Connect with us

A Háború

INDEX.HR: Elképesztő, hogy a magyarok nem lőtték le a drónt, pedig az Paks fölött haladt át

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szovjet dron utvonal
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A zágrábi Index.hr hírportál szombat reggeli cikkében furcsállja, hogy Magyarország nem tartotta veszélyesnek a Zágrábban becsapódott drónt, pedig az Paks fölött haladt át. Az ukránok és az oroszok egyaránt tagadják, hogy a szovjet időkből származó pilóta nélküli repülő objektumot ők indították útjára.

Honnan lőtték ki?

A magyarok regisztrálták a szovjet időkből származó drón berepülését, de nem gondolták, hogy az veszélyt jelent az országra, pedig a paksi atomerőmű felett haladt át.

A horvát hírportál elemzése szerint a NATO-partnerekkel, vagyis a Magyarországgal és a Romániával folytatott kommunikáció során egyértelműen megállapítható, hogy egy szovjet gyártmányú Tu-141 típusú katonai drónról van szó.

Romániában mindössze három percig, Magyarországon viszont 40 percig tartózkodott. A repülési útvonal alapján az is kiderül, hogy a drónnak minden kétséget kizáróan Ukrajnából kellett érkeznie.

– A haladási útvonal alapján minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a drón csakis Ukrajnából tudott belépni Romániába. Mivel a repülőgép maximális hatótávolsága mintegy 1000 kilométer, a légkör állapotától függően kisebb oszcillációkkal, a legkeletibb terület, ahonnan érkezhetett, Vinnicja városának környéke

– írja az egyik legolvasottabb horvát hírportálnak számító Index.hr.

Vinnicja Közép- és Nyugat- találkozásánál található, tőle északabbra van Zsitomir, amelyet a múlt héten gyakran bombáztak az oroszok. De az sem zárható ki, hogy a drónt ennél nyugatabbi területről indították.

Hol haladt el?

A horvát hírportál a rendelkezésre álló adatok alapján meghúzta azt az útvonalat, amely mentén a drón valószínűleg elhaladt, mielőtt Zágrábban becsapódott.

– Elhaladt a magyar atomerőmű mellett, és mint megtudtuk, a magyarok megerősítették, hogy észrevették a drónt, de nem tettek semmit. Regisztrálták, követték a mozgását, de nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget

– írja az Index.hr, amely szerint magyar részről annak ellenére jutottak erre a következtetésre, hogy a drón Románia legészakabbi csücskét érintve Debrecen fölött is áthaladt, majd mintegy 15 perccel később a közép-magyarországi paksi atomerőmű közelében repült el.

– Elképesztő, hogy a NATO-tag Magyarországnak még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy reagáljon és lelője a drónt

– állapította meg az Index.hr, amely megjegyzi, hogy a magyarok pénteken kétszer is felküldték a Gripeneket, viszont csütörtökön, amikor a repülőgép áthaladt a légterükön, ezt nem tették meg.

Mindez „gyengeségekre utal” a NATO légterének védelmében, és a középpontban Magyarország áll, amely annak ellenére nem reagált a drónra, hogy az negyven percig repült a légterében, és útvonala érintette a paksi atomerőmű környékét is.

Az Index.hr meg nem nevezett horvát kormányközeli forrása szerint a magyar állami vezetéssel konzultálva azt a következtetést vonták le, hogy „nekik sem mindegy, és számukra sem teljesen világos, hogy miért nem érkezett reakció”.

Útban Zágráb felé a drón még áthaladt Kaposvár felett, Horvátországban viszont már nem esett nagyobb lakott település az útjába egészen a horvát fővárosig.

Az Index.hr kormányközeli informátora azt állítja, hogy amikor a repülőgép belépett a horvát légtérbe, már nem maradt elég idő a reagálásra, és azt is leszögezi, hogy a nemrég vásárolt francia Rafale katonai repülőgépek érkezéséig korlátozott a horvát légvédelem cselekvőképessége.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava