Connect with us

Románia

ERŐSÍT A NATO: Több mint száz amerikai katona már megérkezett Romániába

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Már több mint száz amerikai katona megérkezett Romániába, hogy előkészítse az Egyesült Államok által ígért csapaterősítést. Vasile Dîncu román védelmi miniszter közölte, hogy román logisztikai szakemberek is dolgoznak az amerikai katonák romániai tartózkodásának előkészítésén.

A telephely egyelőre ismeretlen

Dîncu szerint nemsokára érkezik a csapatok többi része is, de nincs megszabva “sem konkrét hely, sem konkrét időpont” a Romániába várt amerikai katonák érkezését illetően.

– Mi már néhány éve fel vagyunk készülve multinacionális haderő elhelyezésére, több olyan létesítményünk is van, ahol elszállásolhatók a katonák

– mutatott rá a román tárcavezető.

A román állami hírügynökség arra emlékeztetett: az Egyesült Államok védelmi minisztériuma (Pentagon) a múlt héten közölte, hogy NATO-tagállami kötelezettségeinek szellemében, “az orosz agresszió elrettentésére” irányuló erőfeszítéseinek részeként, az Egyesült Államok Németországból Romániába vezényel át mintegy 1000 amerikai katonát.

Az Adevarul című román lap úgy tudja, a németországi Vilseckben állomásozó 2. páncélos lovasezred Stryker harcjárművekkel felszerelt gépkocsizó lövészzászlóalja érkezik Romániába. A román média egyelőre csak találgatja, hogy Románián belül hova telepítik az újonnan érkező amerikai csapatokat.

Az említett román lap arra emlékeztet, hogy eddig mintegy 900 amerikai katona állomásozott Romániában a Fekete-tenger partvidékén, a Konstanca közelében található – az iraki csapatkivonás közben is használt – Mihail Kogălniceanu légi támaszponton, az amerikai rakétapajzs létesítményeit befogadó dél-romániai Deveseluban és az aranyosgyéresi katonai repülőtéren, ahova az amerikaiak MQ-9-es Reaper drónokat hoztak.

Háromezer katona három országba

Az amerikai hadsereg honlapján közben arról számol be, hogy az Egyesült Államok mintegy 3000 katonát költöztet Romániába, Lengyelországba és Németországba, válaszul arra, hogy Oroszország folytatja a csapaterősítést az ukrán határ mentén és Fehéroroszországban.

John F. Kirby a Pentagon szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ez a lépés bizonyítja Amerika elkötelezettségét a NATO-szövetségesek védelmét illetően.

Klaus Johannis román államfő decemberben kérte az Egyesült Államokat, hogy a NATO erősítse meg jelenlétét a “keleti szárnyon”, elsősorban a Fekete-tenger térségében.

Válaszul az amerikai és a francia elnök egyaránt jelezte, hogy az orosz fenyegetettségre való tekintettel az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének keretében további csapatokat vezényelnek Romániába.

Nem sokkal később Oroszország követelte a NATO kötelékébe tartozó külföldi csapatok és fegyverek kivonását Románia és Bulgária területéről.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava