Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Románia

CSATATÉR-ORSZÁGOK: A román elnök erősítést kért a “keleti szárnyon” az orosz kihívásokkal szemben

CSATATÉR-ORSZÁGOK:  A román elnök erősítést kért a “keleti szárnyon” az orosz kihívásokkal szemben iohannis
Screenshot: YouTube

Olvasási idő: 2 perc

Klaus Johannis román államfő arra kérte az Egyesült Államokat, hogy a NATO erősítse meg jelenlétét a “keleti szárnyon”, elsősorban a Fekete-tenger térségében. Erről az Agerpres román hírügynökség számolt be a közép- és a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) és Joe Biden amerikai elnök tanácskozásáról tudósítva.

Az amerikai elnöki hivatal tájékoztatása szerint Biden a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésekről tájékoztatja telefonon Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária vezetőit, kikérve véleményüket a biztonsági helyzetről, és egyúttal arról biztosítva őket, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a transzatlanti biztonság mellett.

A román elnöki adminisztráció közlése szerint Johannis az Egyesült Államok elnökével folytatott megbeszélésen hangoztatta, hogy a NATO-nak felkészültnek kell lennie a katonai szövetség keleti határain jelentkező biztonságpolitikai kihívásokkal szemben.

Gondoskodnunk kell a NATO-erők olyan felszereltségéről, amellyel választ tudnak adni az Oroszország részéről érkező provokációkra

– idézte a közlemény Johannist, aki szerint a B9-ekkel telefonon tartott megbeszélés fő témája a NATO keleti szárnyának és a Fekete-tenger térségének biztonsága volt.

Klaus Johannis a megbeszélésen üdvözölte, hogy az amerikai elnök tanácskozás kezdeményezett a Bukaresti Kilencek vezetőivel, és hangsúlyozta: fontosnak tartja a közép- és a kelet-európai NATO-tagállamok közötti együttműködést és koordinációt a katonai szövetség keleti határain jelentkező biztonságpolitikai kihívásokkal szemben. Rámutatott, hogy a B9-eknek egységesen kell fellépniük.

Mint már említettük, az amerikai elnök ezt megelőzően hosszú megbeszélését folytatott Putyinnal, akinek a Fehér Ház közlése szerint az amerikai elnök sem ígéretet, sem engedményeket nem tett.

Az orosz-amerikai “online találkozó” után Biden nemzetbiztonsági tanácsadója világossá tette: ha Putyin azt akarja, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezeték földgázt szállítson, akkor nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát.

Az Egyesült Államok a napokban bejelentette, hogy ismeri azokat a terveket, amelyek szerint Oroszország a jövő év elején 175 ezer katonával “lerohanja” az szomszédos ukrán területeket.

Az orosz elnök a nagyhatalmi csúcstalálkozó előtt jogi garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy a NATO nem vesz fel tagjai közé több kelet-európai országot, így például Ukrajnát sem.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

CSATATÉR-ORSZÁGOK:  A román elnök erősítést kért a “keleti szárnyon” az orosz kihívásokkal szemben balkanac nagy

Időjárás

Facebook-követés


Google-válogatás