Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: Szlovéniában ukrán zászlókat tűztek ki a középületekre

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukran zaszlok
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Janša tervez, Putyin vége – ez a legújabb közmondás Szlovéniában: a szlovén miniszterelnök tegnap ugyanis még azt tervezte, hogy csütörtökön és pénteken Kijevbe látogat, Denisz Smihal ukrán kormányfő régebbi meghívása alapján, de ez nem jött össze. Szlovénia azonban látványos intézkedéssel igyekszik szolidaritásáról biztosítani Ukrajnát.

A szlovén miniszterelnök – talán a küszöbönálló szlovéniai parlamenti választások miatt – hirtelen lázas nemzetközi tevékenységbe kezdett – ide számíthatjuk a magyar kollégájával, Orbán Viktorral tartott lendvai találkozóját is.

Úgy tetszik, hogy Janez Janša kínálkozó alkalmat látott az ukrán válságban, hogy nemzetközi szerepléssel növelje választási esélyeit, ezért nemcsak hogy személyes jelenlétével akarta jelképezni az EU és Szlovénia szolidaritását az ukránokkal, hanem Mazowiecki lengyel kormányfővel közösen javasolta az Európai Bizottságnak, hogy gyorsított eljárással, 2030-ig tegye lehetővé Ukrajna csatlakozását az EU-hoz.

A “disclaimer” ebben az esetben az volt, hogy “amennyiben teljesíti a szükséges előfeltételeket”, amelyeket Kijev még a jelenlegi orosz lerohanás előtt sem tudott/akart megvalósítani, pl. a határrendezés kérdését.

Csütörtökön 9 óra tájékában látott napvilágot a szlovén sajtóban a közlemény, hogy Janša lemondta ukrajnai látogatását, és ezzel szinte egy időben megjelentek az ukrán zászlók a szlovéniai kormányépületeken.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava