Connect with us

Európai Unió

JÓ BARÁTOK VAGYUNK! Orbán megerősítette, hogy Magyarország mindenképpen megakadályozza a szankciókat Dodik ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az utolsó idei kormányinfón szokatlan módon – mintegy karácsonyi ajándékként – maga Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt az újságírók kérdéseire három és fél órán keresztül. Főleg belpolitikai témák kerültek terítékre, de jutott idő külpolitikára, például Németországra, vagy éppenséggel Milorad Dodikra is, aki a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja. Dodik az utóbbi időben gyakran dicsekedett azzal, hogy vannak külföldi barátai, ami a napokban be is bizonyosodott, most pedig végső megerősítést nyert.

Bővítési ernyedtség

A magyar miniszterelnök arról szeretné meggyőzni a németeket, hogy a Nyugat- Balkánt be kell fogadnunk az Európai Unióba, ami a nemrégi berlini kormányváltást követően nem lesz könnyű feladat.

Orbán Viktor szerint leginkább a német külügyminiszter “stratégiai irányszabását” lesz nehéz áthidalni, miután Annalena Baerbock az uniós külügyi tanács ülésén felvetette, hogy szankciókat kíván bevezetni a Balkánon a boszniai szerbekkel szemben, ami mindenek előtt Milorad Dodik boszniai szerb politikusra vonatkozik.

– Ezt mindenképp meg kell akadályoznunk. Rossz a testtartás, rossz a hanghordozás, rossz a horizont, minden rossz, és nem azért, mert német, aki mondta, ez csak súlyosbítja a helyzetet, hanem általában, mint európai pozíció is rossz

– fogalmazott Orbán, aki szerint a Nyugat- Balkánt integrálni és segíteni kell, és fel kell zárkóztatni, nem pedig büntetni kellene.

– A Nyugat- Balkánt be kell fogadnunk az Európai Unióba, mert ez európai érdek, ha ránéz a térképre, akkor rögtön látja. Tehát szankciókról szó sem lehet, és minden nyugat-balkáni népnek meg kell adni a tiszteletet, ide értve a szerbeket is

– jelentette ki a miniszterelnök aki szerint Németország most más irányba indult, pedig ennek mindenki számára világosnak kellene lennie.

Orbán megjegyezte, hogy a németek még csak egy lépést tettek, és hozzátette, hogy egy későbbi találkozón szeretné meggyőzni őket arról, hogy ne a Nyugat- Balkán szankcionálásával és büntetésével indítsanak, mert azzal “nagy bajokat fognak okozni, lehet, hogy nem Berlinnek, de Budapestnek biztosan, meg a balkáni népeknek is”.

Hozzátette még, hogy teljesen más kultúrájú együttműködést szeretnénk a Nyugat- Balkán és Európa között, mint ami a német külügyminiszter szavaiból kiviláglik.

– Itt vagyunk a Balkán kapujában, a mi bőrünkre is megy a játék, kellő súllyal kívánjuk képviselni az érdekeinket

– jelentette ki Orbán a kormányinfón, aki ezzel megerősítette külgazdasági és külügyminiszter korábbi állásfoglalását.

Szijjártó Pétert a hétvégén közösségi oldalán jelezte, hogy aggodalommal töltötte el Annalena Baerbock nyilatkozata, hiszen Bosznia- Hercegovina Magyarország közelében van, az ország stabilitásának és békéjének fenntartása pedig Magyarország számára is alapvető biztonsági érdek.

– Berlin messzebb van, de nem annyira messze, hogy ne lehetne bármikor elrepülni onnan Banja Lukába. Elrepülni és tárgyalni. Beszélni a boszniai szerbekkel. Velük és nem róluk. Lehet, hogy ez segítene a helyzet megértésében

– írta Szijjártó, aki megjegyezte, hogy az EU csak a tagállamok egyhangú döntésével vezethet be szankciókat bárki ellen, és Magyarország nem adja a támogatását semmifajta szankcióhoz a boszniai szerbek vezetőjével, Milorad Dodikkal szemben.

– Ha lesz ilyen javaslat, meg fogjuk vétózni

– szögezte le “a miheztartás végett” a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint az EU nyugat-balkáni politikájának a jövőben “a bővítésről és nem a szankciókról kell szólnia”.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava