Connect with us

A Háború

ÚJ HADSEREG? A boszniai szerb vezetés összeírja a katonákat és a rendőröket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Azt is mondhatnánk, hogy rossz irányba haladnak a dolgok, kiszivárgó hírek szerint ugyanis a boszniai Szerb Köztársaság Belügyminisztériuma titkos adatbázist készít a szerb entitásban élő katonákról és rendőrökről. Akik tudják, hogy mire, és hogyan kell használni a fegyvereket.

Boszniai szerb készülődés

A boszniai szerb vezetés szempontjából ellenzékinek számító, de általában megbízható információkkal rendelkező N1-es csatorna úgy értesült, hogy 2022. március 12-től a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériuma listát állít össze a szerb entitás területén élő személyekről, akik valamely boszniai fegyveres testület tagjai.

A kiszivárgott információk szerint a boszniai hadsereg, a hírszerző és biztonsági szolgálat, valamennyi rendőrségi szervezet munkavállalói egy adatbázisba kerülnek. Az adatgyűjtés az ukrán háború eszkalációja miatti félelem mellett azért is borzolja a boszniai kedélyeket, mert a fegyveres szervek aktív állományú tagjai mellett a nyugállományúakat, a korábban ilyen területen foglalkoztatott személyeket és a kadétokat is “lajstromba veszik”.

Az eset az adatgyűjtés sajátos jellegén túl azért is említést érdemel, mert a listára nem csak a szerb entitás belügyminisztériumának irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek jelenlegi, korábbi és jövőbeli alkalmazottai szerepelnek majd, hanem valamennyi olyan személy, aki a boszniai Szerb Köztársaság területén él, és munkaviszonya volt vagy van, illetve ilyenre kilátása lehet kadétként az országos illetékességű boszniai szerveknél.

Sőt a listára felkerülnek azok is, akik a bosnyák-horvát Föderációban dolgoznak ilyen szerveknél, azonban a lakhelyük a szerb entitásban van.

Az országos illetékességű szervek közé a boszniai hadsereget és a hírszerző és biztonsági szolgálatot sorolhatjuk. A bosnyák-horvát Föderációban kantonális szinten szerveződik a rendőrség. Ezeknek a személyügyi adatbázisa független a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériumában vezetett, saját munkavállalókra vonatkozó listáktól. Sokakban merült fel kérdésként, mi értelme az adatbázis összeállításának.

A D-19-es nyomtatvány

A boszniai sajtóban csak a “D-19-es formanyomtatvány” néven elterjedt adatlapot a boszniai Szerb Köztársaság rendőrsége állítja össze. Az adatok rögzítését a rendőrség tagjai végzik az illetékességi területükön. A felkeresett személyeket az alábbi adatokról nyilatkoztatják:

  • keresztnév és családnév,
  • születési dátum,
  • lakcím,
  • foglalkoztató biztonsági szerv neve,
  • telefonszám
  • megjegyzés, egyéb adat

Vagyis az adatszolgáltatás nem önkéntes, és nem csak a szerb nemzetiségű személyekre vonatkozik. Fontos, hogy az űrlap nem rendelkezik a nemzetiségi és vallási hovatartozás feltüntetéséről.

Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy a boszniai szerb belügyeseket megszállta a jogállamiság ethosza, fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a “megjegyzés” rovatba beírhatják az ilyen jellegű személyes adatokat is. A D-19 űrlapon megadott adatokat kizárólag a szerb entitás belügyminisztériuma kezeli a jövőben, azt a bosnyák-horvát Föderáció rendvédelmi szerveinek nem adja át.

Új hadsereg vagy új állam?

Az adatbázis több célt szolgálhat. Egyrészt alkalmas lehet arra, hogy a 2021. szeptemberében meghirdetett alkotmányos különválás egyik sarokköveként megalapozza a boszniai Szerb Köztársaság saját hadseregét, ami Milorad Dodiknak, a boszniai Államelnökség szerb tagjának dédelgetett, ám következetesen tagadott álma lehet.

A listán szereplő személyek számbavétele és képzettségük összesítése alapján a szerb entitás vezetése képet kaphat arról, mennyiben áll rendelkezésre az entitásban a saját haderő újra-szervezéséhez szükséges személyi állomány és szaktudás.

Más elképzelések szerint a nemzetközi közösség által egyre határozottabban pellengérre állított Dodik az ukrajnai események kapcsán a NATO megosztottságát látva, egyre komolyabban hajlik az általa az Államelnökségben képviselet entitás különválásának elérésére, amivel kapcsolatban erős aggodalmat keltenek az orosz vezetőkkel egyre gyakoribb kapcsolatfelvételei.

A jelenlegi daytoni békerendszert alapjaiban felrúgó cselekmény kiválthatja a bosnyák és horvát lakosság ellenállását. Így a lista alkalmas lehet a szerb entitás területén a fegyveres ellenállás alapjaiban történő lefolytatására a kiképzett személyek tömeges letartóztatásával.

Egyes elemzők szerint a D-19 lista csak egy újabb eszköz Dodik politikai fegyvertárában, ami alkalmas arra, hogy feszültséget generáljon a boszniai szerbek, a bosnyákok és a horvátok között, illetve Dodik erre támaszkodva fricskát adhat a nemzetközi közösségnek válaszul a vele szemben január 5-én bevezetett amerikai gazdasági szankciókra.

A nyugat-európai elemzők rendszeresen érvelnek azzal, hogy a szerb entitás önmagában nem tekinthető életképes gazdasági egységnek, ahol alacsonyabb az életszínvonal, mint a bosnyák-horvát Föderációban. Ezzel szemben áll, hogy Dodik hatékonyan oldotta meg a korábbi években az orosz, a szerb és kínai tőke nagy arányú beáramlását.

Az orosz befektetők elmaradása esetén a kínai és a szerb anyagországi kapcsolatok továbbra is fennállnak. Dodikot az is bátoríthatja, hogy Moszkva hű szövetségeseként az EU-orosz kapcsolatok padlóra kerülésével, a boszniai Szerb Köztársaság egyfajta gazdasági közvetítő szerepet kaphat a Kremltől a nyugati államok irányába.

Ezt a feladatot Dodik azonban csak egy önálló állam keretei között, a bosnyák és horvát ellenlábasokkal folytatott permanens politikai küzdelmet maga mögött hagyva tudja kellő hatékonysággal ellátni.

Akár mi is legyen a március 12-e óta nem nyilvánosan készülő lista hátterében, a közép-európai, különösen a balkáni történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy abból még semmi jó nem származott ebben a régióban, ha egy nagy volumenű katonai konfliktussal egy időben listákat készítettek.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia5 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia7 nap telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia1 hét telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava