovina egyes politikai vezetőivel és szerveivel szemben tervezett szankciók elfogadásához a valamennyi tagállam támogatását megkövetelő együttdöntési eljárást alkalmazzák. A hírportál szerint, Európa ezzel letérdelt Magyarország előtt, és semmi sem lesz a Dodik elleni uniós szankciókból.

Dodik hátradőlhet

A 2022. március 19-én meghozott döntés alapján a korábbi minősített többségi eljárás helyett a március 31-re tervezett szavazáson már valamennyi tagállam támogatására szüksége lenne az EU-nak ahhoz, hogy a boszniai szerbek legfontosabb politikai vezetője, Milorad Dodik ellen tervezett szankciók elfogadásra kerüljenek az Európai Unió szintjén, így a tagállamok csak külön-külön büntethetnék a boszniai “főszerbet.

A megváltoztatott szavazási mód miatt Dodik hátra dőlhet, mert már önmagában a magyar vétó is elegendő lenne ahhoz, hogy a szankciók ne kerüljenek bevezetésre.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök december 21-i sajtótájékoztatóján jelezte, hogy Magyarország vétózni fog, ha Dodik szankcionálása kerül terítékre.

– Ezt mindenképp meg kell akadályoznunk. (.) Tehát szankciókról szó sem lehet, és minden nyugat-balkáni népnek meg kell adni a tiszteletet, ide értve a szerbeket is

– fogalmazott Orbán, aki szerint a Nyugat- Balkánt integrálni és segíteni kell, és fel kell zárkóztatni, nem pedig büntetni kellene.

Néhány nappal korábban Szijjártó Péter közösségi oldalán jelezte, hogy az EU csak a tagállamok egyhangú döntésével vezethet be szankciókat bárki ellen, és Magyarország nem adja támogatását semmifajta szankcióhoz a boszniai szerbek vezetőjével, Milorad Dodikkal szemben.

Ezen felül a boszniai Államelnökség szerb tagja abban is bízhat, hogy Magyarország mellett a Janez Janša vezette Szlovénia és a boszniai horvát közösség védelmében egyre hangosabban kiálló zágrábi kormány is a szankciók ellen szavaz.

Vagyis Magyarország mellett még két uniós tagállam kapcsán valószínűsíthető, hogy kiáll Dodik mellett.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy korábban több uniós tagállam vezetése tett arra vonatkozó utalást, hogy indokolt esetben tagállami szinten is elfogadhatnak szankciókat Dodikkal és más boszniai politikusokkal, valamint azokhoz köthető szervezetekkel szemben, amennyiben az EU szintjén a korlátozások nem kerülnének elfogadásra.

Így tehát a szankciók esetleges leszavazása annyit jelent, hogy megnyílik az út az egyes tagállamok előtt a korlátozások önálló bevezetésére, de azt is mondhatnánk, hogy a tagállamoknak nem marad más választásuk, minthogy külön-külön büntessenek.

2022 03 20 130501

Ki mit veszít?

Amilyen mértékben kedvező Dodik számára a szankciók bevezetésének elmaradása, annál többet árt az egyébként is megtépázott tekintélyű EU-nak a boszniai politikai térben.

Az unió vezetői a boszniai választási törvény módosítása és egy jövőbeli alkotmányos reform kapcsán olyan politikai gerilla háború terepére tévedtek, amelyben a 25 éve Szarajevóban dominálni próbáló amerikai diplomácia mellé állva sem tudtak érdemi eredményt felmutatni.

Josep Borell,az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének március 16-i szarajevói látogatása érdemi elmozdulást egy témában sem hozott, sőt a mostani szankciókkal megcélzott Dodikot további agresszív retorikára kényszerítette.

A Dodikkal és más boszniai szerb politikusokkal szemben 2022. január 5-én bevezetett amerikai szankciókról a BALK-on több korábbi cikkünkben is részletesen foglalkoztunk. Akkor a boszniai államelnökség szerb tagja nem tekintette magára nézve ordas csapásnak az USA pénzügyminisztériuma által életbe léptetett korlátozásokat.

Az unió szorosabb gazdasági kötődései és annak földrajzi közelsége miatt lehetséges, hogy az EU közössége szintjén bevezetett korlátozások komolyabb veszteséget jelentenének a boszniai szerbek egyes politikai vezetőinek.

Kérdéses, hogy a közösségi szintű szankciók megvétózását követően mely tagállamok lesznek nyitottak arra, hogy önálló korlátozásokat vezessenek be, különös tekintettel arra, hogy Dodik korábbi nyilatkozataiban hangsúlyozta annak lehetőségét is, hogy a szerb entitás is ilyen eszközökhöz fog folyamodni a korlátozásokat bevezető államokkal szemben.

A szankciós politika legnagyobb problémája, hogy az ukrajnai konfliktus kezdete óta nyíltan Moszkva mellett kiálló boszniai Szerb Köztársaság vezetését az EU-s korlátozások további orosz orientációra fogják ösztönözni.

Ezen a téren vetődik fel a kérdés, hogy az EU-nak van-e nagyobb szüksége a boszniai szerb entitásra vagy fordítva. A válasz röviden abban áll, hogy az orosz tőkebefektetés esetleges elmaradása okozhat ugyan gazdasági problémákat a szerb entitásban, de még mindig bízhatnak Szerbiában és Törökországban, mint jelentős külföldi befektetőben.

Sőt a legkomolyabb beruházók egyike a boszniai Szerb Köztársaságban ma már a háborús konfliktusban napról napra nyíltabban az orosz oldal mellett kiálló Kína, ahol pénzügyi háttérből nincs hiány.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava