Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

INDEX.HR: Elképesztő, hogy a magyarok nem lőtték le a drónt, pedig az Paks fölött haladt át

szovjet dron utvonal
A magyar szempontból veszélytelennek minősített Tu-141-es útba ejtette Debrecent, Paksot és Kaposvárt (Forrás: Index.hr)
Olvasási idő: 2 perc

A zágrábi Index.hr hírportál szombat reggeli cikkében furcsállja, hogy Magyarország nem tartotta veszélyesnek a Zágrábban becsapódott drónt, pedig az Paks fölött haladt át. Az ukránok és az oroszok egyaránt tagadják, hogy a szovjet időkből származó pilóta nélküli repülő objektumot ők indították útjára.

Honnan lőtték ki?

A regisztrálták a szovjet időkből származó berepülését, de nem gondolták, hogy az veszélyt jelent az országra, pedig a paksi felett haladt át.

A hírportál elemzése szerint a NATO-partnerekkel, vagyis a Magyarországgal és a Romániával folytatott kommunikáció során egyértelműen megállapítható, hogy egy szovjet gyártmányú típusú katonai drónról van szó.

Romániában mindössze három percig, Magyarországon viszont 40 percig tartózkodott. A repülési útvonal alapján az is kiderül, hogy a drónnak minden kétséget kizáróan Ukrajnából kellett érkeznie.

A haladási útvonal alapján minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a drón csakis Ukrajnából tudott belépni Romániába. Mivel a repülőgép maximális hatótávolsága mintegy 1000 kilométer, a légkör állapotától függően kisebb oszcillációkkal, a legkeletibb terület, ahonnan érkezhetett, Vinnicja városának környéke

– írja az egyik legolvasottabb horvát hírportálnak számító Index.hr.

Vinnicja Közép- és - találkozásánál található, tőle északabbra van Zsitomir, amelyet a múlt héten gyakran bombáztak az oroszok. De az sem zárható ki, hogy a drónt ennél nyugatabbi területről indították.

Hol haladt el?

A horvát hírportál a rendelkezésre álló adatok alapján meghúzta azt az útvonalat, amely mentén a drón valószínűleg elhaladt, mielőtt Zágrábban becsapódott.

Elhaladt a atomerőmű mellett, és mint megtudtuk, a magyarok megerősítették, hogy észrevették a drónt, de nem tettek semmit. Regisztrálták, követték a mozgását, de nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget


kis festett kabatok222kis festett kabatok

– írja az Index.hr, amely szerint magyar részről annak ellenére jutottak erre a következtetésre, hogy a drón Románia legészakabbi csücskét érintve fölött is áthaladt, majd mintegy 15 perccel később a közép-magyarországi paksi atomerőmű közelében repült el.

Elképesztő, hogy a NATO-tag Magyarországnak még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy reagáljon és lelője a drónt

– állapította meg az Index.hr, amely megjegyzi, hogy a magyarok pénteken kétszer is felküldték a Gripeneket, viszont csütörtökön, amikor a repülőgép áthaladt a légterükön, ezt nem tették meg.

Mindez “gyengeségekre utal” a NATO légterének védelmében, és a középpontban Magyarország áll, amely annak ellenére nem reagált a drónra, hogy az negyven percig repült a légterében, és útvonala érintette a paksi atomerőmű környékét is.

Az Index.hr meg nem nevezett horvát kormányközeli forrása szerint a magyar állami vezetéssel konzultálva azt a következtetést vonták le, hogy “nekik sem mindegy, és számukra sem teljesen világos, hogy miért nem érkezett reakció”.

Útban felé a drón még áthaladt Kaposvár felett, Horvátországban viszont már nem esett nagyobb lakott település az útjába egészen a horvát fővárosig.


Az Index.hr kormányközeli informátora azt állítja, hogy amikor a repülőgép belépett a horvát légtérbe, már nem maradt elég idő a reagálásra, és azt is leszögezi, hogy a nemrég vásárolt francia Rafale katonai repülőgépek érkezéséig korlátozott a horvát légvédelem cselekvőképessége.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: