Connect with us

A Háború

BUDAPESTRE IS ESHETETT VOLNA: A horvátok mérsékelten bírálják Magyarországot, és nem hagyják, hogy a drónügy elüljön

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenkovic oraban krater
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A horvát miniszterelnök az Európai Tanács üléséről hazatérve felkereste Zágráb Jarun városrészét, és a drón becsapódása következtében keletkezett kráter mellett nyilatkozott az újságíróknak, akik közül sokan Magyarország felelősségét firtatták. Andrej Plenković egyúttal jelezte, hogy horvát részről A NATO-ban és az Európai Unióban is napirenden fogják tartani a kérdést, miután teljesen világos, hogy agresszió történt. Az esettel kapcsolatban már bírálta Magyarországot a horvát államfő, és a horvát védelmi miniszter is, de ők is visszafogottan fogalmaztak.

Ez többé nem tolerálható

A horvát kormányfő a drón lezuhanásának helyszínén elmondta hogy a szovjet gyártmányú pilóta nélküli gépet Ukrajna területéről indították, de egyelőre nem tudni, hogy kinek a birtokában volt, mivel az ukránok és az oroszok is cáfolják érintettségüket.

– Ebben a komoly szerencsétlenségben az a szerencsénk, hogy nagyon szerencsések voltunk, így senki sem sérült meg, és csak 40 autó rongálódott meg a közeli parkolóban

– mondta Plenković, aki szóismétléssel nyomatékosította a szerencse/szerencsétlenség nagyságát, miközben megemlítette azt is, hogy a közeli kollégiumban 4500 egyetemista lakik, kétszáz méterrel távolabb pedig lakóházak vannak.

A horvát miniszterelnök levelet intézett az Európai Unió minden tagországához és a NATO főtitkárához, akiknek felhívta a figyelmét arra, hogy ez bármelyik tagállam esetében megtörténhetett volna, elméletileg akár Budapest, Ljubljana vagy Pozsony is járhatott volna hasonlóan.

– Erősítenünk kell az együttműködést, hogy időben tudjuk értesíteni egymást arról, ami történik. Ez vonatkozik a NATO keretében történő együttműködésre is, hiszem ez NATO-légtér Románia, Magyarország és Horvátország esetében is. Az ilyesmi nem tolerálható, és nem is kellene megtörténnie, miután ez egy világos fenyegetés, amire reagálni kell

– tette hozzá Plenković, aki elmondta azt is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök is tőle értesült a történtekről, miután az uniós tanácsülésen nem voltak a közelükben mobiltelefonok, de nem tudott az esetről a román elnök sem.

A paksi atomerőművet is eltalálhatta volna

A horvát miniszterelnök egyetértett azzal az újságírói felvetéssel, hogy a magyar hatóságoknak reagálniuk kellett volna, hiszen a rakéta negyven percig a magyar légtérben volt.

– Egyet értek Önnel, erre a kérdésre azonban a magyar hatóságoknak kell megadniuk a választ, ezt én nem tehetem meg (helyettük). Ez a rakéta akár a paksi atomerőműbe is becsapódhatott volna, aztán még nagyobb problémát okozott volna Magyarországnak, és mindenkinek a térségében

– jegyezte meg a horvát miniszterelnök, aki valószínűleg olvasta az Indexet, amelynek az erre vonatkozó cikkét a BALK is ismertette.

Andrej Plenković ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy (magyar részről) “nem volt jó a reagálás, a veszély mértékének felmérése és a kommunikáció sem a többi országgal, mivel az nem történt meg időben, megfelelő gyorsasággal.”

A horvát miniszterelnök azzal zárta a témát, hogy a történteket tesztnek kell felfogni, amelyből mindenkinek tanulni kell a jobb reagálás érdekében, mert ez nem ismétlődhet meg.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava